Maj 7, 2012

Mleczna kraina

Nabiał to wszystko to co pochodzi z mleka zwierzęcego. Na przykład: mleko krowie, ser, masło, jogurt, twarożek, śmietanka. lody itd.

Nietolerancja laktozy w mniejszym lub większym stopniu dotyka ponad 70% dorosłych na całym świecie. Wszystko przez brak enzymu rozkładającego cukier znajdujący się w mleku czyli laktozę, który po okresie niemowlęcym zanika. W konsekwencji niestrawione białko powoduje takie problemy jak przybieranie na wadze, alergie, astmę, nadprodukcję śluzu, trądzik czy wysypki.

Są ludzie, którzy wykazują dobrą tolerancję na produkty mleczne. Nie zmienia to jednak faktu, że człowiek jest jedynym ssakiem, który:
a) pije mleko po okresie niemowlęcym
b) pije mleko innej matki

Jeśli jednak lubimy nabiał warto zadbać aby był niepasteryzowany, niehomogeniozwany. Tylko, że ciężko takowemu ufać w czasach gdy nabiał zawiera dużą ilość ropy z wymion krów. Z tego powodu jest mocno pasteryzowany, co pozbawia go wartości odżywczych i sprawia, że jest ciężej trawiony. Ponadto mleko krowie zawiera sporą ilość antybiotyków i hormonów takich jak estrogen. Stąd też alergie, egzemy czy zaburzenia cyklu, płodności czy trądzik. 

Krowy są karmione ziarnami i z tego powodu ich mleko bogate jest w kwasy tłuszczowe Omega6.
Ponadto nabiał często zawiera sporą ilość węglowodanów, które podnoszą poziom insuliny. I dotyczy to nawet produktów o obniżonej zawartości laktozy. 
Dobrą opcją dla miłośników nabiału mogą być sfermentowane produkty, takie jak kefir czy twarde sery, ponieważ mają niewiele laktozy. Teoretycznie z tego samego powodu niegroźne jest masło.
Alternatywą dla samego mleka krowiego może być mleko kokosowe lub migdałowe. Melko sojowe ze względu na problematyczność samej soi nie jest polecane.

A co z wapniem? Zielone sałaty, brokuły, kapusta zawierają więcej wapnia niż nabiał! Dobrym źródłem są też glony i algi orz orzechy i pestki.

Wszyscy cierpiący na alergie, problemy z trawieniem po spożyciu mleka czy choroby skóry powinni odstawić nabiał całkowicie i sprawdzić jak zmieni się ich samopoczucie. Dotyczy to zwłaszcza osób, które kupują przetworzone produkty mleczne z nieznanego źródła (czyli większość z nas).

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.