Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

23.05.2012

Wnętrzności

Podroby są niesamowicie smaczne, w gruncie rzeczy dużo lepsze w smaku niż wiele innych mięs. Do tego pełne substancji odżywczych i łatwe w przygotowaniu. Tanie. A mimo wszystko wciąż wiele osób ma opory przed jedzeniem wnętrzności :)
Wielu nawet nie próbuje przekonać się do podrobów, uważając jedzenie żołądków, nerek czy wątroby za odrażające. Wątróbka w szczególności źle nam się kojarzy jeszcze z czasów dzieciństwa. A przecież jedzenie zwierząt w całości jest naturalne i praktykowane od milionów lat. Dopiero od niedawna, gdy wraz z budową supermarketów mięso wylądowało na plastykowych tackach ludzie odeszli od jedzenia wnętrzności na rzecz mięśni. Co tak naprawdę jest sporą stratą i osobiście uważam, że jeśli poświęcamy zwierzęta na pożywienie to powinniśmy jeść całość :)

Wątroba
- naturalny super odżywczy organ,
- idealne źródło białka,
- bogata w witaminy A i B,
- bogata w kwas foliowy i żelazo,
- idealne źródło miedzi,
- zawiera koenzym CoQ10

Wątróbkę można spożywać po usmażeniu, gotowaniu, gotowaniu na parze czy pieczeniu. Przyrządza się ją krótko, zbytnia obróbka termiczna powoduje, że staje się twarda. Może być wołowa, wieprzowa, królicza, kurcząt czy moja ulubiona indycza.

Nerki
- doskonałe źródło selenu
- bogate w witaminy B12

Nerki najlepiej smakują duszone lub smażone w małej ilości tłuszczu. Powinny mieć lekko różowy kolor po przygotowaniu,

Serca
- mają wyższą zawartość białka niż białe lub czerwone mięso,
- bogate źródło tianiny, tauryny, kwasu foliowego, selenu, cynku i witamin z grupy B,
- zawierają aminokwasy poprawiające metabolizm oraz składniki wpływające na produkcję kolagenu i elastyny

Gotuje się je na wolnym ogniu i podaje gdy nie są całkowicie ugotowane.

Język

- bogaty w tłuszcz, białko i witaminy z grupy B

Języki najczęściej się gotuje lub dusi. Przyznam, że nie miałam okazji spróbować jak smakują, ale jak tylko gdzieś znajdę to przetestuję :)

Mózg
- bogaty w kasy tłuszczowe Omega3

Gotuje się je przez 15 min, stanowią świetny dodatek do dań z patelni, po ugotowaniu można lekko podsmażać, są bardzo delikatne w smaku.


Dużą zaletą wszystkich podrobów jest przystępna cena przy bardzo dużej wartości odżywczej. Są pomocne w walce z anemią i przy niedoborach witamin B. Do tego nadają tradycyjnym potrawą troszkę bardziej ekstrawagancką twarz :) Moim zdaniem, są idealnym uzupełnieniem diety jeśli tylko pokonamy barierę psychologiczną przed spożywaniem innych kawałków mięsa niż mięśnie. Ja najczęściej przygotowuje wątróbkę indyczą lub kurcząt po prostu wrzucając ją na parę :) Tak ugotowaną dodaję do sałatek czy warzyw gotowanych. świetnie smakuje też w jajecznicy.

11 komentarzy:

  1. i mnie zaintrygowałaś :) chyba wątróbki się najmniej "boję" ;p a nerek bałabym się jeść, bo bałabym się, że źle je umyję, a jednak kwas moczowy itp. mnie odstrasza dość skutecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bariera psychologiczna ... no właśnie. To chore, bo czasami jak oglądam na discovery program o operacjach i pokazują np. mięśnie ludzkie to czasami pomyślę "hmm... wygląda smacznie", ale zjeść wątróbkę z jakiego bądź zwierza - abstrakcja.
    Swoją drogą to skąd Ty wierz że wątróbkę źle z dzieciństwa kojarzę? :D :D :D NO SKĄD???

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy wątróbka nie zawiera (akumuluje) też toksyn? To przecież taka w pewnym sensie oczyszczalnia naszego ciała. Isabelle

    OdpowiedzUsuń
  4. Wątróbka chyba każdemu źle się kojarzy z dzieciństwem, nie wiem czemu szczerze...może była bardziej powszechna, może podawano ją ze względu na jakieś przekonania (żelazo) :)

    Wątroba może akumulować ciężkie metale, ale nie każdy wie, że podobnie inne części zwierząt, nawet chude kawałki drobiu :) Warto dodać, że wątroba nie działa jak filtr dla toksyn, jest częścią naszego organizmu i to mocno powiązaną z całością, więc jeśli wątroba zawiera toksyny to także całe ciało! I znów pojawia się aspekt jakości mięsa, i myślę że to jest klucz w całej sprawie. Oczywiście łatwiej napisać niż znaleźć mięso z zaufanego źródła, ale nawet w hodowli gdzie zwierzęta karmione są paszami zbożowymi to wciąż przeważnie warunki ich chowu są czyste jak i sama pasza wolna od zanieczyszczen, ponieważ w przeciwnym wypadku takie krowy czy świnie nie byłyby opłacalnym interesem ze względu na występowanie chorób. Ponadto badania wskazują, że toksyny zanjdowane w zwierzętach nie są w stanie zaszkodzić człowiekowi, jest ich po prostu za mało. Problemem może być jedynie gdy zwierze pochodzi z mocno zanieczyszczonego rejonu, jednak to samo tyczy się warzyw czy owoców.
    Tak czy inaczej, myslę że nie ma się co bać toksyn i zyski przewyższają straty, bo wnętrzności to naprawdę świetne żródło substancji odżwyczych.

    OdpowiedzUsuń
  5. That study thorough the considerable awesome nutritional attributes of
    Limu.
    It's considered a super food with 83% pure Tongan limo moue.
    The islanders also used the plant with their diet plan and regarded that it is an important in dwelling an satisfied
    life.

    OdpowiedzUsuń
  6. I must thank you for the efforts you have put in penning this site.
    I am hoping to view the same high-grade content from you in the future as well.
    In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get
    my own, personal blog now ;)

    My webpage; lemon detox diet

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie wartości zawierają płuca?
    Czy wato je jeść?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A te wszystkie "antybiotyki", którymi teraz się faszeruje drób, żeby był szybko i duży, przechodzi do podrobów tak, że jest to dla nas niebezpieczne, jeśli nie zawsze znajdzie się znane źródło i skusimy się na "sklepowe"?

    OdpowiedzUsuń