Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

26.06.2012

Domowa czekolada i inne


Składniki:
- olej kokosowy
- słodzik (najlepiej stewia w minimalnej ilości)
- kakao lub karob
opcjonalnie:
- przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia
- wiórki kokosowe
- orzechy

Przygotowanie:
Umieszczamy olej kokosowy w miseczce i doprowadzamy do rozpuszczenia (na ogniu, parze lub mikrofalówce).


Dodajemy na oko kakao lub karob (ja lubie w malej ilosc), dosladzamy i przyprawiamy wg uznania.


Taki płyn wlewamy do foremki do lodu. Najlepsza jest silkonowa. Gdy damy duzo kakao zamiast plunu będzie pasta i można ułożyć na foli aluminiowej. Całość idzie do lodówki na min. godzinę i gotowe :)





Miałam w aparacie kilka zdjęć posiłków i postanowiłam je wrzucić dla zobrazowania tego o czym piszę :)

1) serca kurcząt smażone ze szpinakiem na oleju kokosowym warzywa na boku





2) omlet z 3 jaj smażony (na maśle lub oleju kokosowym), szpinak i pieczarki duszone z olejem kokosowym



3) kule wołowe (mielona wołowina, cebula) pieczone z warzywami (porcja na 2 razy)


10 komentarzy:

  1. Wspaniale widzieć produkcję domowej czekolady :D me serce się raduje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej firmy jest ten olej kokosowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten akurat to Cosmoveda, ale ogólnie na rynku jest sporo do wyboru. Ja osobiście najbardziej lubie ten http://www.zdrowekosmetyki.com.pl/images/olej_kokosowy.jpg niestety cena jest dosc wysoka jak na pojemnosc, wiec raz kupuje drozszy, raz tanszy. Cosmoveda sprawdza sie idealnie, maja tez w ofercie bezzapachowy oraz ghee kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy taka "czekolada" jest zbliżona w smaku do zwykłej czekolady gorzkiej?

      Usuń
  4. hmmm to chyba zależy od ilości kakao i słodzika, moja wersja jest bardzo subtelna, kiedys robilam z duza iloscia kakao, tak ze powstawała masa o konsystencji pasztetu i wtedy smak był zbliżony do gorzkiej czekolady

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, nie przeszkadza Ci posmak kokosowy wszędzie, np w mięsie? Jest taki słodki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje oleje wlasnie cos nie pachna, kiedyś miewałam bardziej intensywne i wyczuwalne w smaku...ale generalnie nie :) Używam sporo przypraw, wiec moze dlatego...ale potrafie tez polozyc lyche oleju kokosowego na mieso :) Jedna z moich 'pacjentek' mieso wiorkami przysypuje :)

      Usuń
  6. Jak dokładnie przyrządzasz posiłki? Podanie w taki sposób menu(np. naturalna wołowa szynka (5 plasterków), 2 jajka, paczka szpinaku, miska kapusty kiszonej z marchewką, dwa pomidory) nie ułatwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ja to zjadłam jak było napisane :) Jak to mój maz mowi, jem skladniki posilku, nie posilki...i cos w tym jest. Co trzeba to gotuje, reszte jem na surowo, pzrewaznie nie kombinuje zbytnio z wytrawnymi potrawami :)

      Usuń