Sierpień 15, 2012

Słodki ząb

Od zawsze uwielbiałam słodycze. Aż do tego stopnia, że nawet gdy zaczęłam przygodę ze zdrowym odżywianiem koniecznie musiałam po każdym posiłku choć coś małego podjeść.
Dalej tak mam, co prawda jem tak syto większość czasu, że nie myślę o deserze, ale gdy złapię rytm…to idzie jak z górki. Ostatnio przez tą nieszczęsną czekoladę, którą dostałam rozpoczął się etap słodkości i różnych małych smakołyków.


Dziś korzystając z wolnego dnia robiłam kolejną wersję żelków 🙂 Tak je nazywam, chociaż bardziej przypominają galaretki 🙂

Podstawą jest oczywiście żelatyna, którą przygotowuje w małej ilości wody. Mniej więcej pół opakowania żelatyny na 3/4 kubka gorącej wody. Jak troszkę ostygnie dodaję:
– mleko kokosowe (im gęstsze tym lepiej)
– kakao
– cynamon
– stewię
– aromaty (teraz pomarańczowy lub waniliowy)
– wiórki kokosowe lub zmielone orzechy

Często zamiast mleka daję olej kokosowy, który idzie na wierzch żelatyny i tworzy jakby skorupkę 🙂 Podobnie wiórki lub orzechy powędrują na górę.
Wszystkie składniki mieszam i do lodówki. Banalnie proste 🙂 Najważniejsze, można zjeść cała porcję jednorazowo bez wyrzutów sumienia. Lubię takie słodkości gdy nie mam ochoty na tłuszcz w posiłku lub pomiędzy gdy złapie mnie głód.  Na zdjęciu wersja cynamonowa  z mlekiem kokosowym.
Osobiście najbardziej lubię wersję mleko + dużo wiórek + kakao 🙂 Polecam też dorzucić zmiksowane owoce czy nawet całe maliny, jagody, pokrojone truskawki…tak jak do klasycznej galaretki 🙂
Moim celem było żeby przekąska miała sporo tłuszczu, ale oryginalny przepis był stricte białkowy.

 W weekend będę robić czekoladki nadziewane masą kokosową, czyli paleo bounty 🙂

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.