Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

12.09.2012

Czekoladowe kreacje

Dla tych, którzy jak ja mają słodki ząb dziś będzie kilka przepisów w konwencji paleo. A w sumie bardzo dużo przepisów...niestety w wersji anglojęzycznej, ale zapewniam że są fantastyczne :)
Większość z nich jest na bazie czekolady oraz mąki kokosowej. Mąkę możemy zrobić samodzielnie poprzez zmielenie wiórków kokosowych. A co do czekolady...zapomniałam już na ile sposobów można ją wykorzystać. Przeważnie robię tylko czekoladki na bazie oleju kokosowego, ale te przepisy dały mi inspirację. Co musimy wiedzieć o czekoladzie?

Czekolada wytwarzana jest poprzez przetwarzanie i fermentację nasion kakaowca. Do tego dodawany jest cukier, a jego ilość zależy od smaku jaki chcemy uzyskać. Prawdziwa czekolada nie ma więcej dodatków, ewentualnie substancje smakowe czy dodatki takie jak orzechy, rodzynki, suszone owoce. Czekolada mleczna czy biała dodatkowo zawiera najczęściej mleko w proszku, lecytynę sojową oraz inne dodatki, i z punktu widzenia zdrowia jest mało wartościowym produktem. Czekolada nadziewana to już cała filozofia i nie będę o niej nawet wspominać.

Klasyczna gorzka czekolada jest dobrym źródłem żelaza, manganu oraz miedzi.Bez problemu można dostać gorzką czekoladę o niskiej zawartości cukru (90 lub 99% kakao) oraz o dużej zawartości antyoksydantów. Ponadto tłuszcz kakaowy jest bardzo zdrowy - nasycony o niskiej zawartości kwasów wielonienasyconych.

Czekolada ma jednak minusy:
- zawiera sporo kwasy fitynowego, który uniemożliwia wchłanianie minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez
- często zawiera emulgatory (np. lecytynę sojową)
- wiele firm produkujących czekoladę jednocześnie zajmuje się produkcją innych słodyczy z udziałem zbóż, co stwarza ryzyko zanieczyszczenia glutenem
- zawiera szczawiany, które blokują wchłanianie wapnia

Dlatego gdy czekolada to tylko gorzka (powyżej 70% kakao) i bez dodatków. W Polsce są już także dostępne ziarna kakaowca i surowe kakao w proszku. Zawsze jednak należy sprawdzić skład. Gdy nie budzi zastrzeżeń można pozwolić sobie na małą ucztę. Lepiej jeść ją między posiłkami lub z produktami o niskiej zawartości minerałów.
Jak ktoś coś stworzy to dajcie znać :) Wszelkie zdjęcia mile widziane!

12 komentarzy:

  1. Spadłaś mi z nieba z tymi stronami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tak nie do tematu, mogłabys opisac co to jest inulinoodpornośc, na czym polega, co ją powoduje itp? byłabym bardzo wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://tlustezycie.blogspot.com/2012/04/jej-wysokosc-insulina.html
      http://tlustezycie.blogspot.com/2012/08/insulinoopornosc.html

      Usuń
  3. co oznacza paleo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://tlustezycie.blogspot.com/p/paleo.html

      Usuń
  4. A jak to jest w końcu z tym nabiałem? Dieta paleo już od jakiegoś czasu się do mnie uśmiecha, ale za bardzo lubię sery. Ciężko byłoby mi zrezygnować z parmezanu czy gorgonzoli. Lubię je nawet solo, jako przekąskę. Można być paleo jedząc od czasu do czasu kawałek sera?

    OdpowiedzUsuń
  5. surowe kakao jest super jak sie je zetrze!:)
    pozdr.,
    http://your-naturalhealth.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem Twoją nową fanką :) Czytam, czytam, czytam, planuję przeczytać wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja polecam anglojezyczna strone:
    http://ohsheglows.com/categories/recipes-2/dessert-2/
    pelna smacznych przepisow.

    OdpowiedzUsuń