Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

07.09.2012

Jedzonko dziś i przekąski

Zgodnie z obietnicą będzie dzisiejsze jedzonko. I postaram się dokładniej podać co i ile czego tym razem :) Wagę warzyw  i mięsa podaję po ugotowaniu.
1) sałatka: wątróbka królicza (120g), sałata rzymska, trzy rzodkiewki, małe awokado, dwa ogórki kiszone, kiełki brokuła, papryka (pół)

2) pieczone brukselki (200g) z olejom kokosowym (łyżka)

3) krewetki (100g), brokuł (200g), bakłażan (200g), szklanka mleka kokosowego z dwoma łyżkami wiórków, galaretka domowa (na oko 3/4 szklanki)

4) miska rosołu, kurczak (ok 50-70g, z tego rosołu), miska kapusty kiszonej, garść pistacji i garść chipsów kokosowych

Odkryłam niedawno sok z brzozy bez cukru :) Już dwie firmy mają taki w ofercie i zaczynam się uzależniać od niego. Jak widać jem więcej warzyw ostatnio i mój apetyt paradoksalnie trochę spadł (węglowodany ogólnie maja słaby sygnał sytości). Bezskutecznie walczę ze swoim uzależnieniem od chipsów kokosowych i kremu kokosowego...ale jak widać jak nie krem to mleko :D
Do tego kompletnie nie mam czasu na nic ostatnio, więc wymyślne gotowanie odpada. Nadrabiam przyprawami, których ostatnio nakupiłam całe mnóstwo :)

I bonus :) Oszalałam na punkcie chipsów warzywnych odkąd mam suszarkę do żywności. Poniżej cukiniowe. A jeszcze niżej frytki z kokosa. Udało mi się poskromić kokosa i w końcu nauczyłam się jak go otwierać. Kokos został obrany i pocięty na mandolinie, tak że wyszły frytki :) Posypane cynamonem smakują obłędnie. Przyrządziłam je w piekarniku.

12 komentarzy:

  1. Te frytki są genialne! Jak długo pieklas?
    Właśnie problem jest z tymi sokami z brzozy ze trudno znaleźć bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 25 min w 2oo stopniach. Ale podejrzewam, że zależy to od kokosa i tego czy chcemy bardziej chrupiące czy nie. Można je też podsmażać na patelni na małej ilości oleju. Przetestuję ten sposób następnym razem i może lekko stweii dodam, bo te nasze kokosy mają dziwny posmak :)

      Usuń
  2. A jak tłuszcze z kokosa poddaje się obróbce termicznej, to nie tracą swoich właściwości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy to doskonały olej to smażenia, nie traci swoich właściwości i nie pali się przy wysokich temperaturach. Sama stosuję go do smażenia np. placków owsianych czy mięsa. :)

      Usuń
  3. Dobrze zauważam, że nie jadasz jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadam :) Nawet sporo, przewaznie 8 tygodniowo.

      Usuń
    2. Ja jadam 4 dziennie, smażone. Myślisz, że to za dużo?
      Wczoraj zjadłam dwa razy jajecznicę, więc było 8. Czy taka ilość może być szkodliwa. Uwielbiam jajka :)

      Usuń
    3. Ja codziennie jem po 3 jajka, czyli tygodniowo wychodzi 21 jajek. Wiem, że dużo, ale szczerze mówiąc jajka uwielbiam.

      Usuń
  4. To jest genialne!!!!! Muszę mieć taką suszarkę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ale nie moja :) Bardzo halasliwa niestety, mam MPM.

      Usuń