Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

07.10.2012

Q&A

Witam. Jeśli mogę zapytać o cos, a mianowicie o smalec. Mam w kostce ale jakoś nie smakuje najlepiej i chciałabym go przetopić, ale nie wiem czy to zdrowe? Czy nie straci na wartości i jakości? A i jeszce coś. Ostatnio wyczytałam, że nadmiar tłuszczu zwiększa wydzielanie sebum... Chodzi zwłaszcza o te nasycone. Czy to może być prawda? Bo jakoś mi sie nie wydaje, ze to od nadmiaru tłuszczu w diecie tylko węglowodanów i cukru.
 Smalec z racji tego, że jest tłuszczem nasyconym nie ulega tak bardzo zniszczeniu podczas obróbki termicznej. Jego punkt dymienia, czyli temperatura przy której tłuszcze ulegają spaleniu/zniszczeniu to ok 190 stopni, więc myślę że swobodnie można go przetopić. Nie jestem tylko pewna, czy to zmieni jego walory smakowe. Jak mam być szczera to im lepszy smalec mam tym gorzej smakuje :) Dlatego bardziej stosuje go do smażenia/pieczenia niż jedzenia na zimno. 
Co do sebum...nie. Tłuszcze nienasycone mogą wpływać na stan zapalny poprzez naruszanie równowagi Omega6 do Omega3, ale nasycone (dobrej jakości) nie mają takich właściwości. Oczywiście ważna jest jakość, bo ciężko być zdrowym jedząc chore mięso :(
W moim rozumieniu za sebum odpowiada insulina. Cukry, zboża oraz niektóre produkty mleczne utrzymują podniesiony poziom insuliny cały dzień, co wywołuje zmianę poziomu innych hormonów i w konsekwencji stymuluje rozwój trądziku. Gdy insulina jest podniesiona, spada IGFBP-3 - hormon który odpowiada za prawidłowe obumieranie komórek skóry, co zapobiega blokowaniu porów. Podniesiony poziom insuliny ponadto podnosi poziom innego hormonu odpowiadającego za prawidłowy stan skóry, Jest to IGF-1, który stymuluje nadmierny rozrost komórek skóry i nie pozwala IGFFBP-3 na w pełni spełniać swojej funkcji. Nadmiar IGF-1pobudza do pracy też jajniki, które zaczynają produkować za duża ilość androgenów, co z kolei jest przyczyną nadmiernego wydzielania sebum. 
Miałam silny trądzik ponad 10 lat na diecie wegetariańskiej, nie mam jedząc samo mięso, więc moje doświadczenia też skłaniają mnie do podobnych wniosków.


Od jakiegoś już czasu jem codzieennie po 2-3 jajka i zauważyłem wyskakiwanie ropnych gul na twarzy. Czy to może mieć jakiś związek? Przeczytałem posta wyżej i nasunęło mu się pytanie, czy smalec ze skwarkami jest dobry, tzn. zdrowy?
Odnośnie jajek - tak. Teoretycznie każdy produkt (nawet najzdrowszy) może być źle tolerowany i wywołać reakcję alergiczną. I w przypadku jajek, a konkretnie to białka są problematyczne, objawy nietolerancji są dość powszechne. Często też jest określona ilość jajek jaką organizm jest w stanie tolerować bez żadnych objawów. Warto odstawić jajka na jakiś czas i ponownie wprowadzić do diety po 1-2 dziennie co 2-3 dni i obserwować. 
Smalec i skwarki są jak najbardziej ok, ale znów pojawia się kwestia jakości. I tutaj byłabym ostrożna. Jeśli nie robimy sami czegoś, to tak naprawdę nie wiemy co jest w środku i w jaki sposób zostało przygotowane. Skwarki przemysłowo produkowane są z mięsa średniej jakości. Dlatego gdy nie mamy pewności co do jakości mięsa to tłuszcz bywa najbardziej ryzykowny, bo to w nim gromadzi się najwięcej toksyn. 
Na rynku jest dostępny smalec gęsi bez żadnych dodatków i myślę, że to dobra alternatywa. Niestety smakuje...hmmm średnio :)

Czy jedzenie duzej ilosci tluszczu moze miec jakies konsekwencje? I czy mozna jesc same warzywa z tluszczem czy koniecznie musi byc zawsze do tego bialko?
Duża ilość tłuszczu w zdrowym organizmie może wywołać biegunkę lub objawy niestrawności, z racji tego że tłuszcz trawi się długo i spowalnia procesy trawienne, a poza tym ma bardzo wysoki sygnał sytości. W praktyce możemy czuć mdłości, ciężkość i taką nienaturalną sytość. Dlatego tłuszcz powinno się zwiększać stopniowo. Prawdziwe problemy mogą mięć osoby, które nie wydzielają odpowiednio lipazy, czyli enzymy rozkładającego tłuszcze lub mają chory pęcherzyk żółciowy i wątrobę, co może skutkować niedostatecznym wydzielaniem żółci.
Odnośnie drugiego pytania...to zależy. Jeśli osoba dostarcza odpowiednią ilość białka w innych posiłkach i ten wspomniany nie jest okołotreningowy to myślę, że nie ma przeciwwskazań. Niemniej jednak białko pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, chociażby ze względu na sygnał sytości (najwyższy). Niektóre badania wskazują również, że jedzenie zbilansowanych posiłków pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej.

Czy mozna smazyc na smalcu mieso? Bo od dlugiego czasu kazde gotuje bo boje sie tluszczowtrans i innych szkodliwosci, ktore powstaja podczas smazenia. Ale ostatnio wyczytalem, ze gotowanie miesa wcale nie jest zalecane, a zepsul mi sie piekarnik i a parowaru tez nie posiadam.
Tak. Chociaż biorąc pod uwagę smak, może lepiej byłoby kupować tłustsze kawałki mięsa i smażyć/dusić je bez dodatkowego tłuszczu. Ale to już kwestia indywidualnych upodobań. Tłuszcze trans powstają w wyniku obróbki termicznej tłuszczy nienasyconych, czyli głównie olejów roślinnych. Jeśli chcesz aby mięso było przyrządzone jak 'najbezpieczniej' to nigdy nie piecz/gotuj go za długo. Tyle ile potrzeba do ścięcia białka jest idealnie, i uważaj na przypiekanie/przypalanie....te czarne grillowe spalone mięsko według wielu badań ma substancje rakotwórcze. Ważne jest też aby temperatura nie była za wysoka, aby nie uszkodzić protein...czyli czas, temperatura i zero otwartego ognia :)

mam pytanie odnośnie oleju kokosowego. czy wersja rafinowana jest tak samo zdrowa jak nierafinowana?
 Mam mieszane odczucia. Z jednej strony rafinowany czyli oczyszczony olej kokosowy ma wyższy punkt dymienia, co czyni go nawet bardziej stabilnym tłuszczem, więc idealnie nadaje się do np. pieczenia. Poza tym jest praktycznie pozbawiony zapachu i smaku, który nie każdemu przypada do gustu w oryginalnej formie. Dodatkowo osoby które średnio tolerują olej kokosowy tradycyjny (mdłości), rzadko mają takie problemy z oczyszczonym. Z drugiej oczyszczanie oleju powoduje pozbawianie go cennych właściwości np. przeciwzapalnych, przeciwgrzybicznych, regenerujących itd. Powiedziałabym, że gdy chcemy suplementować się olejem kokosowym extra virgin będzie lepszy, gdy używamy jako źródła kwasów nasyconych nie ma to znaczenia. Ja używam obu na zmianę.

19 komentarzy:

  1. Trafiłam dziś na Twojego bloga i przyznam, że jest on świetną skarbnicą wiedzy:) Mam jednak pytanie odnośnie Twojego postu na temat zbóż. Twój stosunek do nich jest raczej negatywny(szczególnie do różnego rodzaju słodkich płatków), ale co sądzisz o spożywaniu płatków owsianych lub otrębów?
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie jestem fanką zbóż o czym już parę razy wspomniałam. Otręby nie są tutaj wyjątkiem, maja te same negatywne aspekty co większość zbóż. I są jednymi z gorzej trawionych zbóż. Niemniej jednak jeśli ktoś musi/chce jeść zboża to proponowałabym je odpowiednio przygotowywać. Tradycyjne metody to kiełkowanie, namaczanie i fermentacja. Dzięki temu wiele szkodliwych aspektów zostaje zniwelowanych.

      Usuń
  2. Czyli te białka są problematyczne najbardziej? A gdybym tak je odstawił i jadł tylko żółtka? [które taaaaaaaak uwielbiam ;)] Czy lepiej całkowicie odstawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zaskakujące, bo większość ludzi nie cierpi konsystencji żółtek i woli białka. Ja bym spróbowała z samymi żółtkami :) Głównie dlatego, że są bardzo wartościowe (cholesterol, cholina, witaminy).

      Usuń
    2. zadziwiające teza dla mnie choć możliwe,że prawdziwa, ja nie lubię oślizgłej konsystencji białek, żółtka mogłabym jeść same :P

      Usuń
  3. No ale taki smalec z pieczarkami duszonymi jest taki pyszny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy taki? Nigdy się nie spotkałam z takim połączenie, a brzmi ciekawie ;)

      Usuń
  4. A co myślisz o jedzeniu zielonego groszku i fasolki szparagowej bo zauważyłem, że są w składzie mojej mrożonki i teraz sie waham ;) A jedno jabłko dziennie przy trądziku można jeść?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za odpowiedź :) Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, być może już o tym pisałaś , ale przeoczyłam to ;) bardzo zainteresował mnie temat stewii. W jakiej formie masz ją w domu? Widziałam w internecie wiele stron , na których można kupić tabletki - słodzik ze stewii, czytałam o hodowaniu samej rośliny w domu i suszeniu liści.. Jak wygląda to u Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj! jak tam Ci keto idzie? jak się czujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy byłaby możliwość częstszego zamieszczania twojego dziennego menu? Jest ciekawie dobrane i pewnie nie tylko mnie inspiruje i daje natchnienie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zastanawiam się nad zakupem wit c o dawce 1000 mg w postaci musującej. Ale często w takich są jakieś pewnie dodatki słodzące czy smakowe... Czy warto to kupić czy lepiej zrezygnować? Mam nadzieję, że jednak nie ma nic w tym 'szkodliwego'...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie nie. Nawet tabletki zawierają tone zbędnych składników. Nie wiem czemu, ale w Polsce suplementy potrafią mieć glukozę czy aspartam w składzie. I mówię o tabletkach...po co? Nie mam pojęcia. Wit C najlepiej w formie proszku. Nie wiem czy taką można dostać, ja zamawiam wszystkie suplementy z iherb. Wysyłka jest tak tania, produkty świetnej jakości i w dużo dużo niższej cenie, że nawet się w naszych aptekach nie rozglądam.
      Te musujące niestety mają słodziki i sztuczne barwniki w składzie :(

      Usuń
  10. Mozna jesc zielony groszek?

    OdpowiedzUsuń