Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

12.11.2012

Anemia

Alexa pytała o anemię....i obiecałam odpisać co wiem. Nie jest tego dużo aby pisać posta, ale załączę książkę i linki i chciałam, żeby może ktoś jeszcze zainteresowany tematem mógł skorzystać :)
Wszelkie zalecenia dietetyczne są w źródłach, ponieważ nie jest to temat dla mnie znany nie piszę nic od siebie dziś :)
Przede wszystkim samo pojęcie anemii nie jest jednoznaczne. Niektórzy definiują ja jako niedobór czerwonych krwinek krwi, inni jako poziom hemoglobiny poniżej 12/13...a jeszcze inni jako problemy z dostarczaniem tlenu przez czerwone krwinki do tkanek ciała.
Leczenie anemii w dużej mierze jest uwarunkowane odpowiednim rozpoznaniem jej przyczyny. I jest to kluczowe zadanie przed podaniem jakichkolwiek leków. Przyczyny możemy podzielić na cztery kategorie:

1) Niewystarczająca produkcja czerwonych krwinek
To najczęstszy powód anemii, który powiązany jest z niedoborami np. żelaza, kwasu foliowego, B12 lub B6, preleukemia czy anemia na skutek chronicznego stanu zapalnego
2) Nadmierny rozpad czerwonych krwinek
3) Utrata krwi
4) Nadmiar płynów (przez spożycie lub zatrzymanie)
Często w ciąży lub gdy zaburzymy gospodarkę wodno-elektrolitową.

Naszym standardowym leczeniem jest podanie żelaza gdy wykryto anemię, a tak naprawdę anemia powstała na skutek niedoborów żelaza jest bardzo rzadka. Może to powodować poważne konsekwencje gdy podamy żelazo osobie, która ma anemię na skutek jakiejś przewlekłej choroby i stanu zapalnego, ponieważ patogeny wykorzystają żelazo jako pożywkę. Te dwa typy można odróżnić na podstawie badania ferrytyny, która będzie bardzo wysoka gdy mamy do nieczynienia ze stanem zapalnym.
Najczęściej spotykana jest jednak anemia na skutek niedoborów kwasu foliowego, B6 lub B12. Gdy robimy kompletny panel krwi mamy też wskaźniki takie jak MCV, MCH oraz MCHC. MCV określa ilość, natomiast MCH i MCHC określa stężenie hemoglobiny w poszczególnej krwince. Gdy MCV jest niski i hemoglobina i czerwone krwinki też są nikie to przeważnie wskazuje na niedobór żelaza. Gdy MCV jest wysokie możemy szukać przyczyny w niedoborach kwasu foliowego, B6 lub B12.
Mogę tylko dodać, że osoby z niedoborem B12 często też skarżą się na krwawiące dziąsła i kiepską równowagę :) A czasem anemia zależna od żelaza jest wynikiem jego kiepskiej przyswajalności (np. na skutek brania innych suplementów jak cynk) czy też obfitych miesiączek u kobiet. Często też anemia występuje przy przetrenowaniu i przemęczeniu.

Książka:
http://www.sightandlife.org/fileadmin/data/Books/nutritional_anemia_guidebook_e.pdf

Artykuły:
http://www.drdietzgen.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=4BC522417ADD43B786E6DFBD288F768C&DocID=allergy-anemia
http://truehealinghealth.com/anemia-advise-from-naturopathic-expert/

12 komentarzy:

  1. witam ja z kolei chciałabym bardzo przeczytać notke o woli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję. :D

    Jesteś mądrzejsza od mojego lekarza, bo ona chociaż widzi, że żelazo spada mi z miesiąca na miesiąc zmienia zwyczajnie tabletki. Nie szuka w ogóle przyczyny choroby. Następnym razem zrobię sobie badanie na poziom B12 i inne co podałaś. Mam nadzieję, że coś pomoże.

    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co sądzisz o tym, że płatki owsiane zaburzają wchłanianie żelaza? Myślisz, że z jedzeniem owsianki, mogą powstawać niedobory?

      Usuń
  3. Płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który jest zmagazynowaną w zbożu formą fosforu, który osłabia wchłanianie wielu minerałów takich jak: magnez, cynk, wapń, żelazo. W trawieniu kwasu fitynowego niezbędna jest fitaza, której człowiek nie posiada, stąd też nadmierne spożywanie zboża prowadzi do deficytów minerałów. Ale muszę dodać, że nie tylko zboża mają kwas fitynowy, również strączki, orzechy i niektóre warzywa sa w niego bogate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy owsianka może zaburzyć? Jest jakaś norma kwasu fitynowego jaką człowiek toleruje, ale musiałabym spradzić ile dokładnie i jakie ma to przełożenie na owies. W przypadku orzechów jest to garść - ok 30g gdzieś.

      Usuń
  4. Anemia anemią, ale co z nadmiarem żelaza?!
    Mam go aż 265, cała gospodarka żelaza jest zła. Od kilku lat mam hashi, ale dzięki diecie jest wszystko ok. Morfologie, EKG, tarczycę, ciśnienie, tętno, alat i aspat mam ok. Co z tego, skoro od listopada czułam się po trochu gorzej i gorzej. Styczeń to apogeum - białe plamy na paznokciach, jakieś plamki wokół oczu, mdłości, uczucie wolneeego przepłytu krwi i totalny BRAK SIŁ. Lekarze ciągle, że to stres itp. a ja już nie wiem o co chodzi! Przechodzi jakby samo, ale boję się że wróci...
    Masz jakiś pomysł co to może być / co jeszcze zbadać?

    OdpowiedzUsuń