Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

23.03.2013

Krew ziemi czyli kwas buraczany

Kwas buraczany kojarzy się z barszczem wigilijnym. Jego rodowodu należy szukać na Ukrainie chociaż powszechnie bardziej utożsamiany jest z Rosją. To tani i skuteczny sposób na zdrowie.


Krew ziemi
Burak to niedocenione warzywo. Bogaty w wiele substancji odżywczych od dawna wykorzystywany jest do produkcji krwistego toniku. Zwiera żelazo, wapń, magnez, siarkę, karoten, witaminy B i C, miedź. Stymuluje pracę wątroby oraz rozcieńcza żółć. Ponadto pomaga w trawieniu dzięki zawartości korzystnych bakterii i enzymów. Jest również skuteczny w walce z kamieniami nerkowymi oraz zaparciami.

Przepis:

- 2 duże buraki
- 2 łyżki startera
- 1 łyżka soli (morskiej lub himalajskiej)
- przefiltrowana woda

- (opcjonalnie) czosnek, chrzan, korzeń imbiru, liść laurowy

Sposób przyrządzenia:

1) Buraki należy umyć, obrać i pokroić na duże kawałki

Opcjonalnie gdy mamy pewność co do pochodzenia buraka i jest dobry gatunkowo można skórkę zostawić. Polecałabym wykorzystanie buraków jak najlepszej jakości, z racji tego, że to jednak korzenie, więc jakość gleby jest bardzo istotna.
Kawałki muszą być spore. Gdy pokroimy za drobno istnieje ryzyko, że pojawi się pleśń, a buraki wyprodukują alkohol zamiast kwasu mlekowego.



2) Wkładamy pokrojone buraki do słoika, dodajemy sól i starter

Starter to np. whey czyli to co wykorzystujemy do zrobienia jogurtu lub kefiru, można dodać grzybka tybetańskiego jak ja lub np. sok z innych sfermentowanych przetworów (własnych). Jeśli nie mamy startera w żadnej postaci podwajamy ilość soli w przepisie i czekamy dłużej na efekt końcowy.



3) Zalewamy wodą i czekamy

Woda nie powinna wypełniać całego słoika, a słoik musi mieć szczelne zamknięcie dla sukcesu fermentacji. Trzeba trochę potrząsnąć słojem jeśli wcześniej nie rozpuściliśmy soli w wodzie. Taki roztwór zostawiamy na minimum 2 dni. Czasem fermentacja wymaga nawet tygodnia w zależności od użytych buraków, startera i warunków na zewnątrz słoika.








4) Odlewamy 10% (na oko) i zaczynamy od nowa

Odlane 10% kwasu to nasz nowy starter. Czyli odlewamy gotowy kwas buraczany zostawiając na dnie buraki i ok. 10 % napoju. Znów dodajemy sól, starter omijamy i zalewamy wodą. Z jednej partii buraków można więc zrobić 2 rundy kwasu. Po odlaniu naszego kwasu przenosimy go do lodówki i pijemy po pół szklanki dwa razy dziennie.


26 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić grzybek tybetański? czy polecasz zamawianie na allegro?
    a może można dostać w jakiś sklepach, np. ze zdrową żywnością?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrym starterem jest też ciemny chleb. Przynajmniej tak twierdzi pewien znajomy siedemdziesięcioletni amator tego cudotwórczego toniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Pełno w sieci przepisów właśni z chlebem na zakwasie. Tylko ja się ziaren boję :)

      Usuń
  3. ja przez jesien i zime robie smoothie z burakami, tudziez wyciskam z nich sok.

    OdpowiedzUsuń
  4. co daje taki kwas buraczany?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile taki sok moze stac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 5 dni. Czasem więcej. Ja przeważnie robię 1l i mniej więcej piję te 5-6 dni.

      Usuń
  6. a w jaki sposób użyć grzybka tybetańskiego? wrzucić go do środka razem z burakami i solą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra pytanie, szkoda, ze bez odpowiedzi :)

      Usuń
    2. Tak, razem wszystko. Ok 2 łyżek grzybka.

      Usuń
    3. Napisałaś, że zostawiasz 10% gotowego kwasu, i dolewasz ponownie wodę. Czy kolejny [przykładowo 3 raz] znowu można pobrać te 10% kolejnego kwasu i użyć jako starter, na nowych burakach ?

      Usuń
    4. Chodzi o ziarenka grzybka tybetańskiego, czy o powstały kefir?

      Usuń
  7. czy buraki z tego kwasu też nadają się do spożycia? np. jako kiszone do zjedzenia w sałatce?

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię zakwas buraczany od jakiegoś czasu i nie używam ani soli ani startera. Nie ma takiej potrzeby, po 6 dniach wychodzi pysznie kwaśny, lepszy niż sok z ogórków czy kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  9. a co myślisz o piciu soku z buraków?

    OdpowiedzUsuń
  10. hej co to jest ten starter z przepisu i gdzie mozna go dostac? :)









    OdpowiedzUsuń