Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

03.03.2013

Marchewki z imbirową nutą (przepis)

Ponieważ zdjęcie na facebooku wzbudziło zainteresowanie, co tego jak kisić marchewki będzie tutorial krok po kroku. Oczywiście słowo kisić jest  tutaj symboliczne, ponieważ marchewki zostały poddane laktofermenatcji.


Laktofermentacja jest biologicznym procesem, w którym cukry - glukoza, fruktoza, sacharoza są przekształcane w kwas mlekowy.  Kwaśne środowisko z kolei nie pozwala na przeżycie niepożądanym mikroorganizmom, przez co jedzenie zostaje zabezpieczone.

Potrzebne będą:
- duży szczelny słoik
- marchewki (wyszorowane)
- whey  lub ziarno kefirowe (2 łyżki na kg warzyw, jak nie mamy można podwoić ilość soli)
- przefiltrowana woda
- sól (1 łyżka stołowa na kg warzyw)
- imbir (ok 2-3 cm na 1 kg warzyw)
- opcjonalnie dla uzyskania słodszego smaku: pół szklanki soku z pomarańczy lub 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie zdjęcia i cały proces są zasługą męża :) Jeśli chodzi o przetwory nie ma to jak męska ręka.


Umyte marchewki wkładamy do słoika. Zdecydowanie lepiej jest je pokroić w plasterki jeśli chcemy szybszej fermentacji. Dorzucamy imbir (posiekany lub w plasterkach) oraz ziarno kefirowe/whey. 

Opcjonalnie dla słodkiego smaku możemy użyć soku z pomarańczy (najlepiej pasteryzowanego) lub miodu (trzeba go zagotować wcześniej aby pozbyć się enzymów). Nie poleca się dorzucać żadnych 'naturalnych' substancji, które mogłyby zaburzać proces fermentacji. Przy ziarnie kefirowym lepiej unikać metalowych narzędzi np. noża i fermentować całe warzywa.




Całość zalewamy przegotowaną lub przefiltrowaną wodą (chlor blokuje fermentację), słoik szczelnie zakręcamy (pod nakrętkę warto dać folię aby uszczelnić oraz nie doprowadzić do kontaktu przetworu z metalem). Całość odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy od 3 do 10 dni. 

Trzeba zawsze testować każdą partię ponieważ fermentacja jest zależna od wielu czynników i rzadko przebiega w taki sam sposób. Zwłaszcza w kontekście pór roku oraz użytych produktów.

27 komentarzy:

  1. Proszę o wybaczenie niewiedzy, ale gdzie można nabyć tego typu odżywkę białkową =)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podlinkowałam jak można samodzielnie uzsyskać whey, ja nazywam to odzywka potocznie ale nie jest to tozsame z sproszkowanym bialkiem z silowni :) Tzn. moze byc gdy mamy odzywke w naturalnej postaci...ale wiekszosc z nas nie ma.

      Usuń
  2. hej, a wiesz może co można jeść, aby wyleczyć infekcje układu moczowego?
    a tak w ogóle, to koniec świata, że pojawił się przepis na jedzenie, pozytywnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe tez tak mysle, ale kucharaka ze mnie zadna wiec nic dziwnego :)

      Co do infekcji to zastanowilabym sie skad one sa, bo moga byc wynikiem jakiegos zaburzenia bakteryjengo jelit czy tez ukladu rodnego. Przydaloby sie badanie moczu (bakteryjne). No i podnoszenie odpornosci jest tutaj piorytetem.
      Suplementacyjnei rowniez mozna wiele zrobic, ale trzeba wiedziec skad potencjalnie biora sie te infekcje.

      Usuń
    2. Jako weteran zapalenia pęcherza- polecam 100% sok z żurawiny, można go kupić w sklepach eko, w szklanych butelkach. Działa lepiej niż suplementy żurawinowe, niż furaginum i tego typu leki. Kilka łyków, kilka razy dziennie w trakcie infekcji + duża ilość wody. Ja czasem zapijam profilaktycznie kilka łyków na noc :)

      Usuń
  3. a smaczne są takie marchewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tracą swoją naturalną słodycz, więc na początku smakują dziwnie. Zdecydowanie dla amatorów kwaśnego smaku.

      Usuń
  4. Witam , o ile się orientuje to whey to jest serwatka z produkcji sera białego.
    Podobno można to kupić również w wersji sproszkowanej.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. MS, czy moglabys napisac cos na temat wplywu diety na wydajnosc mozgu i jak mozna ja podniesc? Od nowego roku jestem niesamowicie rozbita, nie potrafie sie na niczym skupic. Jakos tak wszystko sobie odpuszczam, wolniej reaguje, gorzej kojarze fakty. Szukam winowajcow, ale niby nic sie nie zmienilo, oprocz tego, ze co chwile mam jakies wolne dni (zawsze dopada mnie lekkie rozbicie w sytuacjach rozprezenia, ale nie az takie).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fogg brain...?? walcze z tym od paru lat. Zdiagnozowana kandydoza i cieknace jelito a najbardziej mi siadalo wlasnie na psychike i na mozg :) pozdr

      Usuń
    2. i problem zaczyna sie w tym miejscu, ze z kandydoza i cieknacym jelitem funkcjonowalam jak zyleta. przeszlam na paleo (we wrzesniu zeszlego roku), wiec teoretycznie powinna byc poprawa w kwestii jelit.

      Usuń
    3. Pogorszona koncentracja, problemy z pamięcią czy skupieniem to bardzo niespecyficzne objawy. Moga byc wynikiem miliona rzeczy, np. niedoborow, stresu, zaburzen hormonalnych, uposledzonego tworzenia ATP, niestabilnego poziomu cukru we krwi, niskokalorycznej diety czy nawet pasozytow.

      Takie chroniczne czesto sa wynikiem zlej pracy/tworzenia przekaznikow nerwowych i/lub hormonow zwlaszcza gdy dochodza do tego kwestie zwiazane z samopoczuciem czy nastrojem (brak motywacji, depresja, zachcianki, uzależnienia itd).

      Kazdy przypadek nalezy traktowac bardzo indywiudalnie, bo takie problemy to tylko objaw, i na pewno sa tez inne, trzeba poszukac.
      Jak znacie angielski to polecam ten test http://www.moodcure.com/take_the_mood_type_questionnaire.html i wtedy juz mozna mniej wiecej ocenic jakis kierunek dzialania.

      Usuń
    4. Anonimowy słuchaj jak zdiagnozowałeś kandydozę i cieknące jelito?? bo mam multum objawów i przede wszystkim te o których pisałeś czyli na tle psychicznym.. ???? proszę o pomoc? a może MS wiesz ?

      Usuń
    5. Candida ma najbardziej rozwinieta diagnostyke, od krwi, po kal i sline. Jak masz wybor to slina i kal sa najlepsze. U nas chyba to sie wymaz nazywa bodajze :)
      Z nieszczelnym jelitem jest trudniej. Pelna diagnostyka wyglada tak http://biohealthlab.com/test-menu/immunology/intestinal-barrier-function-test-304-2/ no i nie mamy takich opcji jeszcze w naszych laboratoriach. Standardem ogólnie jest test laktuloza lub manitolem czyli dwoma rozpuszczalnym w wodzie substancjami. Manitol dobrze absorbowany, laktuloza ma wieksze molekuly i jest tylko czesciowo wchlaniana. Pije sie napoj z tych dwoch substancji i po ok. 6h zbiera sie probke moczu i sprawdza jaki jest ich poziom.
      U zdrowej osoby powinien byc wyraznie manitol i malo laktulozy. Jesli jest duzo obu to znak, ze mamy nieszczlne jelita. Jesli malo obu to mamy problemy z wchlanianiem.
      Mozna szukac tez pewnych protein w w kale jak alpha 1-antitrypsin czy ipopolisacharydyów we krwi.
      Jest jeszcze kwestia SIBO ale tu sprawa jest trudniejsza, sa testy wodorowe i metanowe, lub takie jak w przypadku nieszczelnego jelita po obciazanieu laktuloza (tylko bakteria ja trawia, czlowiek nie umie) lub glukoza.
      Z tego co wiem niektore mozna u nas wykonac, ale nie znam szczegolow. Trzeba podzwonic po lab i popytac.

      Usuń
  6. boooskieee!!!!zabieram sie do roboty!!:D dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. MS, a mam takie pytanie. Piszesz o odżywce Whey, wiem że naturalnej, ale co sądzisz o tych suplementach, które można kupić w sklepach sportowych tj. odżywki białkowe czy BCAA, amonokwasy, spalacze tłuszczu? Czy są one konieczne, czy sama tego używasz? Dziękuję za odpowiedź, bo bardzo mnie to nurtuje od dłuższego czasu...

    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odzywki bialkowe to czeste pytanie :) Krotka odpowiedz nie. Kiedys stosowalam, pozniej zmienilam podejscie ze wzgledu na kilka aspektow. Przede wszystkim sposob produkcji, bialaka czesto sa poddane denaturacji plus odzywki maja sporo szkodliwych substancji. Sa dostepne bezpieczniejsze opcje, ale nie wiem czy juz w Polsce. Nie uwzam, ze odzywka bialkowa jest najgorsza opcja jednak. BCAA w mojej opinii to dobry pomysl, ale przed treningiem i w polaczeniu z glutamina np. Takie wolne aminokwasy sa latwiej przyswajalne i mozna dostac produkt bez dodatkow.

      Usuń
    2. a podasz coś e-mailem, żeby nie robić reklamy, albo tutaj co sama używasz i według cb jest bezpieczne i ma porządny skład?

      dzięki za odp.
      a widzisz, planowałam kupić odźywkę, bo same superlatywy o niej. : )

      Usuń
    3. Najczęściej kupuje Olimp lub ActivLab, ten drugi nie ma idealnego skladu, bo mam troche dodatkow (teoretycznie niegroznych), ale ciezko u nas dostac cos neutralnego. BCAA jest dosc ciezkie, wiec nie oplaca mi sie tez sprowadzac idealnego z USA np.
      Na allegro pewnie mozna kupic 'czystsze' Swansona czy Puritans Pride :)

      Usuń
    4. właśnie myślałam o activlab, bo nie ma jakiejś wysokiej ceny.
      czyli ogólnie efekt daje, tak? nie jest to mydlenie oczu?

      dzięki za odpowiedzi MS. : )
      pzdr

      Usuń
    5. Generalnie BCAA maja swoje plusy, ktore ciezko podwazyc...sporo badan, sporo doswiadczen...moje odczucie jest take, ze mozno pomagaja w regeneracji i chronia miesnie...mysle, ze po takiej ilosci cardio jaka robilam i ketozie, to ze nie stracilam zbytnio masy miesniowej tez jest ich zasluga :)

      Nie jestem pewna czy Activlab jest dobra opcja, przyznam ze nie udalo mi sie tego w zaden sposob zweryfikowac. Olimp mnie bardziej przekonuje, ale ja ostatnio jestem zaskoczona ogolnie ich produktami, na plus.

      Usuń
  8. Hej a czy uda mi się ten przepis tylko bez ziarna kefirowego/whey ? Czyli po prostu ukiszę marchewki jak ogórki ?? :D wiem że to dziwnie brzmi, ale na logikę marchewka ma też cukry jak ogórek który fermentuje (nawet sporo więcej) ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwój ilość soli i będzie ok :)

      Usuń
  9. Czy można jakieś inne warzywa przygotować w ten sam sposób? Bardzo mnie to ciekawi. Byłabym wdzięczna za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń