Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

30.03.2013

Naturalne barwienie jajek

Nasze babcie używały w tym celu przeważnie łupin cebuli  a ja do dziś pamiętam smutne jednakowe czerwone jajka. Być może dlatego wraz z pojawieniem się sztucznych barwników, naklejek i innych możliwości ozdabiania jajek wszelkie naturalne metody zostały zapomniane. Dlatego dziś o naturalnym barwieniu jajek :)



Czego użyć do barwienia?



Co jeszcze będzie potrzebne?

Składniki (na 1 litr  wody):
- 4 szklanki warzyw
lub
- 3 szklanki rozdrobnionych owoców
lub
- 4 łyżki przypraw
- jajka
- garnek
- 2 łyżki białego octu
- rękawiczki
- łyżka
- wytłoczka do jaj (do suszenia)
- olej kokosowy/masło/smalec




Jak to zrobić?

Metoda na ciepło:
Surowe czyste jajka wkładamy do wody wraz z wybranymi barwnikami. Woda powinna przykrywać wszystko całkowicie. Dodajemy ocet (pomoże 'wyciągnąć' kolor i zabarwić skorupki). Następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20-30 minut. Im bardziej nasycony kolor chcemy uzyskać tym dłuższy czas gotowania. 

Metoda na zimno:
Gotujemy wywar z barwników przez ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ściągamy garnek z ognia i czekamy aż ostygnie. Dodajemy ocet. Następnie zanurzamy w wywarze ugotowane na twardo jajkae. I czekamy aż pojawi się pożądany kolor.

Jajka po wyciągnięciu z roztworu suszymy na wytłoczce. W trakcie suszenia można pędzelkiem czy płaskim narzędziem wykonać zdobienie. Drugim sposobem jest np. obwiązanie gumką jajek przed kolorowaniem (metoda na zimno). Gdy jajka wyschną można je dla połysku potraktować dowolnym tłuszczem.

Jakich efektów się spodziewać?

źródło: http://www.mudpiemamas.com/
źródło: http://4.bp.blogspot.com//natural_eggs.jpg

źródło: www.17apart.com

6 komentarzy:

  1. Tak właśnie farbuję jaja - z cebuli białej i czerwonej. Resztę spróbuję za rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego tak późno o tym piszesz :D? Ja będę miała jajka "gołe", bo na farbowane w cebuli już patrzeć nie mogę, a innych naturalnych sposobów nie znałam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, ze pomysallam ze sobota to moze byc za pozno :( ale czasu wczesniej brakowalo :) I kto powiedzial, ze nie mozemy sobie pofarbowac jajek ot tak :)

      Usuń