Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

10.04.2013

Fizjologiczne aspekty odchudzania - tarczyca

Problemy hormonalne to temat, który był już kilka razy poruszany na blogu. Każdy z nas zna kogoś kto ma problemy z tarczycą, prawda? Wiele z nich cierpi na skutek błędnej diagnozy chorób tarczycy, a zwłaszcza braku rozpoznania nieprawidłowej pracy nadnerczy, które lubią się podszywać pod niedoczynność tarczycy. Jest to zdecydowanie ważny aspekt fizjologicznego podejścia do odchudzania.




Oczywiście do tego dochodzi kwestia kiepskiej diagnostyki chorób tarczycy, która często sprowadza się tylko do wykonania badania poziomu TSH (który notabene nie jest hormonem tarczycy, a przysadki) plus czasami T4 i T3. To zdecydowanie za mało.


Niedoczynność jest diagnozowana (za) często
Niedoczynność tarczycy jest najbardziej powszechnym zaburzeniem pracy tego organu. Prawidłowe leczenie powinno skutkować redukcją niepożądanych dolegliwości takich jak nadmierna tkanka tłuszczowa, co rzadko ma miejsce w praktyce. A logiczne jest, że jeśli tarczyca jest odpowiedzialna za tempo metabolizmu to jej niedostateczna praca będzie powodować po prostu tycie lub brak efektów w redukcji, mimo diety i ćwiczeń.


Objawy niedoczynności tarczycy:
  • zmęczenie
  • brak energii
  • przybieranie na wadze
  • zaburzenie krążenia krwi
  • depresja
  • zaparcia
  • bóle mięśni i stawów
  • kłopoty z pamięcią
  • spadek motywacji i ambicji
  • zimne ręce i nogi
  • wypadanie włosów
  • sucha skóra
  • symptomy związane z pracą serca (palpitacje)
  • brak okresu lub zbyt obfite krwawienia
  • spadek libido
  • 'cienkie' brwi (zwłaszcza na końcach)
  • brak odporności
  • długie okresy regeneracji
  • zmiany nastroju, drażliwość
  • puchnięcie, zatrzymywanie wody
  • opuchnięte kończyny
  • niskie ciśnienie
  • niska temperatura ciała
  • bóle głowy, migreny
  • nocne napady głodu
  • poranny brak apetytu
  • PMS, bóle menstruacyjne
  • mdłości
  • trądzik, opryszczka


Dlaczego tarczyca jest tak ważnym organem?
  • każda komórka ciała ma receptory tarczycy
  • niski poziom hormonów tarczycy prowadzi do podwyższonego cholesterolu, trójglicerydów, kamieni w pęcherzyku żółciowym
  • niedoczynność u matki zwiększa ryzyko nieprawidłowego rozwoju płodu
  • niedoczynność wpływa na trawienie w tym kiepskie wydzielanie enzymów trawiennych i zaparcia
  • hormony tarczycy bezpośrednio wpływają na pracę innych hormonów
  • niedoczynność wpływa na aktywność przekaźników nerwowych
  • chlor, fluor, ciężkie metale osłabiają pracę tarczycy

Jak pracuje tarczyca?

Tarczyca jest odpowiedzialna głównie za metabolizm naszego ciała, ale to nie wszystko. Każda komórka ciała ma receptory dla hormonów tarczycowych. Niski poziom tych hormonów często prowadzi do podniesionego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i kamieni żółciowych. Jest też niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ wzrasta ryzyko wystąpienia opóźnienia w rozwoju u dziecka. Ponadto niedostateczna ilość hormonów tarczycowych prowadzi do zaburzeń w trawieniu polegających na niedostatecznym wydzielaniu enzymów trawiennych oraz zaparć.

Tarczyca wpływa też na produkcję innych hormonów i przekaźników nerwowych, np. progesteronu (sprawiając że receptory tego hormonu są bardziej wrażliwe, w praktyce może to oznaczać, że comiesięczne dolegliwości hormonalne są pierwotnie spowodowane nieprawidłową pracą tarczycy) czy też dopaminy (powodując brak motywacji i silnej woli).

W naszym mózgu, podwzgórze jest odpowiedzialne za wydzielanie hormonu TRH, który pobudza przysadkę mózgowa do wydzielania hormonu TSH, który mówi tarczycy ile hormonów ma zostać wyprodukowane. Tarczyca w większości produkuje jeden hormon T4 czyli tyroksynę - jest to ponad 90% jej pracy. T4 nie ma dużego wpływu na metabolizm. To hormon T3 jest tym aktywnym, ale tylko niewielki jego procent jest produkowany przez tarczycę, reszta musi pochodzić z przekształcenia z T4. Taka konwersja odbywa się w wielu tkankach organizmu (nerkach, wątrobie, poprzez bakterie jelitowe) i następnie takie wolne już T3 może się dostać do komórki ciała i spowodować jakiś metaboliczny efekt.

 





Potencjalne problemy

Konwencjonalna medycyna na duży problem z poprawną diagnostyką schorzeń tarczycy. Objawy mogą być jednakowe u wielu osób i przeważnie takie są, co mocno utrudniania postawienie prawidłowej diagnozy. Z drugiej strony każdy endokrynolog powinien znać zależności pomiędzy poszczególnymi systemami i umieć je zastosować w praktyce.

Przykładowo takie same objawy mogą być spowodowane:
  • pracą przysadki mózgowej
  • nieprawidłowym poziomem dopaminy/serotoniny
  • pracą tarczycy
  • wysoki poziom  globuliny wiążącej hormony tarczycy
  • niski poziom globuliny wiążącej hormony tarczycy
  • problem z konwersją T4 w T3
  • zaburzoną florą bakteryjną jelit
  • problemem z receptorami tarczycy
  • chorobą autoimmunologiczną tarczycy

Jak widać wyżej jest 10 różnych przyczyn, które mogą objawiać się tak samo dla 10 różnych osób, ale każda z nich prawdopodobnie usłyszy jednakową diagnozę: niedoczynność tarczycy.



UWAGA STRES: prawidłowa praca tarczycy zależy od prawidłowej pracy nadnerczy!


Jak wpływa tarczyca na redukcję tkanki tłuszczowej?

Niedoczynność ma kilka ścieżek, które powodują, że odchudzanie jest niezwykle trudne:
- jest powiązana z niskim poziomem leptyny, hormonu który odpowiada za satysfakcję z jedzenia i uczucie sytości
- wpływa na poziom przekaźników nerwowych, które odpowiadają za zachcianki, depresje czy kompulsywne jedzenie
- przyczynia się do anemii, a co za tym idzie pojawia się brak energii, kiepski nastrój
- zaburza trawienie białka, co z kolei powoduje możliwość niedoborów przekaźników nerwowych (z powodu braku aminokwasów)
- zmniejsza produkcję hormonu wzrostu, który wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej


Co zrobić?

Zawsze diagnostyka jest podstawowym krokiem jaki należy wykonać. Pełen panel tarczycy zawiera: TSH, T$, wolne T4, T3,wolne T3, wskaźnik wiązania hormonów tarczycy (RT3U), przeciwciała, rT3. Dodatkowo bada się poziom witamin D i B12, żelaza, jodu, selenu, ferrytynę oraz w zależności od innych objawów hormony płciowe (np. kortyzol lub estrogen).
Samodzielnie można wprowadzić kilka ważnych zmian dla zdrowia tarczycy,  o których już pisałam przy okazji tego postu

20 komentarzy:

  1. Cześć. Mam dwa pytania, może niezwiązane z tematyką posta, ale nie znalazłam na nie odpowiedzi w Twoim blogu (nie czytałam jeszcze wszystkich postów). 1. Mam problem z wypróżnianiem się - otóż biegam do kibelka średnio 2 razy dziennie (zwykle po kawie). I "biegam" to akurat nie jest określenie przesadzone :p Myślisz, że może mieć to związek z dietą?
    2. Co myślisz o piciu kawy?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :)
      Odnośnie trawienia...czeka Cię dużo lektury http://www.tlustezycie.pl/2013/03/problemy-trawienne-podsumowanie.html
      To powinno pomóc.
      A co do kawy mam mieszane uczucia, napisze kiedyś posta. Od razu powiem, że nie jest to czarno-biała kwestia stąd mam problemy z przyjęciem konkretnego stanowiska :)

      Usuń
  2. czyli mozliwe jest posiadanie tsh w normie, ale za niskiego/wysokiego ft3 albo ft4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, najczęściej tak jest. TSH to hormon przysadki, a co się dzieje póżniej z hormonami tarczycy i co zachodzi po drodze daje sporo możliwości na jakieś zaburzenia.

      Usuń
    2. prawdą jest że niska tyroksyna moze powodowac tycie?

      Usuń
    3. Jak masz malo T4 to i T3 z przekształcenia bedzie mniej, co zaburza równowage hormonalna i daje objawy niedoczynnosci tarczycy.

      Usuń
  3. Nóż się w kieszeni otwiera, nie sądzisz? http://eat-good-stay-fit.blogspot.com/2013/04/duzo-tuszczu-vs-mao-bonnika.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już myślałam, że powoła się na tłuste :D
      Szczerze to nie czytałam całego posta, ale o ile kwestia błonnika jest dyskusyjne, bo tak naprawdę jest problematyczny tylko w określonych przypadkach (niestety kto w trakcie życia nie ma problemów z jelitami?)...ale te tłuszcze to mnie przerażają. Bardziej niż zboże, bardziej niż soja...generalnie jak pisałam niedawno na facebooku, oleje roślinne to coś co niszczy każdego. Stres oksydacyjny to naprawdę ważny temat i przyczyna wielu chorób cywilizacyjnych.

      Usuń
    2. nie mam facebooka i takie pytanie dlaczego oleje roślinne niszczą nas?
      Przecież poleca się olej rzepakowy, lniany, oliwe z oliwek, orzechy.To jak to jest?

      Usuń
  4. Witaj MS, jakiś czas temu w październiku miałam robione badania TSH ft4 ft3 i tak wyniki
    TSH 0,12 [0,27-4,2]
    ft3 4,2 [3,1-6,8]
    ft4 14,0 [12-22]

    kolejne badania w lutym
    TSH 0,01 [0,4-4]
    ft4 18,3 [11,5-22,7]

    Według usg wyszła mi tarczyc z cechami miąższowego wola czyli nie typowa nadczynność - obrazy w kierunku hashimoto.
    Objawy takie jak w niedoczynności - tycie, apatia, brak energii itp

    Oczywiście lekarka stwierdziła kliniczną nadczynność utajoną, a waga? Cyt.: "No już Pani dziecko urodziła.. W pewnym wieku to już się od wody tyje.." Nie mogłam w to uwierzyć. I tak o to okazało się, że jestem zdrowa! a ja znam siebie i swoje ciało i wiem, że coś jest NIE TAK.

    Może Ty MS masz jakąś teorię?
    W maju idę do kolejnego endokrynologa i może dałabyś mi jakieś wskazówki; o co mam pytać, a może czego oczekiwać, o jakie badania prosić - zasugerować? Będę bardzo wdzięczna

    PS. Dziękuję za wpis - jak zawsze rzeczowo i treściwie:)

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Marta,
      Przeciwciala i rt3 jeszcze koniecznie do jakiejkolwiek diagnozy ;) I to jest naprawdę minimum. Inaczej będziemy spekulować, a to zbyt ważny temat aby zgadywać.
      A lekarka wrrrr....dziś już drugi raz słysze o takiej diagnostyce tarczycy, wcześniejszy przypadek nawet gorszy bo lekarz stwierdzil, ze samo TSH starczy :(

      Usuń
  5. witaj...mam wiekszosc objawow,wypisanych przez ciebie.
    od lat mecze sie ze zbedna tkanka tluszczowa,ktora po mimo baaaardzo intensywnego treningu pod okiem instruktora i scislej diety dla sportowcow na redukcji nie znika,zaparcia to u mnie norma,a spac moge nawet na stojaco,libido spadlo mi niemal do zera.temperatura ciala to 35st a cisnienie krwi 90/60.puls 40-50..wypisalam tylko te najbardziej uciazliwe objawy bo jest ich jeszcze kilka.po zrobieniu morfologii i tsh wyniki wyszly w normie(choc wiekszosc przy dolnej granicy),a tsh 1.41 normy to 0.27-4.2
    dr stwierdzila,ze cisnienie to taka moja uroda,temperatura ciala to zapewne wina zepsutego termometru,opona na brzuchu to przeciez wizerunek pieknej wenus z milo,a zaparcia...no coz,wiecej ruchu i wiecej plynow..jadam po 30-40g blonnika dziennie,siemie lniane,maslanki,jablka,sliwki suszone,leki poprawiajace prace jelit i wiele wiele innych rzeczy by poprawic metabolizm...dr uwaza,ze to wszystko sa objawy nerwicy i stresu.
    chcialabym bardziej przyjrzec sie pracy mojej tarczycy...poradz mi prosze o jakie badania zapytac lekarki.dodam,ze moja dr niechetnie zleca badania,a wszystkie objawy przypisuje zawsze nerwom i stresowi.
    chcialabym pojsc do niej z konkretnymi argumentami i nazwami badan...
    niestety w najblizszym czasie nie moge udac sie do innego lekarza...
    z gory dziekuje za pomoc...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jeżeli przyjmuje się Euthyrox to jest sens robić wszystkie badania o których pisałeś pod koniec postu? Chodzi mi o to czy wyniki nie wyjdą zaburzone? Coś czuję, że moja diagnoza mogła zostac skrewiona, bo pomimo walki mam straszny problem z nadwagą (rzędu 40 kg), z tego co pamiętam miałam robione badania TSH, T3 i T4 a później u endokrynologa usg, ale to było prawie 7 lat temu. Przeprowadziłam się i wszystkie moje wyniki ugrzęzły w tamtym gabinecie. Ostatnio jak próbowałam sie zapisać na NFZ to usłyszałam, że musze czekać 2! lata a w wielu miejscach już nie przyjmują nowych pacjentów. Niestety na wiecej niż 1 wizytę prywatną w roku nie mogę sobie pozwolić ze względów finansowych. Czy jest jakaś możliwość uzyskania konkretnych informacji co jest ze mną nie tak przy możliwie najmniejszym nakładzie kosztów?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam,zrobilam kilka badan na tarczycę/ponizej wyniki/ i mam pytanie,czy bezwzglednie musze zaczac leczenie,nie majac takich objawów jak moi poprzednicy,jedynie trudno zachowac mi wagę,choc cwicze na silowni 2 razy w tyg i nadmienie ze jestem 40-letnia kobietą.czy włączajac suplementy omega3,jod,selen,wiecej ryb da poprawe??
    TSH-5,02 /norma do 4,2/
    ft4-072 /nor >0,8/
    TPO-100 /norm<80/
    DZIEKUJE!!
    ft

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomocy!! Mój wynik TSH 3ciej generacji w surowicy to 2,113 (norma 0,55 do 4,00) - ale chcemy starać się o dziecko i wszędzie podają, że lepiej by wynik był poniżej 2,00. Jak naturalnie obniżyć ten wynik?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam
    Niesamowite wrażenie zrobiły na mnie Pani artykuły, są bardzo obszerne i wyjaśnione.
    Sama borykam się z problemami tarczycy od wielu lat.
    Czy w moim przypadku postawiono prawidłowa diagnozę, szczerze po przeczytaniu Pani wpisów, ciężko mi powiedzieć!Na pewno postaram się wymusić na lekarzach parę dodatkowych badań ale ty na wyspach jest to szalenie trudne. Prosty i już może teraz zabawny przykład (choć do śmiechu mi wtedy nie było ) po otrzymaniu listu od lekarza z wynikiem TSH 87.2 usłyszałam że jestem dziwnym przypadkiem:) no cóż może jestem:) po tej cudownej diagnozie kazano mi zwieszać dawkę na 50mg levotyroxyny i tak regularnie mi ja zwiększano do 150:)Dziś po ostatnim wyniku mogę powiedzieć jedno lekarze na całym świecie lecza tylko na papierze!dziś moje TSH wynosi 0,51 i co jest zabawne dalej "ich" zdaniem mam brać 150? Nie wiem sama co mam robić bardzo pragnę mieć dziecko a dwie ciąży już utraciłam, proszę o jakieś wskazówki.
    Z uszanowaniem
    Zaciekawiona czytelniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. WITAM!PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW TARCZYCY 21.10.2015
    tsh0,694
    ft3-3,14
    ft4-1,35
    leczę się już 7 lat na haschimoto euthyrox 100, suplementuję się selenem i wit.d i .......nie mogę schudnąć mimo diety
    Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODP.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podpisuje się pod tym postem, bo mam dokładnie to samo. Szkoda, że na wcześniejsze komentarza nie ma odpowiedzi bo poruszane są dość istotne sprawy :)

      Usuń
  11. A co w przadku gdy hormony sa w normie tsh 1,8 a calkowita obj. Tarczycy 3,2 ml ? Czuje sie ogolnie dobrze...

    OdpowiedzUsuń