Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

04.04.2013

Gluten - białko o wielu twarzach

Przeważnie takie 'posty' umieszczam na facebooku i tam dziele się ciekawymi artykułami, badaniami czy innymi rzeczami :) Ale tym razem postanowiłam napisać również na blogu, aby mieć pewność, że nikogo nie ominie to co chcę przekazać.
To jest jeden z najlepszych i najbardziej wiarygodnych artykułów na temat glutenu (z dużym kredytem dla nauki) jaki widziałam w ostatnich latach. Krótki i konkretny. Naprawdę warto wiedzieć :)
Chris Kresser o glutenie dla Huffington Post.

27 komentarzy:

  1. ja juz przestalam mowic ludziom o glutenie, bo za kazdym razem reagowali jakbym spadla z kosmosu i mowila im, ze maja przestac oddychac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei raczej widze, ze ludzie zdaja sobie sprawe, ze gluten moze byc niebezpieczny, byc moze dlatego, ze liczba nietolerancji masakrycznie rosnie, zwlaszcz u dzieci. Ale jak mowie, ze tluszcz nasycony zdrowy to dostaje spojrzenia jabym miala dwie glowy :) I obie zwariowaly...

      Usuń
  2. english .... damn :(

    A z tym glutenem to też u mnie jak na kosmitę patrzą :D
    W święta teściowa to o mało z siebie nie wyszła ;) I pyta co jem. Ja mówię, że wszystko o ile jest zdrowe. Jak dopytywała dalej i zaczęłam jej mówić, że nie jem przetworzonej żywności itd. to w końcu stwierdziła, że to głupie i NIEZDROWE. Bo żeby dziś być zdrowym to trzeba by było NIC nie jeść i nie oddychać, bo powietrze też zanieczyszczone ;) - stara gadka ;)
    A najlepsze jest to, że jakiś czas temu jak była u lekarza (ma problem z wątrobom) to ten jej kazał ponoć więcej białka jeść ... no i je - serki...TOPIONE!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ta kontra, ze nic nie jesc lub na cos trzeba umiec to jakis standard. Rozumiem, ze argumenty sie koncza w pewnym momencie, ale co to zadna rozmowa. Z kolei mlodsze osoby, ktore mnie pytaja czasem (sama nigdy nie zaczynam) o diete itd. uzywaja glownie argumentow propagowanych przez mass media i ciezko wygrac taka konforntacje. Jesli ktos sie zaciekawi, sam poszuka informacji, przemysli i zacznie ksztaltowac wlasne zdanie to pewnie sam dojdzie do podobnych wnisokow. Ale wiekszosc ludzi nie ma na tyle otwratych umyslow. Moze to przychodzi z czasem. Ja tez kiedys wierzylam w 5-6 malych posilkow dziennie, zdrowe ziarna i zero tluszczu. Na szczescie wtedy nie przyszlo mi do glowy aby pisac bloga. Chyba naprawde bylam juz w miare przekonana o tym o czym pisze, ze zaczelam przekazywac to dalej narazajac sie na bardzo rozne i nie zawsze mile reakcje ;)

      Usuń
  3. *wątrobą oczywiście ;) sorki, nawyk z domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Z dużym kredytem dla nauki" - oj chyba za dużo tego angielskiego było:) Ale artykuł przeczytam!

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, tak tak...i serio pisze tone artykolow po angielsku i uwierzcie, ze nie ma szansabym tak plynnie montowala zdania po polsku. Po angielsku jak sie nie ulozy tak bedzie ok :) Uwielbiam to. Ale potem takie klopsiki wychodza...coz, przywczaicie sie :)

      Usuń
  5. Powiedz to Włochom, którzy jedzą od zawsze tony pszennego makaronu, że gluten jest zły. I jakoś ten kraj nie przoduje w świecie, jeśli chodzi o nietolerancje na gluten. Wczoraj slyszałam, że Włosi są na drugim miejscu (za pierwszą w klasyfice Japonią) w rankingu na najdłużej żyjacych obywateli świata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę poszukać naukowych publikacji na temat diety śródziemnomorskiej i ilości realnej glutenu jaki spożywają.
      Co chwilę jakiś mit jest obalany np. http://wholehealthsource.blogspot.com/2013/03/does-mediterranean-diet-reduce.html
      Po drugie Włosi nie należą do kraju wolnego od chorób, zwłaszcza otyłości i długość życia nie jest tu argumentem. Ogólne zdrowie tak. Problemem nie jest to, że ludzie na skutek glutenu umrą szybciej tylko to jak będzie wyglądać ich życie przez ostatni kwartał - wystarczy popatrzeć na większość naszego społęczeństwa - jak mało jest babć i dziadków którzy do końca są sprawi psychicznie i fizycznie, a jak dużo schorowanych i cierpiących. Oczywiście nie widzi się tego, bo większość z nich jest uziemiona w domu i zdana na pomoc innych osób.

      Usuń
    2. Poza tym gdyby ta osoba komentująca przeczytala artykul podlinkowany byloby jasne dlaczego gluten jest tak grozny. I wiekszosc z tych negatywnych aspektow dotyczy ogromnej ilosci ludzi. Jest roznica miedzy konserwatywnym podejsciem, a brakiem wiedzy :)

      Usuń
  6. Jestem po testach - córka ma zdiagnozowaną astmę prawdopodobnie gluten i jajko tak wyszły testy skórne, czekamy na wyniki z krwi. Przyznam szczerze, że jedzenie bezglutenowe przysparza nam wiele trudności ;-( Chleb bezglutenowy w ogóle jej nie smakuje nie dziwie w sumie smakuje jak styropian jest suchy . I tak szukam przepisów na potrawy bezglutenowe. szok przezywam sprawdzając etykiety - gluten prawie wszędzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, a stosujecie diete bez zbóż zupełnie, samo wyeliminowanie glutenu nie jest rozwiązaniem. To bardzo ważne.

      Usuń
    2. Jak znasz ang to mogę Ci podesłać wiele na ten temat i jeszcze więcej o ukrytych źródłach jak np. kosmetyki.

      Usuń
  7. Niestety nie znam angielskiego co mnie bardzo ogranicza ;-( bez zbóż tzn.??? ona juz drugi raz od wizyty jest chora ....mimo diety ;-(

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodam że ja też alergiczka( nikiel, trawy, pleśń) zaczęłam odczulanie w zeszłym roku ale zaszłam w ciążę i przerwałam.Zdiagnozowano mnie jako astma sezonowa pełno leków których nie stosuje bo póki co karmię piersią.

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu bez żadnych zbóż, nawet tych bezglutenowych. A napisze o glutenie posta jeszcze i postaram się szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesteś kochana ;-) ja powoli mam dość szkoda mi córki i już sama nie wiem co jej dawać do jedzenia jak czytam etykiety produktów bezglutenowych to mi się słabo robi. Na dodatek dziś się zważyłam i załamka ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak co dawać? :) Jedzenie....mięsko, jajka, ryby, owoce, warzywa i dużo zdrowych tłuszczy. Ja bym nawte na jakis zcas zastosowala protokol autoimmunologiczny. Jak silna jest jej reakcja na gluten? Jest tez duza szansa, ze Ty rowniez masz nietolerancje, nawet jak tetsy tego nie potwierdza...testy z krwi nie sa wiarygodne, wycinki niestety tez nie. Wszystko dlatego ze bada sie jeden czynnik, a moze ich byc wiecej. Nietolerancja IgG daje sensowny wynik, ale takie testy są bardzo kosztowne.

      Usuń