Maj 17, 2013

Majonez (zdrowy!)

Mój mąż uwielbia majonez tak bardzo, że potrafiłby jeść go do wszystkiego. Niestety komercyjny majonez pełen jest niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często są częściowo utwardzane prowadząc do powstania niebezpiecznych trans tłuszczy. Nie wspominając już o dodatkach takich jak sztuczne aromaty, zagęstniki, cukier, słodziki czy żółtka w proszku. Gorsze produkty mają w składzie nawet modyfikowaną skrobię i różne konserwanty (np. E385 czy E142). Poniżej przepis na szybki domowy majonez pełen zdrowych tłuszczy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*
  • 1/2 oliwy**
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub 1/2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
* nierafinowany olej kokosowy ma wyraźny smak, co może zdominować majonez
** im ‚lżejsza’ oliwa tym mniej wyraźny będzie smak majonezu

Instrukcje:

1. Wrzucamy do miski lub robota kuchennego: jajko i żółtka, sok z cytryny lub ocet, musztardę i przyprawy
2. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej końcówka d o ubijania na małych obrotach)
3. Mieszamy w osobnej misce olej kokosowy i oliwę
4. Powoli w małej ilości dodajemy do masy mieszankę oleju i oliwy i miksujemy (nastąpi emulgacja i całość zgęstnieje), powtarzamy czynność aż zmiksujemy całość (można lekko zwiększyć obroty)
5. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce do 10-14 dni

Taki majonez jest doskonałą bazą do różnych sosów. Wystarczy dodać posiekane pomidory, pietruszkę, czosnek, ogórki kiszone czy awokado…można też robić mixy na słodko z miodem i musztardą. Ciekawy jest też majonez bekonowy gdzie dodajemy wytopiony tłuszcz z bekonu zamiast oliwy ub oleju. 

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.