Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

17.05.2013

Majonez (zdrowy!)

Mój mąż uwielbia majonez tak bardzo, że potrafiłby jeść go do wszystkiego. Niestety komercyjny majonez pełen jest niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często są częściowo utwardzane prowadząc do powstania niebezpiecznych trans tłuszczy. Nie wspominając już o dodatkach takich jak sztuczne aromaty, zagęstniki, cukier, słodziki czy żółtka w proszku. Gorsze produkty mają w składzie nawet modyfikowaną skrobię i różne konserwanty (np. E385 czy E142). Poniżej przepis na szybki domowy majonez pełen zdrowych tłuszczy.



Składniki:
  • 1/2 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*
  • 1/2 oliwy**
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub 1/2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
* nierafinowany olej kokosowy ma wyraźny smak, co może zdominować majonez
** im 'lżejsza' oliwa tym mniej wyraźny będzie smak majonezu

Instrukcje:

1. Wrzucamy do miski lub robota kuchennego: jajko i żółtka, sok z cytryny lub ocet, musztardę i przyprawy
2. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej końcówka d o ubijania na małych obrotach)
3. Mieszamy w osobnej misce olej kokosowy i oliwę
4. Powoli w małej ilości dodajemy do masy mieszankę oleju i oliwy i miksujemy (nastąpi emulgacja i całość zgęstnieje), powtarzamy czynność aż zmiksujemy całość (można lekko zwiększyć obroty)
5. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce do 10-14 dni


Taki majonez jest doskonałą bazą do różnych sosów. Wystarczy dodać posiekane pomidory, pietruszkę, czosnek, ogórki kiszone czy awokado...można też robić mixy na słodko z miodem i musztardą. Ciekawy jest też majonez bekonowy gdzie dodajemy wytopiony tłuszcz z bekonu zamiast oliwy ub oleju. 

62 komentarze:

  1. Świetny przepis! Z chęcią bym taki majonez zrobiła, ale panicznie boję się surowych jajek:( Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić coś majonezopodobnego, ale z podgotowanymi żółtkami, np. w czasie ubijania, czy to raczej niemożliwe? ;/ Pytam, bo do niedawna byłam pewna, że ajerkoniak też robi się wyłącznie z surowych jajek, a znalazłam kilka przepisów na gotowanie tej utartej masy. Może coś podobnego można zrobić z majonezem? Ale chyba nie, bo google nic nie wiedzą na ten temat :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://fastpaleo.com/paleo-mayonnaise-with-cooked-egg-yolk/ :)

      Usuń
    2. Dziękuję!!!:))

      Usuń
    3. Mi nie wyszlo' nie wiem o co chodzi' wszystko wg przepisu,czy oliwa ma byc podgrzana? Olej kokosowy jest twardy to jak dac pol' zirytowalam sie normalnie

      Usuń
    4. majonez smakuje jak kokosowa, tlusta pianka.

      Usuń
    5. Miał być rafinowany olej kokosowy czyli bezzapachowy

      Usuń
  2. MS proszę o pomoc mam alergie na nikiel, cały czas wysypuje mi policzki, a najgorsze, że nie wiem co mogę jeść, informacje w internecie wzajemnie się wykluczają, nie tylko na polskich stronach ale na zagranicznych również, możesz coś poradzić? dodatkowo robiąc test na nietolerancję pokarmową okazało się, że nie mogę zbóż, jajek, truskawek, soi, margaryny, selera. Możesz coś doradzić, może jakąś wiarygodną literaturę czy stronę internetową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam zdiagnozowaną alergie na nikiel sprzed 10 lat. I kiedyś faktycznie nałożenie zegarka sztucznego czy paska lub czegokolwiek ze stopem metali dawało ciężki wyprysk lub nawet rany.
      Od lat nie mam tego problemu, ale szczerze mówiąc nie wiem co mi pomogło. Takie aergie generalnei są z nami cale zycie. Jakie testy wykonywalas? To byl z krwi test IgE?
      A produkty jakie wyminilas sa tak czeste, ze nie jestem zdziwiona. Miewasz natychmiastowe reakcje po ich jedzeniu? Jak Cie to pocieszy to ja nic z tego co wymienilas nie jem i mam sie dobrze :) No, jajka czasami, ale unikam ich od pol roku i nie wiem czy wroce do ich jedzenia :)

      Usuń
    2. nie jesz jajek, zbóż to jak wygląda Twoja dieta na codzień? Mogłabyś podać taki dzienny jadłospis kilku dni?

      Usuń
    3. od kilku lat mam nawracające z różnym wzmożeniem uczulenie/krosty na twarzy kiedyś tylko w okolicy fałdów nosowych potem doszła broda, tak mw od 10 lat, od 2 lat zaczęło się to pojawiać również na czole, policzkach powiekach, byłam u wielu dermatologów i w większości twierdzili, że to łojotok lub trądzik różowaty, w końcu znalazłam super Panią dermatolog, która stwierdziła, że skoro to jest łojotok czy trądzik to musi mieć jakieś podłoże, co prawda leczę się hormonalnie, ale na jej oko to nie jest przyczyną. W każdym razie miała kilka teorii, które poszczególnymi badaniami wykluczała, ostatnie były do przebadania alergie, z testów -nakłucia w miejscu podania alergenu- nic nie wyszło, ale Pani alergolog powiedziała, że powinnam zrobić testy płatkowe- naklejane, w międzyczasie zrobiłam test food detective i tam wyszła nietolerancja na: owies, pszenicę, kukurydzę, żytyo, gluten, migdały, nerkowce, jajka, skorupiaki, strączkki, melony, orzeszki ziemne, soję, pomarańczę i cytrynę, truskawki, drożdże, imbir, seler. Na testach przyklejanych wyszła alergia na nikiel +++ bardzo silna z bąblem z wodą, który wychodził poza swoją wskazaną powierzchnię. Przechodząc do sedna teraz już nie nie wiem co mogę jeść i co robić , żeby się tego pozbyć, powoli wpadam w paranoję Garnki zamieniłam na emaliowane, nie noszę biżuterii, tylko pierścionek z ceramiki. Obawiam się , że nabawię się niedoborów, lub zabraknie mi energii....jak ma wyglądać moja dieta w takiej sytuacji, myślę że mógłby powstać o tym cały post, gdyż zauważyłam, że jest coraz więcej osób z tą przypadłością

      Usuń
    4. rekacje pojawiają się zazwyczaj zależnie od produktu czasami od razu a czasami tak do 12 godzin

      Usuń
    5. Prptokół autoimmunologiczny plus unikanie produktów dających wyrzut histaminy pomoze. W miedzyczasie zaleczenie jelit i wprowadzenie do diet po kolei nietolerowanych produktow (oprocz zboza).
      Masz za soba historie przyjmowania sporej ilosci lekow?
      Ja bym tez rozwazyla kwestie trawienia, zwlaszcza kwas solny, bo on czesto jest przyczyna tradziku rozowatego.

      Usuń
    6. dziękuję za odpowiedź, jeśli chodzi o leki to jedynie na tą chwilę stosuję HTZ niestety:( nie wiem czy jakieś suplementy diety typu magnez lub cynk się liczą? kwas solny w rozumieniu powinnam sobie nabyć i się suplementować? masz może jeszcze jakieś inne rady przy trądziku różowatym? tak na prawdę to jak przeczytałam o protokole autoimmunologicznym to go stosuję, tylko ziemniaki- jem ok 200 gr dziennie, ale nie wiem czym je zastąpić żeby mieć odpowiednią podaż węglowodanów, jem też dużo buraków i marchewki. Niestety owoce mi nie służą:( dlatego nie wiem skąd czerpać te węglowodany?

      Usuń
    7. a masło też można?

      Usuń
    8. A tradzik pojawil sie po lekach czy byl juz wczesniej? Musialabym Cie przepytac z wszystkiego co stosujesz, co jesz, co bylo kiedys, jakie masz trawienie, styl zycia, poziom stresu itd.
      Jakie hormony przyjmujesz? Ile masz lat? Ewidentnie problem jest w trawieniu. Byc moze to nieszczelne jelita, byc moze nietolerancja FODMAPS. Ciezko mi na tym etapie gdybac. Robilas moj test diagnistyczny? :)

      Usuń
    9. cierpiałam na bardzo silne migreny i skierowano mnie ( po omdleniu i licznych badaniach )na zamknięcie przetrwałego otworu owalnego w sercu. w trakcie badań na rezonansie odkryto, że przeszłam miniudar, który zostawił ślad w mózgu i to ten miniudar wg lekarzy dwóch niezależnych szpitali jest przyczyną u mnie podwzgórzowego braku miesiączki. Ponoć jestem bardzo ciekawym przypadkiem gdyż kuleje jedynie estrogen i progesteron pozostałe hormony ok.W każdym razie mam 27 lat hormony biorę już trzeci rok ale dopiero tak do roku pojawiły się problemy z trądzikiem różowatym, początkowo stosowałam climare i luteinę dopochwowo ( doustne hormony nadal wywołują u mnie bardzo silne migreny), ale od luteiny dostawałam wysypki jak przy łzs i to zostało zmienione na evrę z czasem brałam przez krótszy okres w cyklu, teraz po 2 latach byłam na badaniach w drugim szpitalu i dostałam systen 50 przez cały cykl.Wydaje mi się, że jelita mam szczelne ponieważ pozytywnie przeszłam test z burakami - nie barwią mi moczu. Od kiedy dowiedziałam się, że mam alergię na nikiel to moja dieta w 95 % składa się z gotowanych/pieczonych: ryb, drobiu, ziemniaków, buraków, marchwi, pietruszki kalafiora, masła i awokado,papryka, pozostałe 5 % to ser biały 1-2 tyg,. Wcześniej róźnie z dietą bywało( przytyłam ok 10 kg od kiedy zaczęłam brak hormony), przeszłam przez dukana, potem dbałam o idealne B/T/W dla osób ćwiczących w 5 posiłkach unikając tłuszczu - wtedy wydawało mi się, że nie ma nic lepszego dla mnie, poza tym , że cały czas chodziłam głodna. Od kiedy jestem na diecie z tłuszczem i unikam niklu to wydaje mi się, że z trawienie mi się poprawiło, częstsze wypróżnienia ( do 2 dziennie, gdzie wcześniej cierpiałam na zaparcia, a wypróżnienia zdarzały się 2-3 razy w tyg) . Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale obecnie chodzę na zabiegi laserowe na rumień i zamykanie naczynek. Wiesz, najbardziej to chciałabym, żebyś otworzyła jakąś praktykę i żebym mogła zostać Twoją pacjentką:D

      Usuń
    10. Zawsze gdy mowa o sztucznych hormonach ciezko doszukiwac sie sciezek i przyczyn :( Niestety mieszaja nam wszystkie teorie mocno, zaklamuja wyniki badan, maskuja symptomy itd.
      Test z burakami nie jest ani troche rzetelny :) Biorac hormony trzeba zakladac, ze problem z jelitami bedzie, zwlaszcza gdy mowa o syntetycznym estrogenie. Popatrzylabym tez na tarczyce.
      Ale najpierw trawienie: cos Cie niepokoi w tej kwestii? Jak dokladnie jesz? Jakies wzdecia, zaparcia, niestrawnosc? Z tego co ja wiem, czyli glownie z doswiadczen innych, diety w stylu GAPS daja cudowne efekty w przypadku tradziku rozowatego, co pozwala wyciagnac wnioski, ze polaczenie skora-jelita ma tu najwieksze znaczenie.
      Sporo ludzi widzi poprawe na protokole auto. Ja bym tez sie zastanowila jak dziala Twoj system wspolczulny? Masz duzo stresu?
      I te wyniki na podstawie, ktorych pzrepisano hormony masz jeszcze?
      Widac spora krzyzowke tych wszystkich kwestii jakie dotycza swojego zdrowia, i gdzies na koncu ten tradzik pojawia sie jako objaw, ale zdecydowanie przyczyna jest gdzies i jest powazna.
      Normalnie jak pisalam przeprowadzam 3-4 kartki ankiety i potem jeszcze godzine wywiadu, wiec ciezko to zastapic kilkoma pytaniami w komentarzu :)
      Ale lacze sie w bolu jesli chodzi o problemy hormonalne, endokrynologia w tym kraju to jakies nieporozumienie. Wczoraj tlumaczylam jednej pani doktor jak watroba wplywa na horony tarczycy i patrzyla na mnie jak na cudaka, recytujac mi ksiazkowe fragmenty. Dzis zeberalam jej publikacje naukowe...ale pacjent wciaz cierpi :(

      Usuń
    11. dziękuję za wyczerpujący komentarz. od kiedy dowiedziałam się o alergii na nikiel, a wcześniej robiłam food detective to moja dieta wygląda mw tak, że jem drób, ryby, buraki, marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, brokuły , kalafior, masło, awokado, i trochę papryki, pomidorów, cykorii tyle. jem 4 posiłki. od kiedy moja dieta tak wygląda zauważyłam "luźniejsze" stolce. Pojawiają się czasami wzdęcia i puchnięcie brzucha, ale to wydawało mi się efekt ponownego wprowadzenia tłuszczów do diety, których dotychczas unikałam. Pomaga mi picie wody z octem naczczo. Wyniki posiadam

      jeśli chodzi o tarczyce to u mnie w rodzinie są osoby, które miały z nią problem, mi w usg wyszły 2 guzki, ale dwóch lekarzy powiedziało , że to norma i nie mam nic z tm robić.

      jeśli chodzi o dietę to planowałam eliminacyjną zacząć razem z Tobą, czy ewentualnie możesz podesłać jakiegoś linka z gaps po polsku?

      Usuń
    12. A jakies problemy z pecherzykiem/watroba były? Jesli masz luzniejsze stolce lub cos a la tluszcozwe to moze swiadczyc o tym, ze tluszcze nie sa prawidlowo trawione. Tluszcz zwieksza motoryke jelit ale nie powinien miec znaczenia dla konsystencji stolca.
      No mysle, ze zrobimy eliminacje na blogu, co prawda mam mega zawalony okres teraz, ale jak sie spreze to chyba dam rade przygotowac wszystko na poczatek czerwca :)

      Usuń
    13. raczej nie kojarzę abym miała problemy z wątrobą ani pęcherzykiem, pisałam już kiedyś, że odkąd dodałam tłuszcz do diety to pojawiły się takie objawy jak spuchnięty brzuch, wzdęcia itp, poleciłaś mi zioła do picia i ocet i było całkowicie przeszło, odstawiłam jakiś czas temu ocet i od kilku dni znów wróciły dolegliwości więc znów wprowadziłam wodę z octem, z tłuszczów jem tylko masło i awokado, olej kokosowy i oliwę mam wrażenie, że nie toleruję. Mam też pewien dziwny objaw otóż w różnych momentach dnia odczuwam pieczenie policzków, potrafią one wtedy choć nie zawsze być gorące, natomiast nie towarzyszy temu rumień. Moja dermatolog powiedziała, że to testy alergiczne wywołały efekt domina, ponieważ mimo upływu 2 tyg ,znak po teście nie znika, dlatego kazała mi pić wapno i dała maści i lek na alergię. Nie wiem czy to to, zanim zaczęłam stosować się do jej zaleceń to dodatkowo policzki były czerwone, a jak nakładałam na twarz jakikolwiek krem to stawała się jeszcze bardziej czerwone i pojawiały się krosty. Jeśli chodzi o stolec to nie jest tłuszczowy ale ostatnio zabarwia się chyba od buraków na lekką poświatę bordo. Zazwyczaj od kiedy wprowadziłam tłuszcze był to typ 4 z tabelki o jakości stolca teraz jest delikatnie bardziej rozwodniony.

      Usuń
    14. zapomniałam dodać, że oprócz palenia swędziała mnie cała twarz , oczy, brwi, rzęsy - wszystko

      Usuń
    15. a jak rozpoznać te tłuszczowe stolce? luźniejsze pojawiają się zazwyczaj po wypiciu kawy. Czy jest ewentualnie sposób, na poprawienie trawienia tłuszczów?

      Usuń
    16. Byc moze jest to kwestia problemow z wydzielaniem kwasu solnego i enzymow. Proponowalabym na jakis czas przerzucic sie tylko na olej kokosowy i zobaczyc czy bedzie roznica. On nie wymaga do trawienia obecnosci zolci.
      A twarz nie ma oznak tradziku rozowatego?
      Jak wyglada Twoja dieta teraz? Napiszesz jeden caly dzien?

      Usuń
    17. Twarz wyglada tak, że na policzkach jest pełno czerwonych krostek, różnych rozmiarów i różnym stopniu czerwonosci - jedne są bardziej /inne mniej czerwone, niektóre swędzą, często też pojawia się pieczenie/gorąc policzków ( nie wiem czy to ma znaczenie ale ostatnio zauważyłam , że pojawia się to czesto ok 20 min po spożyciu posiłku lub wypiciu czegoś innego niż woda, ale równie częto nawet bez powodu, niekoniecznie w sytuacjach stresowych, czasami jak jest mi bardzo gorąco lub duszno))pieczeniu towarzyszy lekkie zaczerwieninie ale nie zawsze - czasami czuje pieczenie ale jak patrzę w lustro widzę bladą twarz. Nos jest ok. Jesli policzki są tylko nakremowane to z bliska wyglądają jak"mięso mielone" nie wiem czy mnie rozumiesz - po prostu jest na policzkach taka biało czerwono-różowa mozajka. Od 1,5 mc chodze na laserowe zabiegi - zamykam naczynka i je wzmiaciam więc nie mam przypadków żebym miała całe czerwone policzki jak wcześniej. Ale nigdy wcześniej nie miałam objawów w postaci tych krost na policzkach, lub były rzadko pojedyncze, więcej było atakowane okolice oczu i powiek , fałdy nosowo wargowo i broda-ale to raczej było takie suche i drobne wypryski, które bardzo swedziały, natomiast te rejony od kiedy jestem na diecie bez niklu są w porządku. Nie wiem czy dermatolog ma rację z ta reakcją łańcuchową od testów na nikiel,nie pamiętam dokładnie ale te objawy pojawiłay się mniej więcej w podobnym okresie lub krótki przed.
      Dieta:
      rano naczco 400 ml wody plus 2 łyzki octu ekologicznego
      śniadanie ok 7 piersi kurczaka w curry pieczone 100-120gr, zmianiaki pieczone ok 85 w mundurkach , łyżeczka (mała) masła karrygold, ok 100 gr gotowanych buraków,ok 100 gr pieczonej marchwii , pieczona cukinia

      ok 10.00 ryba pieczona 100-120gr, zminiaki ok 85 gr,mała łyżeczka 100 gr burakow, 100 gr pieczonej ppeitruszki, papryka

      ok 13tej 100-120 gr pieczonego indyka ze śliwką , 60 gr awokado, brokuły/kalafior, cykoria łącznie ok 300 gr

      ok 18 tej 100-120 gr kurczaka w curry, 50 gr ziemniaków pieczonych w mundurkach, 250 gr pomidorków koktajlowych , mała łyżeczka masła, jakieś warzywa typu marchew, sałata

      w ciągu dnia piję dużo wody mineralnej Krynica, kilka dni temu właczyłam zioła ojca klimuszki na tradzik różowaty http://www.eko-styl.com/zestaw-ziol-tradzik-rozowaty-ojca-klimuszko-p-1273.html

      do tego jeden wg mnie grzech - kawa z ekspresu dziennie ok 150 ml i dodaję ok 60-80 gr mleka skondensowanego niesłodzonego ( pije 2-3 kawy bardzo rozcienczane mlekiem i wodą), czasami jeszcze herbata rooibos karmelowa , przez ostatnie kilka dni doszedł lek alergiczny clatra, wapno do picia z kwercytyną , przyjmuję równiez suplementy noble health na naczynka wyciąg z pestek winogron http://sklep.porcjapiekna.pl/pl/11-produkt-2.html i kolagen , czasami też magnez neomag tyle

      Dziękuję bardzo za zainteresowanie moim przypadkiem

      Usuń
    18. a i czasami to pieczenie policzków przybiera formę pieczenie dretwienia okolic rzuchwy - taki jakbym cały dzien tylko żuła gumę

      Usuń
    19. i jeszcze jedna rzecz, która może byc istotna - jestem osobą, której jest zazwyczaj o wiele cieplej niż innym, szczególnie po ciepłych napojach i posiłkach to już w ogóle

      Usuń
    20. Twoja dieta jest czytsta ale sporo mozna jeszcze zrobic w zakresie gestosci odzywczej. Przede wszystkim brakuje mi podrobow i tlustych ryb. Np. sardynki, losos. Pisalas o rybie co prawda, ale chcialam to podkreslic.
      Warzywa - jest ich jak na lekarstwo. Pokusilabym sie o wiecej zielonych salat, cebuli, brokula, kalafiora, selera itd.
      Zobacz tutaj co mialam na mysli mowiac o tradziku rozowatym
      http://www.primalpalate.com/blog/bye-bye-rosacea-glowing-skin-for-the-bride-to-be/
      Miewasz jakies problemy trawienne? Na razie probuje oszacowac co sie dzieje, wiec nie pisze nic konkretnie na temat np. suplementacji.

      Usuń
    21. z ryb to gł sola lub morszczuk, ze względu na alergię na nikiel zrezygnowałam z łososia, śledzia, zielonych sałat,cebuli, na seler mam nietolerancję- chyba, że masz inne zdanie na ten temat jako była alergiczka - można to jeść ? Jem ok 1200-1500 gr warzyw dziennie, nie licząc ziemniaków, to mało? podroby zazwyczaj robieę sobie coś ala pasztet z wątróbki i jem przez cały tydzień a potem przerwa i tak raz w mc, żeby nie przesadzić z ilością. Czy w przypadku warzyw ma znaczenie czy będą one surowy czy gotowane, pieczone? jest jakaś właściwa proporcja.
      Przeczytałam zarekomendowany przez Ciebie artykuł bardzo ciekawy, chociaż przyznam, że ja od jakiegoś czasu używam gł komsmetyków naturalnych typu fitomed czy poprostu zamawiam różne oleje, masła na laboratorium urody. Natomiast artykuł dał mi nadzieję, że można coś z tym zrobić, tylko niestety mój angielski i jest rewelacyjny, rozumiem, że bohaterka stosowała jako środek do demakijażu olej kokosowy, rozumiem, że wcześniej trzeba go podgrzać, do formy ciekłej, ale pozostałe kosmetyki są już chyba tylko w stanach dostępne i nie wysyłają do Polski lub wysyłka jest bardzo droga:( może wiesz gdzie to kupić , lub czymś zastąpić?
      Problemy z trawieniem, a co dokładnie masz na myśli, ostatnio wzdyma mi brzuch, miewam gazy, ale jak zamieniłam masło na olej kokosowy to jest ciut lepiej. Czy olej kokosowy może wzmagać apetyt>

      Usuń
    22. wzmaga apetyt i ochotę na słodkie?

      Usuń
    23. Np. czujesz ze zle trawisz duza ilosc miesa/ryb? Jakies suplementy bierzesz? Olej kokosowy raczej tlumi apetyt :)
      Twoja dieta jest malo urozmaicona, mam wrazenie, ze jesz ciagle to samo i byc moze dlatego, ze zle tolerujesz inne produkty?
      No i tarczyca - masz wyniki badan? Robiono przeciwciala?

      Usuń
    24. mam wrażenie, że większość produktów na mnie źle działa, dlatego moja dieta jest dość monotonna, wyeliminowałam z niej to co wg mnie mi nie służyło. Jem teraz gł jako tłuszcz olej kokosowy ale od jakiegoś tygodnia mam straszne gazy non stop praktycznie...? natomiast raczej w stronę warzyw z tym trawieniem bym się skłaniała, albo tłuszczu bardziej niż w stronę mięsa i ryb
      przejrzałam mój wypis ze szpitala i nie było nic na temat TPO, na temat tarczycy jest tylko : przyśrodkowo dwa hypoechogeniczne guzki, na szyi kilka odczynowych w. chłonnych. ft4-0,91,tsh-0,68, kortyzol 11

      Usuń
    25. Jak mialabym doradzic jedna wazna rzecxz to przeciwciala. To robi kolosalna roznice w zywieniu. A tak duzo niedoczynnosci ma podloze autoimmunologiczne i wielu pacjentow nie jest nawet swiadomych. TSH masz bardzo niskie. Jak ft3? Norma funkcjonalna to 1,8 - 8. Norma lab. od ok 0,45 - 5,5 w zaleznosci od laboratorium.
      Druga sprawa to jelita...jak ktos zle toleruje sporo produktow to nieszczelna sluzowka ma miejsce prawie zawsze. Te dwie kwestie sa z zoba powiazane mocno.

      Usuń
    26. w sensie co powinnam z tymi przeciwciałami zrobić? nie mam ft 3 niestety, a ft4 wg tego laboratorium norma jest w przedziale 0,35-4,94, Co powinnam robić? co radzisz w mojej sytuacji?

      Usuń
    27. przedział tsh podałam a nie ft4 :D

      Usuń
    28. Zbadać anty tpo i tg. Czyli masz az tak niskie tsh i niskie ft4?

      Usuń
    29. a czy do tych badań trzeba być na czczo i w danym dniu cyklu czy bez znaczenia?

      Usuń
    30. Nie trzeba być na czczo i dzień dowolny :)

      Usuń
  3. MS, odpowiedz proszę na mojego e-maila lub chociaż daj znać, że nie jesteś zainteresowana tematem :)

    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. A propos jajek, jem 1 dziennie, wiem ze te ekologiczne są najzdrwosze, niestety nie mam do nich dostępu. Kupuuje zwykle "Ale Jaja" klasy M z Biedronki. Czy w takich jajach sa jeszcze wartosci odzywcze? Mozna jesc je bez ograniczen? Nie wiem czy ich nie ograniczyc na rzecz makreli (ale tu znow problem, bo wiem ze maja w sobie metale ciezkie i coraz mniej kwasow omega-3)...

    I jeszcze pytanko odnosnie siemieia lnianego: jak szybko w całych ziarnach zaczyna sie utleniac omega-3? mozna to poznac np po zapachu? Kupuje je w markecie lub sklepie zielarskim, wiadomo ze pare tygodni minie od ich zebrania do zjedzenia. Staram sie wlączyc do diety jak najwiecej omega-3, ale boje sie, ze robie sobie "niedzwiedzią przysługe" dostarczajac juz czesciowo zjełczałych, a wiec w istocie prozapalnych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, MS odpowiesz mi?

      Usuń
    2. Kurczę odpisałam, pisałaś w innym wątku też? :) Bo się napisałam o tych jajach sporo.

      Usuń
  5. ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję:) mam pytanie związane z pomidorami w puszce (całe/krojone) a dokładniej o regulator kwasowości-kwas cytrynowy, który znajduje się praktycznie w większości z dostępnych na rynku pomidorów. Czy jest on szkodliwy? Czy lepiej wybierać pomidory w puszce niż świeże, przynajmniej dopóki nie zacznie się sezon na pomidory? I jeszcze kwestia 'zapuszkowania' (niebezpieczne związki)...bardzo będę wdzięczna jeśli napiszesz coś na ten temat:) pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie znajdziesz pomidory w puszcze bez dodatków, tzn. z solą :) Rossman ma puple pomidorową bez dodatków :)

      Usuń
  6. Co złego jest w modyfikowanej skrobi?? Czy jest bardzo szkoldiwa? gdyż jest w jednym z moich produktów które cięzko mi odstawic mimo paleo :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem tak, alergie i nietolerancje to na bank pasozyty i grzyby i czesto zadne konwencjonalne testy nie wykaza ich obecnosci. Mialam problem alergii, na szczescie sie wyleczylam. Moge polecic dobry gabinet biorezonansu w wwie, gdzie rozwiazalam swoj problem z tymi swinstwami, ktore zamieszkuja nasze organizmy. Jak ktos chetny, to podam namiar. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A napiszesz jak to wygląda w praktyce? Zawsze mnie te rezonansowe kwestie ciekawily :)

      Usuń
    2. Mozesz podac namiary na gabinet biorezonansowy?

      Usuń
  8. W którym miejscu majonez ma trans-tłuszcze? Czytam na opakowaniach i wszędzie pisze "olej roślinny", a nie "utwardzony olej roślinny". Z tego, co wiem, powinni pisać, gdy jest utwardzany.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aha, i nadal nie dałaś guzika obserwuj. Wchodzę na tego bloga głównie przez przypadek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego olej kokosowy? I całe jajko?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jogomajo Winiary - pierwszy lepszy wynik z google. I jest takich sporo, nie jest to zasada, niemniej jednak po pierwsze jakim cudem majonez o 'naturalnym' skladzie ma tak dluga zywotnosc? Po drugie nie wiem czy przepisy reguluja koniecnzosc wymieniania czy olej byl utwardzany, mozna napisac ze ma 0g tluszczy trans, co jest paradoksem, bo ponizej 0.5g zawsze uznaje sie, ze jest 0.
    No i caly proces przeksztalacania cis w trans nie zawsze jest jawny, nie bez powodu pozniej mamy badania, ze jeden serek wiejski na 10 ma prawdziwy sklad, albo 8 masel na 10 nie jest maslem.
    Nie sugeruje, ze nie mozna znalezc majonezu bez dodatkow i bez manipulacji wodorowych, ale czy cos to zmieni? To wciaz nienasycone kwasy tluszczowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale dobry nienasycony nie jest zły. I przy okazji tu czegoś nie rozumiem: skoro NKT (mono- czy wielo-) muszą zostać w organizmie i tak nasycone, to po co je spożywać? Po co omega-3 i inne nienasycone, skoro muszą zostać uwodornione (czy utlenione)? Poza tym zacytuję tutaj wniosek z artykuł, który mi podlinkowałaś (http://advances.nutrition.org/content/4/3/294.full):

      "Różne aldehydy powstające podczas utleniania WNKT, jak również cukry, są znanymi inicjatorami i nasilającymi procesu chorobowe, jak rak, stany zapalne, astmę, cukrzycę typu II, miażdżycę i dysfukcję śródbłonka"

      "Various aldehydes produced in the oxidation of PUFAs, as well as sugars, are known to initiate or augment several diseases, such as cancer, inflammation, asthma, type 2 diabetes, atherosclerosis, and endothelial dysfunction."

      Usuń
    2. W sensie: omega-3 i -6 to WNKT, czyż nie?

      Usuń
    3. Nie rozumiem pytania. Przeciez to zdanie odnosi sie do procesu man made!

      Usuń
  12. Pisząc "oliwa" masz na myśli oliwę z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ten majonez można wykonać tylko na oleju kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
  14. Dokładnie o to samo chciałam spytać. Zrobiłam i wyszła super konsystencja. Jednak przez ten posmak oliwy - jak dla mnie jest tylko zjadliwy. Z pozdrowieniami, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ktoś próbował zrobić ten majonez tylko z oleju kokosowego ( bez oliwy)?

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście bardzo zdrowy majonez, jak bazuje na rafinowanym oleju... Wszystkie oleje rafinowane są bardzo szkodliwe dla zdrowia, powodując liczne choroby serca. Nawet ostatnio w USA wprowadzono zakaz sprzedaży wszystkich produktów zawierających sztuczne wiązania trans, czyli wszystkich rafinowanych olejów i margaryn. Producenci mają 3 lata na dostosowanie. Proszę więc nie pisać, że to zdrowy przepis, tylko zastąpić rafinowany olej kokosowy jakimkolwiek olejem zimnotłoczonym, przecież nie musi być kokosowy...

    OdpowiedzUsuń
  17. ...a co z awidyną?

    OdpowiedzUsuń
  18. mi nie wyszło, ile tej oliwy?, pół szklanki?, wogóle nie zgęstniało

    OdpowiedzUsuń