Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

17.08.2013

Chipsy z jarmużu

Jarmuż jest stosunkowo mało popularnym warzywem dzisiaj, chociaż z tego co pamiętam  kiedyś cieszył się sporą popularnością. Dla mnie jest wręcz idealny do przyrządzenia chrupiącej przekąski. Chipsy z jarmużu są zdrowe, niskokaloryczne i pyszne. Zaryzykowałabym stwierdzenia, że można je bezkarnie jeść do woli (uważać muszą tylko osoby z niedoczynnością tarczycy).




Jak przygotować chipsy? 

Składniki:
  • jarmuż
  • olej koksowy lub inny tłuszcz
  • sól
  • czosnek
  • dowolne przyprawy

1. Dokładnie umyć jarmuż i jeszcze dokładniej osuszyć. To ważne aby był całkowicie suchy.


2. Porwać liście na bardzo małe kawałki (moje są zdecydowanie za duże)


3. Lekko natłuścić kawałki jarmużu olejem kokosowym


4. Ułożyć jarmuż na papierze do pieczenia i posypać solą, czosnkiem lub dowolnymi przyprawami. Świetnie nadaje się ziarno sezamu.


5. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut (temp. ok 175 stopni), pilnować aby się nie przypaliły i gotowe :)



Smacznego!



27 komentarzy:

  1. ostatnio mam fazę na chipsy! robię na okrągło takie z cukinii i buraków, planuję też inne warzywa wykorzystać... a szczerze mówiąc to jarmużu chyba na oczy nie widziałam ;x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robisz z cukinii? Wychodza chrupiące? Ja na razie robiłam z batata i wlaśnie z jarmużu

      Usuń
    2. Jak robisz z cukinii? Wychodza chrupiące? Ja na razie robiłam z batata i wlaśnie z jarmużu

      Usuń
    3. W suszarce do owców i grzybów :) Wychodzą idealne! Ale 5h suszenia :(

      Usuń
    4. ja robię w piekarniku w 40 stopnniach przy uchylonych drzwiczkach, też dosyć długo to trwa : ( ale czasami nie czekam, tylko jem takie nieususzone- też dobre : P

      Usuń
  2. Jakoś od roku rozglądam się za jarmużem w moim tzw.mieście wojewódzkim i niestety ani widu ani słychu. Widać na wschód polski nie dotarł

    OdpowiedzUsuń
  3. ja już jakiś czas o nim myślę, ale nigdzie nie mogę dostać:(

    OdpowiedzUsuń
  4. no wlasnie- gdzie go kupic???

    OdpowiedzUsuń
  5. MS jakie retinoidy zewnętrzne polecasz? Miałam jedynie doświadczenie z atredermem, ale dla mnie jest zdecydowanie zbyt drażniący, a jesień za pasem i myślę czym by tu złuszczyć moje blizny po trądziku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atrederm ma stosunkowo czysty skład, ja używałam długo locacidu i retinu A - oba pełne potencjalnych zapychaczy i szkodliwe :) Jeśli nie retinoidy to inne kwasy jak glikolowy czy salicylowy mogą się sprawdzić. Szczerze mówiąc nadmierne złuszczanie wg wielu dowodów wydaje się być niebezpieczne, mówi się o tym, że komórki mają określoną zdolność do nowotworzenia...nie wiem ile w tym prawdy, ale zdecydowanie z czasem skóra przestaje reagować na kwasy. Z tego powodu drażniący atrederm po jakimś czasie będzie ok :) Ale dobrym sposobem jest nałożenie na niego (po ok. 2h) np. olejku jojoba, emu czy tamanu.

      Jeśli chodzi o blizny to ja osobiście mimo wszystko stawiałabym na konkretne akcje typu laser. Myślę, że wbrew pozorom, są dużo mniej szkodliwe dla skóry.

      Usuń
  6. jarmuż cięzko dostać niestety. moja mama na działce kiedys uprawiała, pyszną surówkę z niego pamiętam... ja nieraz kupowałam w bio sklepach albo na zamówienie i orbiłam soki. dzis tez natknęłam się rano na informację, że chipsy z jarmuzu sa ulubiona przekąską 44.letniej Jeniffer Aniston, której figura się wszyscy zachwycają. jarmuż wg ksiązki "Jeść aby żyć zdrowo' dr Fuhrmana stoi na szczycie produktów o najwiekszej wartosci odzywczej. niestety bardzo dawno go nie moge dostac, więc zastępuję go rukwia wodną, ale ona zdecydowanie jest zbyt ostra w smaku i chipsów nie mozna z niej zrobić, bo ma delikatne listki ... pozostaje mi tylko marzenie o własnym ogródku ... za kilka lat może stac się to rzeczywistością. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie kiedyś było jarmużu pod dostatkiem :)

      Usuń
  7. Wow:-) jestem pod wrażeniem pomysłowości:-) ale gdzie ja dostanę jarmuż?:D nigdy go w rękach nie miałam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jarmuż dziś faktycznie ciężko dostać, mój był z sąsiedzkiej hodowli. Kiedyś było to bardzo popularne warzywko, przynajmniej jak ja byłam mała :) Ale myślę, że można spróbować z kapustą włoską :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy parcie na pęcherz i ból pęcherza może mieć jakikolwiek związek z zjd bądź nerwami/ stresem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częste oddawanie moczu może być związane z zaburzeniem równowagi sodu/potasu i poziomem aldosteronu pod wpływem stresu, to charakterystyczne dla przetrenowania czy przepracowania, że oddajemy mocz często lub w dużych ilościach. Jesli jednak masz parcie, a moczu nie oddajesz lub po kropelce to skłania to szukania przyczyny w stanie zapalnym np. pecherza. Budzi Cie potrzeba w nocy?

      Usuń
    2. Aha, bol niemniej jednak wskazuje na jakis stan zapalny. Ale generalnie mysle, ze zapalenie pecherza jest tak charalterystyczne, ze ciezko je pomyslic, wiec skoro masz watpliwosc to moze faktycznie byc cos innego.

      Usuń
    3. nie jest to częste oddawanie moczu, nie budzę się w nocy i nie trenuję, tylko czuję taki ucisk, w poście o zjd pisałaś, że objawy przypominają PMS i mnie tak jakby nie wiem bolała miednica, ale czuję też ucisk na pęcherzu i czasem ból z lewej strony pachwiny
      to na pewno nie jest zapalenie pęcherza, bo robiłam badanie moczu i brałam furaginę tak prewencyjnie i wyniki badań były ok
      bolało mnie tak kilka razy, zawsze jak się napiję i zjem coś i np nie mogę iść do łazienki, miałam tak w samolocie, raz na zajęciach w szkole noi ostatnio znowu wypiłam dużo płynów, poszłam do wc się wysikać i poczułam taki ból, nie wiem czy to przypadkiem mi jelita nie naciskają na pęcherz, albo przez wzdęcia, bo następnego dnia rano już tego bólu nie było

      w ogóle to ja zawsze miałam silny pęcherz tzn niezależnie ile bym wypiła to jak nie było możliwości pójścia do łazienki to ja mogłam przetrzymać i przeczekać i nic mnie nie bolało, a od kiedy mam zjd to jest niemożliwe, rok temu jak było euro 2012 i w domu wypiłam kilka piw to takie miałam parcie na pęcherz i też ból i zauważyłam właśnie, że po piwie tak mam, ale akurat teraz żadnego piwa nie piłam a i tak ból się pojawił, myślałam, że to może jest związane z kortyzolem, ale szukałam w Twoich postach i znalazłam, że w czasie stresu pęcherz się uspokaja... no sama nie wiem co jest, ale zapalenie to na pewno nie jest

      Usuń
    4. Ile pijesz dziennie i ile razy chodzisz do WC? Warto to spisywać wraz z godzinami.

      Usuń
  10. Ja kupuję jarmuż w Realu

    OdpowiedzUsuń