Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

25.08.2013

Dynia w roli głównej (przepis na pudding dyniowy i inne)

Dynia kojarzona jest raczej z jesiennymi klimatami, być może najbardziej z Halloween, tymczasem u mnie w środku lata dyniowe szaleństwo. Nigdy nie byłam przekonana do tego warzywa, chociaż nie pamiętam żadnego sensownego argumentu dlaczego :) Być może była to kwestia indeksu glikemicznego, który dla gotowanej dyni jest niezwykle wysoki (ok.75). Od razu dodam, że nie ma się czego obawiać, zawartość węglowodanów w dyni jest niska, co daje nam niski ładunek glikemiczny, więc porcja dyni nie będzie miała tak dużego znaczenia na poziom glukozy we krwi. Ponadto dynia może wręcz pomóc w leczeniu cukrzycy.

Dynia jest dobrym źródłem witamin A (oraz beta karotenu), witaminy C i antyoksydantów. Jest też bogata w wapń, miedź, potas i fosfor. Do tego ma mało kalorii. Ale przede wszystkim dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Smakuje na słodko i na słono, na ciepło i na zimno, w zupie, koktajlu, cieście lub jako puree. Nadaje się do pieczenia, smażenia, marynowania czy nawet mrożenia. Pomysłów na potrawy z dyni jest nieskończenie wiele.

Dziś przepis na pudding. Nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:
  • dwie szklanki ugotowanej dyni
  • 3 jajka
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • szczypta soli
  • miód do smaku (lub syrop klonowy)
  • przyprawy (gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon. imbir, wanilia)
  • 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie)

Wszystkie składniki należy zmiksować i przelać do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 175 stopni. Można nie uwzględniać jajek i pieczenia, aby uzyskać szybki pudding na zimno :)






Oprócz tego przepisu polecam inne wariacje na temat dyni:

15 komentarzy:

  1. Oh jeah!!! W końcu przepisy :) z dyni - w tamtym roku kupiłam i... zjadłam parowaną. Średnio smaczna.

    dziuba

    OdpowiedzUsuń
  2. O dobry przepis! Umiem miksować, więc moje umiejętności wystarczą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie, czy lewatywy są jednak dobre czy nie? bo ostatnio pisałaś, że sama robisz z kawy i polecasz, a we wcześniejszych komentarzach pisałaś, że mogą zaburzyć perystaltykę jelit. rozumiem, że zmieniłaś zdanie, ale ja sama mam wątpliwości, czy nie zaburzy to flory bakteryjnej? czy przy zjd też można je robić, czy to nie ma sensu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pisałam, że robię, pisałam że są stosowane w terapii naturalnej , i owszem zaburzają perystaltykę, mogą również wpłynąć na równowagę sodu i potasu. Uzasadnienie ich stosowania zależy od wielu kwestii, nie umiem powiedzieć bez zebrania danych i interpretacji, czy w Twoim przypadku pomogą czy zaszkodzą. Raz na jakiś czas nie ma obaw, ale te stosowane w terapii wykonuje się przeważnie raz lub dwa dziennie, czasem więcej.

      Usuń
  4. Właśnie wstawiam pudding do piekarnika. Piec w naczyniu zakrytym czy odkrytym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepiej na patelni:-):-P

    OdpowiedzUsuń