Październik 30, 2013

Kochanie, upiekłam chleb!

Wiem, że życie bez chleba dla niektórych osób jest nierealne, i żadne próby argumentacji nie będą skuteczne. Kiedyś byłam bardziej rygorystyczna w swoich poglądach, ale po jakimś czasie pracy z ludźmi, uświadomiłam sobie, że całkowita rezygnacja ze zbóż nie jest dla wielu osób nawet opcją do rozważenia. Jasne, że chciałabym aby każdy był w stanie empirycznie przez 4 tygodnie sprawdzić jak eliminacja zbóż wpłynie na jego zdrowie, ale nie każdy jest w stanie podjąć taką próbę.

Wtedy mam dwie opcje, albo znaleźć kompromis, który będzie w stanie choć trochę poprawić stan zdrowia danej osoby, albo stracić ją całkowicie na skutek swojego braku elastyczności. Chleb okazuje się być jednym z takich problematycznych produktów, których ludzie nie chcą oddać bez walki. Przynajmniej mój mąż. Z tego powodu zostałam zmuszona do szukania zdrowszych alternatyw dla pieczywa. Dla mniej upartych polecam inne alternatywy dla pieczywa.
Najważniejszym aspektem w „zdrowszym” chlebie był jest dla mnie brak glutenu. Opcji jest naprawdę dużo, podobnie jak spory jest wybór mąk bezglutenowych. Kupiłam: ryżową, tapiokę, z amarantusa, słonecznikową, kokosową i kukurydzianą. Pierwszymi opcjami jakie testowałam były chlebki paleo, i przyznam, że większość z nich nie przypadła mi do gustu. W rezultacie wychodziło coś podobnego do pieczywa, ale nie na tyle dobrego aby mogło stanowić substytut normalnego chleba, przynajmniej nie dla kogoś tak wybrednego jak mój mąż. Dużo lepsze efekty uzyskałam po wprowadzeniu do przepisu mąki ryżowej i amarantusowej. Jak większość czytelników Tłustego wie, nie jestem dobrą kucharką, więc szukałam najłatwiejszych i najprostszych przepisów 🙂
Warto pamiętać, że takie produkty nie są dla wszystkich. Osoby ze stanem zapalnym jelit oraz chorobami autoimmunologicznymi muszą być ostrożne. Unikałabym pieczenia z dużą ilością mąk orzechowych ze względu na nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych, które cechują się małą stabilnością. Można również poprawić trawienie mąk zbożowych (i pseudożbożowych jak amarntus) poprzez np. namaczanie:
Podaję niżej dwa przepisy na zdrowsze alternatywy dla pieczywa, które uważam za najlepsze z testowanych, i jestem przekonana, że dla większości zdrowych osób mogą być częścią diety. Ryż, amarantus i komosa ryżowa (quinoa) to opcje, które polecam osobom niechętnym do całkowitego wykluczenia zbóż. Nie uważam ich za optymalne, ale bez wątpienia jest to zmiana na lepsze. Chleb ze zdjęcia pochodzi z przepisu pierwszego 🙂


Bezglutenowy chleb
Składniki:
  • 5 jajka
  • 4 duże łyżki masła (lub ghee lub oleju kokosowego)
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki tapioki
  • 1/2 szklanki mąki z amarantus (lub ryżowej)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:
1) Zmiksować jajka, sól i masło
2) Dodać mąki z sodą i octem
3) Miksować całość do gładkiej masy 
4) Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min)
Chleb paleo
Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki masła (lub ghee lub oleju kokosowego)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki tapioki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:
1) Zmiksować jajka, sól i masło
2) Dodać mąki z sodą i octem
3) Miksować całość do gładkiej masy 
4) Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min)
Kilka uwag: 
– foremka jakiej użyłam to mala keksówka (naprawdę mała)
– w moim odczuciu mąki takie jak: amarantusowa, tapioka, ryżowa, kukurydziana, kasztanowa mogą być dowolnie zamieniane
– bardzo ważne jest aby dobrze zmiksować wszystkie składniki
Chleb nigdy nie budził we mnie emocji, ale od kilku dni robię chlebek bananowy…i przyznam, że jest niesamowity, więc wkrótce zamieszczę przepis 🙂

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Co słychać w paleo świecie? (by Victor)

Poniżej pierwszy paleo newsletter na Tłustym Życiu! W całości został przygotowany przez Victora.Niestety wszelkie odnośniki są tylko w języku angielskim, ale mimo... Zobacz więcej


Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.