Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

10.12.2013

Pro życie czyli po co nam probiotyki

Sezon chorobowy na grypę i przeziębienia już dawno rozpoczęty, a dla tych z poważnymi problemami zdrowotnymi trwa już pewnie dłuższy czas. I wiele osób nie wie jak może sobie pomóc. Jakbym miała dać jedną uniwersalna radę dla wszystkich poza dietą, odnośnie tego jakie produkty warto kupić, to postawiłabym na trzy suplementy: magnez, witaminę C i probiotyk. I dziś będzie mowa o tym ostatnim.

Od kilku tygodni intensywnie zbieram materiały i testuję różne preparaty wspomagające zdrowe jelita oraz pomagające w walce z przerostem Candidy, grzybicami, drożdżycami czy pasożytami. Przy okazji odkrywam wile rożnych źródeł toksyn i zanieczyszczeń o jakich nie miałam pojęcia. Moja nabyta infekcja była najprawdopodobniej od pleśni z suszonych grzybów, nie wspominając, że 2 lata mieszkałam w mieszkaniu, które ciągle atakował grzyb. Jedzenie jest oczywiście pierwszym i najważniejszym źródłem zakażeń, ale np. tak cudowny i wspaniały olej kokosy może być zasiedlony przez mykotoksyny znajdujące się na koprze lub wiórkach.

Niezależnie jednak czy walczymy z Candidą, problemami trawiennymi czy alergiami dobry probiotyk będzie naszym sprzymierzeńcem. Nauczono mnie, że nie ma żadnej terapii naturalnej bez zaadresowania kwestii jelit. I przez kilka lat nie wierzyłam, że branie probiotyku coś zmienia. Nie czułam też żeby pomagał gdy sama miałam problemy trawienne, mimo że stosowałam wiele rożnych preparatów. Dziś wiem, że  to co brałam nie miało szansy zadziałać. Wybór probiotyku i sposób je przyjmowania determinują efekty.


Ale po co probiotyk?
Przeważnie probiotyki kojarzą nam się albo z jogurtami, albo z kuracją po terapii antybiotykowej.  Antybiotyk oznacza anty - życie, a probiotyk pro - życie i sama nazwa już wskazuje jak kluczowa jest flora bakteryjna dla naszego ogólnego zdrowia. Jeśli flora bakteryjna jelit nie będzie prawidłowa wszelkie różne problemy mogą nas spotkać, ponieważ ten aspekt wpływa chociażby na: system trawienny, system odpornościowy, równowagę hormonalna, nastrój i samopoczucie, wagę czy stan skóry.

Nasze ciała są jednym wielkim mikrobem, dlatego alternatywni terapeuci zwykli mówić, że zdrowie zaczyna się od jelit. Probiotyki przeczepiając się do komórek jelit i replikując dają korzystną wartość dla ogólnego zdrowia. Nie możemy żyć bez nich tak naprawdę. Gdy nie są w stanie dołączyć się do komórki nie mają żadnego znaczenia (stąd tak ważne jest aby kupować "żywy organizm").

Oczywiście dobra dieta stymuluje ilość probiotyków w jelitach, a one są niezwykle istotne dla pracy prebiotyków (nie na odwrót), które są pożywieniem dla dobrych bakterii i tworzą odpowiednie środowisko dla rozwoju.

Jakie znaczenie mają dobre bakteryjne w jelicie?

  • wspomagają wchłanianie składników odżywczych w jelicie cienkim
  • poprawia odporność organizmu
  • wpływają na produkcję biotyny, która powstrzymuje przed rozrostem patogenicznych drożdży (stąd biotyna jest często w składzie preparatów regenerujących jelita)
  • produkują również witaminy B3, B6 i kwas foliowy
  • wpływają na stan skóry (działa nie tylko we wnętrznościach ale również "na zewnątrz")
  • wpływają na masę ciała
  • poprawiają stan skóry (trądzik, egzemy)
  • zmniejszają stan zapalny organizmu
  • chronią przed nowotworami poprzez metabolizowanie rakotwórczych substancji
  • zapobiegają i leczą biegunki oraz zaparcia
  • wpływają korzystnie na gazy i wzdęcia
  • zapobiegają zakażeniom rotawirusami
  • chronią przed infekcjami odbytu
  • wpływają na poziom serotoniny, a co za tym idzie nastrój i sen
  • poprawiają perystaltykę jelit

Kto najbardziej potrzebuje probiotyku
  • osoby na ubogiej odżywczo diecie przy zmniejszonym spożywaniu warzyw i owoców
  • osoby podczas kuracji przeciwgrzybicznych, przeciw-pasożytniczych
  • osoby z przerostem Candidy
  • stosujący antybiotykoterapię
  • osoby o obniżonej odporności
  • mający problemy trawienne
  • chorzy na Zespół Jelita Drażliwego czy zapalne choroby jelit
  • dzieci, które nie były karmione piersią
  • chorzy na alergie i nietolerancje
  • stosujący lewatywy lub środki przeczyszczające
  • kobiety zmagające się z infekcjami intymnymi
  • osoby z nawracającymi infekcjami pęcherza
  • astmatycy
  • kobiety w ciąży i karmiące
  • osoby zestresowane


Jak kopić dobry probiotyk?

1. Wybieraj "żywe" suplementy
Jeśli bakterie nie będą aktywne nie przyczepia się do komórki. Producenci często podają liczbę bakterii w kapsułce mierzoną w momencie produkcji lub pakowania. Takich produktów trzeba unikać, ponieważ ich jakość jest zawsze niższa niż obiecuje producent. Probiotyk w czasie transportu czy leżakowania na półce traci część swojej mocy, dlatego należy wybierać tylko te produkty, które mają podaną ilośćbakterii na dzień upływu daty ważności.

2) Postaw na jakość
Lactobacillus acidophilus jest dominującym szczepem bakterii występującym w ludzkim organizmie i w suplementach. Jest skuteczny zwłaszcza w infekcjach dróg rodnych i moczowych, a jego główne miejsce rezydencji to jelito cienkie. Drugim powszechnym jest Bifidus longum, który ma szereg korzyści zdrowotnych i np. potrafi blokować działanie E.coli lub wspomagać leczenie zakażenia Salmonellą. Występuje w dużej ilości w jelicie grubym.

Lactobacillus plantarum znajduje się głównie w fermentowanych produktach i jest odporny na proces trawienia oraz na działanie antybiotyków, stąd zawsze polecam stosowanie naturalnych probiotyków jak kiszonki czy inne fermentowane produkty.

Niemniej jednak istnieje setka innych pożytecznych szczepów bakterii w naszych jelitach, i dobry probiotyk powinien zawierać co najmniej kilka (min.8) takich szczepów. Różne szczepy mają rożne właściwości dlatego warto dobrać skład do potrzeb, np.  Lactobacillus plantarum 299v jest korzystny dla problemów z jelitem grubym i zaparć. W trakcie kuracji antybiotykowej należy wybrać te szczepy, które są odporne na działanie antybiotyku.

3. Dodaj drożdże
Saccharomyces boulardii to pożyteczny szczep tropikalnych drożdży o niezwykłych właściwościach. Wpływa na poprawę odporności, redukuje biegunki oraz pomaga walczyć z Candidą. To jest zdecydowanie mój ulubiony stały probiotyk.

4. Zostań miliarderem
Dobry probiotyk ma ok. 30 miliardów bakterii i jest to ilość mierzona pod koniec daty ważności, nie w momencie produkcji. Zbyt niska dawka to najczęstszy popełniany błąd. Pomyślcie o jelitach jak o basenie, który trzeba wypełnić...wlewanie do niego wody w butelkach 1,5l zajmie wieki, 5l da większy efekt chociaż wciąż jest to długotrwały proces. Uzupełnianie flory bakteryjnej również trwa dłużej niż kilka dni czy nawet tygodni.

5. Bądź w formie
Probiotyki najczęściej spotykane są w formie kapsułek lub tabletek, ale bywają też w formie proszku, płynu lub do ssania, Odradzam wszelkie pastylki, płyny i tabletki, które mają dodawane słodziki czy inne wypełniacze. Na naszym polskim rynku polecane probiotyki mają często np. laktozę w składzie. Proszek jest odpowiedni pod warunkiem, że dane szczepy bakterii są odporne na działanie kwasu solnego, w przeciwnym wypadku lepiej kupić powlekane kapsułki.

6. Nie oszczędzaj

Niestety aby kupić dobry produkt trzeba trochę na niego wydać. Nie zawsze cena oznacza jakość, ale większość renomowanych producentów niestety się ceni. Ryzyko związane z tańszym produktem to np. dodane środki chemiczne lub hormony do stymulacji wzrostu bakterii, które jako część procesu produkcji nie muszą być uwzględnione na etykiecie. Lepsze produkty są często zapakowane w ciemne szkło, co chroni probiotyki przed zanieczyszczeniem i światłem.


Co gdy nie masz dostępu do dobrego probiotyku?
Probiotyki nie są ani tanie, ani ogólnie dostępne, i mówię oczywiście o dobrej jakości produkcie. Czasem nie ma możliwości zakupu takiego preparatu i dla przeciętnego zdrowego człowieka nie musi to być obowiązkowa pozycja na liście zakupów. W takim wypadku warto dostarczać probiotyków w naturalnej formie, czyli czerpać je z jedzenia. Jedynym wyjątkiem są osoby zmagające się z przerostem Candidy i innymi infekcjami grzybicznymi, które powinny być ostrożne ze spożywaniem fermentowanych produktów.

Naturalne probiotyki:
  • kefir - zawiera zarówno pożyteczne szczepy bakterii jak i grzybów, chociaż nie jestem fanem nabiału to muszę przyznać, że odpowiednio przygotowany domowy kefir może być pożyteczny, dobrą alternatywą jest zakupienie startera i wykonanie kefiru na bazie mleka kokosowego
  • jogurt - komercyjny nie zawiera żadnych naturalnych bakterii na skutek homogenizacji i pasteryzacji, czasem są dodawane na końcu procesu produkcji, jednak ilość probiotyków jest znikoma
  • kiszona kapusta, ogórki kwaszone i inne fermentowane warzywa- są idealnym źródłem probiotyków, najlepiej gdy przygotowane samodzielnie, bo sklepowe często są patetyzowane, lub zawierają cukier i sól
  • kombucha i kefir wodny - nie tylko pomagają w uzupełnieniu flory bakteryjnej, ale od setek lat są uważane za magiczne napoje wpływające na wiele schorzeń
  • kwas buraczany - oprócz probiotyków bogaty w witaminy i minerały, polecany zwłaszcza dla osób z anemią
  • algi, spirulina i chlorella - zwiększają poziom bakterii Lactobacillus oraz B. bifidum

Jak stosować probiotyki?

Są dwie szkoły: przyjmować z jedzeniem, i najlepiej z prebiotykiem lub w odstępie od posiłków. Osobiście uważam, że w przypadku probiotyków złożonych z wielu różnych szczepów bakterii lepszą opcją jest przyjmowanie preparatu na czczo, najlepiej na noc. Unikniemy wtedy dylematu związanego z odpornością produktu na kwas solny i żółć. Nie należy popijać probiotyku czymś innym niż woda. W ciągu dnia osoby bez SIBO czy nietolerancji FODMAPS powinny dodatkowo spożywać prebiotyki np. z opornej skrobi. Moje ulubione prebiotyki to niedojrzały banan, inulina i od niedawna topinambur. Probiotyki nie muszą być przechowywane w lodówce, ale zwiększa to ich żywotność.

W zależności od problemu stosuje się dawki od 10 do kilkuset bilionów dziennie. W celach leczniczych polecam przez pierwsze 2 tygodnie stosować ok. 100-300 bilionów, a potem zredukować do 20 bilinów. Kuracja trwa od 2 tygodni do kilku lat i jest to kwestia indywidualna. Probiotyk zawsze należy brać w odstępie od leków antbakteryjnych i antygrzybicznych, ale obie kuracje mogą (a nawet powinny) być stosowane jednocześnie.


Jakie probiotyki polecam?
Wiele różnych produktów przetestowałam przez ostatnie lata, ale od jakiegoś czasy jestem wierna tym firmom: Remew Life (100, 50 lub 80 bilinów), Ortho Biotics i Jarrow Formulas. To są jedyne preparty jakie jestem w stanie polecić, więc proszę nie linkujcie do innych produktów z pytaniem czy są odpowiednie. Nie znalazłam do tej pory nić tańczego i skuteczniejszego :)

54 komentarze:

  1. jeszcze niedawno pisałaś, że osoby z sibo nie powinny stosować probiotyków, bo może to dołożyć jeszcze problemu, że powodują powstawanie bakterii d-lactate

    tak samo nie rozumiem tego zdania Probiotyk zawsze należy brać w odstępie od leków antbakteryjnych i antygrzybicznych, ale obie kuracje mogą (a nawet powinny) być stosowane jednocześnie.


    w odstępie tzn. że np rano probiotyk, a wieczorem coś na pasożyty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie moje słowa. Pisałam, że SIBO MOŻE nasilać JEDEN szczep bakterii.
      Tak, np. rano i wieczorem lub w odstępie kilku godzin.

      Usuń
    2. dobrze to osoba, które podejrzewa u siebie sibo może brać probiotyki czy jednak nie?

      zacytuję, co pisałaś

      Probiotyki często powodują nagromadzenie się bakteria D-lactate (nie wiem jak to jest po polsku), a wiele objawów SIBO jest związanych właśnie z tym toksycznymi produktami http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890937/
      Standardowy Lactobacillus acidophilus jest takim potencjalnym zagrożeniem.


      Naturalne metody nie powinny być jednak stosowane na własną rękę. Sporo preparatów jest na tyle silnych, że może również zabić tą korzystną część flory bakteryjnej. Ponadto w przypadku błędnej diagnostyki (np. mamy SIBO a wydaje nam się, że to przerost candidy) podanie niektórych leków jak probiotyki może nasilić objawy i pogorszyć stan zdrowia.
      Dietetycznie dobrą opcją jest zastosowanie diety SCD. Leczenie naturalne trwa minimum trzy miesiące.


      16. Probiotyk w formie L. Acidophilus lub S. Boulardii jest wskazany przy biegunce (dawka min. 10 bilionów CFU). Osoby z SIBO powinny zachować ostrożność przed zastosowaniem probiotyku - najpierw należy pozbyć się infekcji.


      Ten ostatni fragment, że najpierw należy się pozbyć infekcji czyli jak to zrobić? tzn że najpierw coś antybakteryjnego, antygrzybicznego i w między czasie probiotyk?

      Usuń
    3. Probiotyk możesz stosowac zawsze, nawet jak częściowo usunie go kuracja na grzyby czy H.pylori. Niektóre jak Acidophillus może u osób z Sibo pogorszyć objawy. Ale jest wiele innych bezpieczniejszych szczepów, ponadto jest to możliwość, a nie zasada.

      Usuń
  2. jakie produkty testujesz na pasożyty i candidę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie tylko kwestia co, ale i jak i odpowiedniej diety :) Testują głównie preparaty ziołowe, ale nie tylko. Od lat testowałam tak naprawdę tonę różnych sposobów, ale dopiero od jakiegoś czasu stosuję cały protokół i go ulepszam. Bo samo wybcie Candidy jest dość łatwe, ale pozniej trzeba jeszcze uzupełnic co zostało wybite, zregenerować i podnieść odporność aby problem nie wrócił.

      Usuń
    2. cały protokół tzn?

      Usuń
  3. Czy te probiotyki można kupić jakoś stacjonarnie, czy zamawiać z internetu? Jeśli to drugie, to czy masz sprawdzonego sprzedawcę?

    Aha i jeszcze - bardzo często coś mi (albo Tobie) krzaczy się w tekście, kiedy robisz punkty, całość się rozjeżdża. Korzystam z opery, jakby co.

    Pozdrawiam,

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Firefoxie nie ma takich akcji, więc to pewnie kwestia Twojej przeglądarki :)

      Usuń
    2. Na Chromie też, widocznie Opera sama ustawia jakoś style....sprawdzę :)

      Usuń
  4. a ja polecam probiotyk VSL#3, 1 saszetka = 450 miliardów bakterii :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Opłacalne jest te vsl? Bo strasznie drogie, i ciężko to dostać.

    @MS, mogłabyś powiedzieć, gdzie zamawiasz te probiotyki..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnie, gdzie tanio generalnie :) Czasem strony typu iherb, czasem ebay, czasem amazon.Najlepiej mieć znajomych w USA :)

      Usuń
  6. Dręczą mnie ostatnio 2 rzeczy, a śledząc Panią i bloga wierzę, że coś Pani wymyśli :) mianowicie: po wysiłku moje ciało pachnie amoniakiem, jakby ktoś mnie obsypał, dosłownie. W diecie nie ma zbóż, mleka, głównie białko (mięso, jaja) plus tłuszcze (mnóstwo kokosa, awokado, pestki i inne orzechy), węglowodany nabijam owocami i warzywami, gdyż nie jestem jeszcze gotowa zrezygnować w pełni, zwłaszcza z owoców, wychodzę z uzależnienia od słodyczy. I właśnie a propos owoców: od dwóch dni mam parcie na daktyle, zjadłam już ponad 300 gramów, a mogłabym i z kilogram. Czy może to świadczyć o niedoborach, np potasu lub żelaza?
    Pozdrawiam, Anna !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro Twój pot śmierdzi amoniakiem, to radzę zrobić badanie moczu i zmniejszyć ilość białka w diecie. Nie chcę straszyć, ale jak nerki siadają, to właśnie zapach amoniaku jest jednym z objawów.

      Usuń
  7. MS, co sądzisz o diagnostyce metodą Volla? Dziś byłem na czymś takim, niektóre rzeczy się potwierdziły, mam wszystkie wyniki i nie ukrywam, że bardzo chciałbym poznać twoją opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. głównie wyszły problemy z wchłanianiem i bardzo dużo niedoborów - zarówno witamin jak i minerałów, do tego MASA nietolerancji, których jednak się spodziewałem i niektórych produktów byłem wręcz pewien, oczywiście nic nie sugerując przed badaniem - wszystko się sprawdziło. Do tego zaburzenia flory bakteryjnej, zaburzenie trawienia tłuszczy zwierzęcych, trawienia białek zwierzęcych i wchłaniania białek zwierzęcych oraz duża ilość związków purynowych. Ponoć moje jelita są strasznie 'zawalone' i przez to zaburzone jest wchłanianie. Faktem jest, że od kiedy przeszedłem na paleo jadłem dużo mięsa (zazwyczaj 3 razy dziennie, każda porcja po 300g) i możliwe, że to nie jest dla mnie za korzystne.
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Oj nie...nie ma żadnych dowodów naukowych, ze to działa i każdemu coś wykrywa :D I zawsze podają typowe alergeny i nietolerancje, więc u wielu ludzi musi się sprawdzić :) Plus każdy ma problem z wchłanieniem i trawienie, ja rozumiem, że zdrowi tam nie przychodzą. ale w każdej chronicznej chorobie są obecne takie problemy, więc nie jestem przekonana.

      Usuń
  8. a ile trzeba dziennie gram zjeść kiszonek , żeby to miało działanie probiotyku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewiele :) Ok. 2 łyżek jest konkretną dawką już.

      Usuń
    2. a moglabys podac dokladne nazwy tych probiotyków z poszczególnych firm?

      Usuń
    3. i jeszcze jedno pytanie, czy obróbka termiczna zabija te bakterie? np jak smaże kapustę na bigos?

      Usuń
    4. To w nawiasach to są nazwy :) Jarrow ma 2 czy 3 produkty, a Orthobiotic to nazwa też.
      Renew ma fajne 50 i 80 bilionowe probiotyki, i nawet typowo kobiece dla problemów intymnych i z układem moczowym.

      Temperatura zabija probiotyki niestety.

      Usuń
    5. nie do końca rozumiem, z jarrow jest na iherb seria dophilus, albo boulardi,

      Usuń
  9. kefir na mleku kokosowym?? brzmi ciekawie. Chętnie spróbuję :) Wstępnie zdiagnozowałam u siebie SIBO i dieta bez cukrów złożonych pomału daje efekty. Czy możesz polecić jakiś starter kefirowy z właściwym składem, żeby nie pogorszyć sytuacji nieodpowiednimi bakteriami? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja fermentuję grzybkiem tybetańskim, miałam kiedyś taki starter http://www.amazon.com/Yogourmet-Freeze-Dried-Kefir-Starter/dp/B001EO69O2 również. Innych niestety nie znam.

      Usuń
  10. Anna, co do Twojego problemu z zapachem amoniaku, na pewno jest to nadmiar białka w diecie! ogranicz białko, zwiększ ilość wypijanej wody i będzie dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle zauważyłam, że większość osób paleo ustawia sobie dietę jako wysokobiałkową (powyżej 1,5g na kg masy ciała).

      Usuń
    2. Tak wlasnie przypuszczalam, co prawda nerki poki co nie daja o sobie znac, a wody pije powyzej 2l dziennie, to nie zaszkodzi zbadac. A bialka faktycznir mam 1.5g/kg ;) dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

      Usuń
    3. To nie jest dużo białka, więc raczej kwestia metaboliczna niż stricte błąd dietetyczny.

      Usuń
  11. Witam, czy taki zestaw w probiotyku jest ok:


    Liofilizat bakterii należących do 9 różnych szczepów: 4,5 miliarda bakterii (4,50 x 109 CFU*)
    Lactobacillus helveticus 9,00 x 108 CFU
    Lactococcus lactis 9,00 x 108 CFU
    Bifidobacterium longum 6,75 x 108 CFU
    Bifidobacterium breve 4,50 x 108 CFU
    Lactobacillus rhamnosus 4,50 x 108 CFU
    Streptococcus thermophilus 4,50 x 108 CFU
    Bifidobacterium bifidum 2,25 x 108 CFU
    Lactobacillus casei 2,25 x 108 CFU
    Lactobacillus plantarum 2,25 x 108 CFU
    Składnik odżywczy – oligofruktoza 63 mg

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ufam Lakcidowi, jeszcze mnie nie zawiódł. Brałam go też w ciąży i obyło się bez żadnych problemów intymnych.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy spotkałas sie z problemem swedzenia przy stosowaniu probiotyku. Po kuracji anytbiotykowej zaczelam odbudowywac jelita probiotykiem i od jakiegos czasu straszeni swedzi mnie szyja i pepek. czy to moze byc od probiotyku?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam i dziekuje za możliwość czytania wspaniałego bloga.
    Podaję linki do listy probiotyków i enzymów

    http://pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=105

    http://pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60:enzymy-zestawienie&catid=6:ukad-pokarmowy&Itemid=106

    OdpowiedzUsuń
  15. CZY NA SIBO DOBRY JEST vsl#3

    OdpowiedzUsuń
  16. Czyli wnioskuję z tego artykułu że np proszek zasadowy firmy Langsteiner jest bardzo dobrym probiotykiem?? Możesz to skomentować. Oceniając jego skład można stwierdzić że spełnia on wszystkie cechy dobrego probiotyku??

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, czy mogłabyś polecić probiotyk wraz z dawkowaniem dla małego dziecka, mamy znajomych w USA, więc to kwestia wyboru produktu - córka ma 1,5 roku i 12 kg wagi, alergia, refluks i uparcie krew utajona w kale, lekarze zalecają Dicoflor 30 ale poprawy brak. Dziękuję i pozdrawiam, mama Zulki

    OdpowiedzUsuń
  18. W jaki sposób można odbudowć śluzówkę jelita. Czy warto w tym celu stosować preparat Microflor? Mam 22 lata i choruję na Hasimoto. Tarczyca ma skłonność do guzkowacenia. Odkąd pamiętam borykam się z problemami takimi jak przelewanie i burczenie w brzuchu, gazy, osad na zębach, nieświeży oddech, afty w jamie ustnej, ospałość, apatia, brak energii i tak jeszcze mogłabym wymieniać.

    OdpowiedzUsuń
  19. MS, czy polecane przez Ciebie probiotyki zadziałają również na przerost Candidy, czy możesz polecić jakiś probiotyk, który akurat w przypadku tego schorzenia będzie działał bardziej?
    Pytam, bo udało mi się znaleźć Renew Life na polskiej stronie, ale cena jest baaardzo wysoka. Jeżeli mam wydać takie pieniądze, to wolę mieć pewność, że to zadziała.
    Mój gastroenteorolog polecił mi VSL#3, ale jest też drogi i ma małą ilość saszetek/tabletek ;/
    Jestem na SCD, ale mleka nie mogę zarówno ze względu na laktozę jak i białko, a objawy są nie do pokonania, więc jogurt odpada definitywnie. Mam dostęp na co dzień do kiszonek domowej roboty, ale mi fermentują i jest gorzej ;/ Zostaje tylko porządny probiotyk, bez którego ani rusz przy jakiejkolwiek diecie, stąd moje pytanie.
    Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. MS, billion angielski to polski miliard. Wydaje mi się że produkty Renew Life o których piszesz mają dawki w MILIARDACH nie bilionach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renew Life ma produkty zawierające miliardy a nie biliony.
      Billion to tłumacząc na polski jest miliard
      Tu produkty z największaą ilością probiotyków: http://ukladodpornosciowy.pl/probiotyk/

      Usuń
  21. Każdy piszę że vsl jest drogi... fakt do tanich nie należy ale to dlatego że ma masę tych bakteri. Zresztą ja zamówiłam telefonicznie i 4 opakowania miałam za 100zł i to na następny dzień. Radzę poszukać strony producenta i zadzwonić do nich :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejny raz czytam twój artykuł, w którym pleciesz takie bzdury, że aż się dziwię, że ten blog jeszcze istnieje. Mam wrażenie, że przeczytałaś jakiś "poważny" tekst w internecie i postanowiłaś napisać własny, będąc przekonana, iż w końcu posiadłaś tę wiedzę tajemną na dany temat i czas się nią podzielić z gawiedzią. Te szczepy, prebiotyki, biliony. Stek bzdur. Następnym razem radzę jednak skonsultować swoje wypociny z lekarzem, zanim zaczniesz namawiać ludzi na niewłaściwe leczenie i marnowanie pieniędzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzis mam podobne wrazenia czytajac ten artykul, ale mamy 2016 a nie 2013 i zmienil sie stan wiedzy dostepny nam w Pl :)

      Usuń
    2. Hmm prosiłbym o choćby trochę rozwinięcie tematu :)

      Usuń
  23. Vivomixx polecany przez dietetyczki z pod skrzydła Pana Jerzego Zięby, Vivomixx w saszetkach.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, chciałabym polecić Wam probiotyki. Nie w formie tabletek z domieszką proszków, utwardzaczy, nie w postaci kropel, które mają w sobie dodatkowe składniki.
    Nasza firma jest producentem koncentratów, napojów i otrąb probiotycznych. Regulują one pracę jelit, układu odpornościowego, poprawiają samopoczucie. Są one bez mleczne, bez glutenu, cukru,bez konserwantów, nie są pasteryzowane! Polecamy je kobietom w ciąży, diabetykom, ludziom chorym i zdrowym, którym zależy na lepszym samopoczuciu:)
    Posiadamy certyfikaty, specyfikacje, badania nad naszym produktem. Zapraszam :) 516677834-Monika

    OdpowiedzUsuń
  25. Witaj, czy przy przeroscie candidy, jezeli mam nietolerancję na mleko (podobno nie koniecznie jest to laktoza, a po prostu inne bialka mleka), czy mogę zastosować probiotyk firmy NOW, zawierający Acidophilus i Bifidus (lactis i longum)? Bardzo proszę o odpowiedź, totalnie nie wiem jakie probiotyki mam zastosować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz.
      Jednak nie zaniechaj dalszych poszukiwań i gromadzenia rzetelnej wiedzy. Warto spróbować kwas kaprylowy, który zabija candidę. Jeśli chodzi o nietolerancjię na mleko, to warto zauważyć, że człowiek jest jedynym zwierzęciem, które je spożywa będąc dorosłym i raczej dziwna jest jego tolerancja.
      Polecam odwiedzić stronę Swanson, amerykańskiej firmy specjalizującej się w produkcji suplementów, poza tym są oczywiście inne. Tombak napisał ciekawe książki. Ja osobiście polecam l.plantarum, jednak każdy wybierze coś dla siebie po zapoznaniu się z pewnymi faktami nt zdrowego żywienia, ruchu fizycznego.
      Pomocne są zioła i warto znać ich działanie.
      Pozdrawiam, Mateusz

      Usuń
  26. Witam serdecznie mam pytanie odnośnie probiotyku. Bowiem zaczęłam brać Osłonkę, jest to symbiotyk, poleciła Pani w aptece o składzie następującym: fruktooligosacharydy, hypromeloza, maltodekstryna, Bifidobacterium lactis BL2, Lactobacillus plantarum LP3, Lactobacillus rhamnosus LR5, Streptococcus thermophilus ST3, kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylajaca - sole magnezowe kwasów tłuszczowych, barwnik - dwutlenek tytanu.

    Cierpię na ZJD, odkąd zaczęłam brać ten probiotyk bardzo źle reaguje na słodycze. Rzadko jem ponieważ redukuję tkankę tłuszczową ale osttanio zdarzyło mi się i za każdym razem jak zjadłam niewielką ilość jakiegoś słodycza nawet domowej roboty to wystepuje straaaszny ból brzucha a nawet wymioty. Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Może Pani będzie w stanie mi wyjaśnić o co może chodzić.Oczywiście nie jem już nic słodkiego i jest ok. Nie spożywam też nabiału, gluten sporadycznie. Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczna za pomoc i nakierowanie.

    OdpowiedzUsuń