Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

30.03.2013

Naturalne barwienie jajek

Nasze babcie używały w tym celu przeważnie łupin cebuli  a ja do dziś pamiętam smutne jednakowe czerwone jajka. Być może dlatego wraz z pojawieniem się sztucznych barwników, naklejek i innych możliwości ozdabiania jajek wszelkie naturalne metody zostały zapomniane. Dlatego dziś o naturalnym barwieniu jajek :)

29.03.2013

Wesołych Tłustych Świąt!


Samodzielna diagnostyka wypalenia nadnerczy, czyli jak badać poziom stresu

Wypalenie nadnerczy, mimo tak częstego i powszechnego występowania wciąż nie jest rozpoznawane jako jednostka chorobowa przez medycynę konwencjonalną. Z tego powodu diagnostyka nie jest łatwym zdaniem. O stresie było niedawno obszernie, więc dziś o tym jak można samemu zweryfikować czy stres jest problematyczny w naszym życiu.

24.03.2013

Fizjologiczne aspekty odchudzania - stres (podsumowanie)

Stres to temat, który poruszam dość często ze względu na jego destrukcyjny wpływ na cały organizm. Również jest to aspekt istotny w kwestii redukcji tkanki tłuszczowej i kolejny fizjologiczny czynnik wpływający na odchudzanie. Dlatego dziś obszerne podsumowanie tematu.
Nikt nie kojarzy potrzeby picia kawy, spadków energii czy ochoty na coś słodkiego ze stresem. Podobnie nie zdajemy sobie sprawy jak negatywny wpływ na nasz organizm ma dieta czy środowisko. To wszystko to stresory, które w jakiś sposób zaburzają równowagę układu nerwowego.

23.03.2013

Krew ziemi czyli kwas buraczany

Kwas buraczany kojarzy się z barszczem wigilijnym. Jego rodowodu należy szukać na Ukrainie chociaż powszechnie bardziej utożsamiany jest z Rosją. To tani i skuteczny sposób na zdrowie.

21.03.2013

Jak stres wpływa na tarczycę (błędne diagnozowanie niedoczynności)

Tarczyca jest częstym problematycznym obszarem u wielu osób. Każdy z nas zna kogoś kto ma np. niedoczynność tarczycy prawda? Pisałam już kiedyś o złożoności diagnostyki w kierunku niedoczynności i dalej upieram się, że rozpoznawanie i leczenie niedoczynności leży i kwiczy. A może odpowiedniej diagnostyki w ogóle nie ma, skoro każdy pacjent wychodzi z receptą na syntetyczne hormony.


17.03.2013

Fizjologiczne aspekty odchudzania - hormony

Dziś kolejna fizjologiczna przeszkoda w redukcji tkanki tłuszczowej - hormony. Równowaga hormonalna jest kluczowa dla naszego zdrowia. Hormony sterują całym naszym ciałem i mają potężną moc, więc nic dziwnego gdy naruszenie nawet w delikatny sposób ich naturalnych stanów może być katastroficzne w skutkach. Wystarczy pomyśleć co się dzieje podczas większych hormonalnych rewolucji w życiu człowieka, takich jak okres dojrzewania, ciąża, menopauza czy andropauza. 


15.03.2013

Wodny kefir - czyli co podbiło moje serce i węgle :)

Wodny kefir to cudowny wynalazek, dzięki któremu oduczyłam się picia coli, którą uwielbiałam latami. To szybki, zdrowy i tani sposób na urozmaicenie sobie menu. Powstaje przy użyciu 'wodnego' ziarna kefirowego, które jest trochę podobne do klasycznego ziarna kefirowego. Niech nie zmyli Was nazwa, wodny kefir nie ma nic wspólnego z nabiałem :) Składa się głównie z wody, cukru i dodatków smakowych.


11.03.2013

Fizjologiczne aspekty odchudzania - mózg

Dziś kolejny fizjologiczny aspekt odchudzania - praca mózgu. Mózg to niezwykle istotny organ...niby wszyscy to wiemy, ale rzadko jesteśmy świadomi, że ten organ ma swój własny chemiczny system komunikacji, system odpornościowy i hormonalny. Im lepiej mózg funkcjonuje tym lepsze ogólne zdrowie i to nie tylko w kontekście 'inteligencji'.

09.03.2013

Hipochlorhydria - niedostateczne wydzielanie kwasu żołądkowego

Hipochlorhydria czyli niedostateczne wydzielanie kwasu żołądkowego jest powszechnym problemem zaburzającym pracę układu pokarmowego. Co gorsze, sporo ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy, że dotyczy ich ta dolegliwość. A wszelkie problemy związane z trawieniem jak zgaga, odbijanie, wzdęcia, gazy czy mdłości mogą być wynikiem zbyt małej ilości kwasu solnego. Dotyczy to też wszystkich cierpiących na ZJD.

07.03.2013

Paleo przewodnik jedzeniowy

Jakiś czas temu stworzyłam małe zestawienie produktów, które 'są paleo' - tak w przypadku wątpliwości lub dla osób nie mających pojęcia o co chodzi z tym całym paleolitem. Paleo przewodnik jedzeniowy pojawił się jakiś czas temu na facebooku. Można go już ściągnąć w postaci pliku PDF stąd.


05.03.2013

Fizjologiczne aspekty odchudzania - psychologia

W cyklu fizjologicznego podejścia do odchudzania była już insulina oraz dysfunkcja komórki, a dziś kolej na nasze myśli. Dieta z pewnością ma wpływ na nasz stan emocjonalny. Fizjologia i psychologia muszą iść w parze. Nie wierze, że można być zdrowym fizycznie bez zdrowia psychicznego i na odwrót. Mówi się, że stajemy się tym o czym myślimy. I jakoś gdy pomyślimy o odchudzaniu nie zawsze takie założenie wydaje nam się intuicyjne i wiarygodne.

03.03.2013

Marchewki z imbirową nutą (przepis)

Ponieważ zdjęcie na facebooku wzbudziło zainteresowanie, co tego jak kisić marchewki będzie tutorial krok po kroku. Oczywiście słowo kisić jest  tutaj symboliczne, ponieważ marchewki zostały poddane laktofermenatcji.

02.03.2013

Problemy trawienne - podsumowanie

Początkowo miałam dziś kontynuować serię dotyczącą fizjologicznych aspektów odchudzania...później koncepcja powędrowała w stronę tematów, które obecnie przerabiam na zajęciach...ale toksykologia jest tak naprawdę dla większości ludzi mało interesującym tematem. Za to jest jedna kwestia, która mnie męczy od dłuższego czasu. Będzie to zdecydowanie coś z mojego obszaru zainteresowań, bo jak większość osób czytających tego bloga wie, że dobre trawienie oraz szczęśliwe jelita są moim ulubionym tematem.