Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

31.05.2013

Tonik na trawienie i update na temat diety eliminacyjnej

Gdy woda z cytryną to za mało, a niestrawność nas męczy warto znać ten tonik. Pomoże też osobom z niskim wydzielaniem kwasu żołądkowego. I szczerze mówiąc, smakuje całkiem dobrze. Można go podawać z kostkami lodu i/lub gazowaną wodą. 




26.05.2013

Sens diet eliminacyjnych

Diety GAPS i SCD to dwa zawsze polecane przeze mnie protokoły dietetyczne w przypadku problemów dotyczących układu trawiennego (najczęściej ZJD). Są to diety eliminacyjne, których celem jest redukcja stanu zapalnego żołądka/jelit poprzez wykluczenie z menu wszelkich potencjalnie problematycznych produktów. Prostszą wersją diety eliminacyjnej jest rezygnacja ze zbóż i nabiału, czyli dieta w stylu paleo. Ta ostatnia ma jednak sporo wad, ponieważ najczęściej przy chronicznych problemach trawiennych okazuje się niewystarczająca, a czasami może nawet nasilić pewne dolegliwości.

24.05.2013

Jak ustabilizować poziom cukru we krwi

Wielokrotnie pisałam jak spożywanie zbyt dużej ilości cukru może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz jakie konsekwencje niestabilnego poziomu cukru mogą wystąpić. Oczywiście insulinooporność i cukrzyca to najczęściej diagnozowane problemy wiązane ze zbyt dużą podażą węglowodanów, ale sygnałów ostrzegawczych zanim jeszcze wystąpią poważne konsekwencje jest sporo. Warto podkreślić, że problemy ze stabilnym poziomem glukozy we krwi nie dotyczą tylko osób z nadwagą czy zespołem metabolicznym.

21.05.2013

Domowy test na wydzielanie kwasu solnego

Dwukrotnie (1,2) pisałam już jak ważny jest kwas solny dla naszego zdrowia i co się dzieje gdy nasz organizm nie wydziela go prawidłowo. A dzieje się sporo, od zwiększenia PH przewodu pokarmowego i zmniejszenia ochrony przed patogenami, po nieprawidłowe trawienie, upośledzone wchłanianie substancji odżywczych czy zaparcia.

19.05.2013

Z komentarza...

Ponieważ komentarze w zakładce 'kontakt' nie działają, a dostałam ciekawe zapytanie odpiszę w poście. Mam nadzieję, że osoba pytająca, nie ma za złe, że umieszczam jej problem na samym wierzchu, ale inaczej nie ma szans na przeczytanie odpowiedzi :) Pytanie brzmiało:
mój problem wygląda następująco: mam 20 lat, a za sobą 5 gruczolako-włókniaków w piersiach. wydaje mi się, że mam następne, ale dopiero czekam na wizytę u lekarza. miałam robione badania hormonalne i wszystkie hormony (razem z tymi tarczycy) wyszły ok. mam też powiększoną tarczyce, ale nie wiadomo dlaczego. gdy regularnie biorę rupi xiao pian przepisane przez lekarza medycyny chińskiej gruczolako-włókniaki nie rosną, a w innym wypadku powiększają się bardzo szybko. myślę, że mam też problemy trawienne: nalot na języku, niesmak w ustach, który nasila się po jedzeniu słodyczy, częste bóle brzucha, szczególnie po lewej stronie oraz w dole, tak jakby jelita, czy coś. ponadto mam niesamowicie suchą skórę. polecasz zrobienie jakieś badań jeszcze? żeby wreszcie znaleźć przyczynę guzków, a nie jedynie chodzić na kolejne zabiegi ich usuwania?

Candida ponownie i wiadomości do mnie

Nie tak dawno pisałam posta na temat Candidy. To jeden z tematów, które nie są jednoznaczne dla wielu zarówno lekarzy jak i pacjentów. Wielu specjalistów uważa, że Candida musi zostać zwalczona (zabita). W moim rozumowaniu to przerost jest groźny i ogólny stan jelit determinuje jak poważne konsekwencje będzie miał przerost jakiegokolwiek patogenu. 

W sieci nie brakuje źródeł informacji na temat Candidy, sposobów leczenia, diet etc. Większość tych protokołów wyklucza się wzajemnie. Rozbieżności dotyczą zarówno stosowanych leków (konwencjonalnych), tego co wolno jeść oraz również podejścia do tematu (zabić vs. ograniczyć). 
Osobiście za wartościowe źródło informacji na temat Candidy, infekcji grzybicznych oraz innych powodów nierównowagi jelitowej uważam pracę Dr. Erica Bakkera, który od ponad 10 lat specjalizuje się w tej tematyce. Jego strona http://www.yeastinfection.org/ to istna biblia odnośnie różnego rodzaju problemów z przerostem grzybów. Co ciekawe, według niego, Candida nie może zostać zabita, a idea jej zwalczania polega na ograniczeniu przerostu.

Ps. Mam zaległości e-mailowe. Dostaję tyle wiadomości, że nie jestem w stanie nawet w ciągu 2-3h dziennie odpisać wszystkim :( Do tej pory odpisywałam na wszystkie maile po kolei według daty, ale z powodu tak dużej ich ilości muszę zacząć nadawać priorytety :( Przede wszystkim chcę odpisywać najpierw wszystkim, z którymi mam kontakt od dawna i są jakby 'w trakcie' konsultacji oraz tym, którzy dokonali dotacji. Niemniej jednak na wszystkie maile na pewno odpiszę. Gdyby to ode mnie zależało to mogłabym odpisywać całymi dniami na Wasze wiadomości :) Dziś zamierzam mocno nadrobić zaległości!

18.05.2013

Diagnostyka tarczycy

Piałam o tarczycy wielokrotnie, biorąc pod uwagę głownie niedoczynność i wpływ nadnerczy na hormony tarczycy. Wciąż mam jednak wrażenie, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak poważne konsekwencje ma błędne diagnozowanie chorób tarczycy i nieprawidłowe dobranie leków.


17.05.2013

Majonez (zdrowy!)

Mój mąż uwielbia majonez tak bardzo, że potrafiłby jeść go do wszystkiego. Niestety komercyjny majonez pełen jest niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często są częściowo utwardzane prowadząc do powstania niebezpiecznych trans tłuszczy. Nie wspominając już o dodatkach takich jak sztuczne aromaty, zagęstniki, cukier, słodziki czy żółtka w proszku. Gorsze produkty mają w składzie nawet modyfikowaną skrobię i różne konserwanty (np. E385 czy E142). Poniżej przepis na szybki domowy majonez pełen zdrowych tłuszczy.

15.05.2013

Mapa twarzy

Nasz stan zdrowia jest często wypisany na twarzy. Poniżej tradycyjna chińska mapa twarzy. Sprawdź z czym mogą być powiązane Twoje problemy ze skórą w zależności od lokalizacji.



14.05.2013

Nutola czyli granola bez zbóż

Dla wszystkich uzależnionych od płatków śniadaniowych lub szukających pomysłu na słodką przekąskę dziś granola w wersji orzechowej czyli nutola. Bez żadnych zbóż ani pseudozbóż. Oczywiście osoby z chorobami autoimmunologicznymi muszą uważać na takie przepisy. Podobnie jak ci na diecie redukcyjnej, bo nutola to istna bomba kaloryczna. Warto również zrównoważyć dużą ilość Omega6, która znajduje się w orzechach kwasami tłuszczowymi Omega3.

12.05.2013

Oporna skrobia

Skrobia jest wielocukrem złożonym występujących w produktach takich jak owies, pszenica, ryż, kukurydza, ziemniaki, strączki czy w niektórych owocach takich jak banany. W taki sposób rośliny przechowują energię. Większość przeciętnej diety to właśnie skrobia. Diety niskowęglowodanowe z kolei podchodzą bardzo ostrożnie do skrobi czasem nawet mocno demonizując ją chociażby na wysoki indeks glikemiczny. Jak to jest z tą skrobią? Jest się czego bać? Dzisiejszy post rozpatruje skrobię pod kątem jej wpływu na choroby układu pokarmowego.

08.05.2013

Q&A cz.15

Przy okazji: czy ktoś miał usuwaną ósemkę? Napiszcie coś jeśli macie jakieś doświadczenia :)

07.05.2013

Niedobory B12 (nie tylko dla unikających mięsa)

Ponieważ ponad dekada diety bezmięsnej oraz stosowanie paru innych leków jak hormony spowodowały w moim organizmie szereg spustoszeń a wiele osób jest dokładnie w takiej samej sytuacji, dziś napisze o jednym z poważniejszych czyli B12. Witamina B12 jest kluczowa dla naszego zdrowia. Jej obecność jest niezbędna dla energii, wzrostu, tworzeniu się krwi, podziału komórkowego i zdrowego systemu nerwowego. Ponadto jak inne witaminy z grupy B, witamina B12 jest istotna dla utrzymania odpowiedniego poziomu homocysteiny, której poziom wpływa na choroby serca. A niedobory B12 zaczynają być bardzo powszechnym problemem.

05.05.2013

Zespół jelita drażliwego - dlaczego nie ma prostego rozwiązania

Zespół jelita drażliwego to istna plaga. Nie zliczę osób, które znam osobiście czy w wirtualnym świecie, które usłyszały w gabinecie lekarskim właśnie taką diagnozę. To jeden wielki worek, do którego lekarze wrzucają chętnie wszystko co nie zostało odpowiednio zdiagnozowane. Pierwotna przyczyna ZJD nie jest znana...czy nikogo nigdy nie zastanowiło dlaczego?


03.05.2013

Candida - mit czy prawda?

Candida to słowo, które pojawia się często w komentarzach i mailach. Wiem, że wiele osób które cierpi na niespecyficzne dolegliwości często wiąże swój stan zdrowia właśnie z candidą. Tymczasem to zagadnienie nie jest takie proste jakby się wydało, co zresztą widać po lekceważącym podejściu służby zdrowia do tematu. Moim zdaniem nie całkiem bez racji.


01.05.2013

Pasta z wątróbki

Wątróbka jest super odżywczym organem bogatym w witamin A oraz z grupy B, w tym kwas foliowy. Ponadto jest cennym źródłem miedzi, żelaza, koenzymu CoQ10 i białka. I oczywiście cholesterolu;) Można ją spożywać na różne sposoby, jednak większość ludzi unika jedzenia wątróbki w związku ze specyficznym smakiem podrobów. Francuzi mają na to sposób i dziś przepis na pastę lub pasztet wg uznania z wątróbki drobiowej wg tradycyjnej receptury.