Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

31.08.2013

MS, co jesz?

Często prosicie o umieszczenie moich jadłospisów. Kiedyś zdarzały się często (pod nazwą jedzonko), jednak z czasem stwierdziłam, że nie ma to sensu. Każdy z nas ma indywidualne potrzeby, rożne problemy zdrowotne i styl życia oraz inne upodobania. Zdaję sobie jednak sprawę, że niektórzy z czystej ciekawości chcą zobaczyć jak wygląda moje jedzenie w praktyce. Przez 2-3 dni robiłam zdjęcia tego co jem, co robię i co kupuję. Oczywiście nie jest to wszystko, co powędrowało do mojego żołądka :)


27.08.2013

Medycyna funkcjonalna

Dostaję wiele wiadomości z pytaniami o namiary na lekarzy różnych dziedzin oraz naturopatów, którzy będą potrafili w końcu zając się pacjentem w odpowiedni sposób i przeprowadzić skuteczną terapię. I niestety często nie jestem w stanie polecić żadnej konkretnej osoby. Nie znam zbyt wielu lekarzy, sama raczej nie korzystam z usług służby zdrowia, ale czasami niezależnie od naszej wiedzy czy ogólnego stanu zdrowia pomoc medyczna jest konieczna. Być może konwencjonalna, być może alternatywna - ważne aby dokonać odpowiedniego wyboru, bo zła pomoc jest dużo gorsza niż żadna.





25.08.2013

Dynia w roli głównej (przepis na pudding dyniowy i inne)

Dynia kojarzona jest raczej z jesiennymi klimatami, być może najbardziej z Halloween, tymczasem u mnie w środku lata dyniowe szaleństwo. Nigdy nie byłam przekonana do tego warzywa, chociaż nie pamiętam żadnego sensownego argumentu dlaczego :) Być może była to kwestia indeksu glikemicznego, który dla gotowanej dyni jest niezwykle wysoki (ok.75). Od razu dodam, że nie ma się czego obawiać, zawartość węglowodanów w dyni jest niska, co daje nam niski ładunek glikemiczny, więc porcja dyni nie będzie miała tak dużego znaczenia na poziom glukozy we krwi. Ponadto dynia może wręcz pomóc w leczeniu cukrzycy.

22.08.2013

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie lekarz nawet nie wyjaśnia czym różni się niedoczynność od Hashimoto, więc chorego w domu czeka dużo googlowania.

Szacuje się, że większość przypadków niedoczynności tarczycy ma autoimmunologiczne podłoże. Jest to ogromny problem diagnostyczny i terapeutyczny, ponieważ lekarze nie mają pojęcia jak leczyć Hashimoto. Rzadko nawet bada się czy niedoczynność jest wynikiem choroby autoimmunologicznej, bo tak naprawdę nie zmienia to leczenia. Przepisywane powszechnie syntetyczne leki, co prawda wyrównują poziom hormonów we krwi, ale pacjenci wciąż mają objawy niedoczynności i po prostu nie czują się dobrze. Głównie dlatego, że przyczyny choroby nie zostały nawet w minimalnym stopniu zaadresowane.


17.08.2013

Chipsy z jarmużu

Jarmuż jest stosunkowo mało popularnym warzywem dzisiaj, chociaż z tego co pamiętam  kiedyś cieszył się sporą popularnością. Dla mnie jest wręcz idealny do przyrządzenia chrupiącej przekąski. Chipsy z jarmużu są zdrowe, niskokaloryczne i pyszne. Zaryzykowałabym stwierdzenia, że można je bezkarnie jeść do woli (uważać muszą tylko osoby z niedoczynnością tarczycy).


14.08.2013

Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie to zmora XXI wieku. Potrzeba kawy do rozbudzenia, spadki energii w ciągu dnia, uczucie zmęczenia mimo wielu godzin snu, popołudniowe drzemki lub zastrzyki energii w postaci cukru to codzienność wielu osób. Czasami przyczyny są oczywiste np. zbyt mało snu czy duży stres, ale dużo częściej problem chronicznego zmęczenia jest wypadkową wielu czynników, i równie dobrze może być symptomem ukrytej nierównowagi. To konkretny znak ostrzegawczy jaki daje nam organizm, dlatego warto przeanalizować jaka jest potencjalna przyczyna (przyczyny) takiego stanu.

12.08.2013

Ankieta paleo

Pamiętacie apel o wypełnienie ankiety na temat paleo? Ankieta ma pomóc Ani w napisaniu pracy licencjackiej i rozpowszechnieniu informacji na temat diety bez przetworzonych produktów wśród akademickich kręgów. Sporo osób zgłosiło się aby wypełnić ankietę, ale niewiele odesłało ją z powrotem. Stąd prośba o te kilka minut na uzupełnienie i odesłanie ankiet do Ani (ania.zajac77@wp.pl). Prosimy bardzo :)

11.08.2013

Samodzielne leczenie problemów pokarmowych

Problemy trawienne i troska o jelita to tematy, na które poświęcam dużo uwagi i zawsze staram się przypominać jak ważny jest stan naszych jelit dla ogólnego zdrowia. Jestem na etapie pisania pracy na ten temat i nawet bardziej niż dotychczas zdrowe wnętrzności stają się dla mnie priorytetem i pierwszym obszarem do 'ulepszeń u każdej osoby, niezależnie od tego, z jakim innym problemem się zmaga.

09.08.2013

Słodki ząb...czym słodzić?

Słodki ząb u wielu osób budzi dylemat jaki cukier lub słodzik będzie najlepszy. Po wyrzuceniu klasycznego cukru z diety oraz eliminacji syropu z agawy wciąż pozostaje jeszcze kilka zdrowych opcji. Oczywiście najbardziej optymalnie byłoby redukować słodki smak do niezbędnego minimum i pozostać przy np. owocach, ale z pewnością są osoby, które mogą sobie pozwolić na większą liczbę węglowodanów w diecie lub po prostu nie odczuwają żadnych negatywnych skutków dużej ilości słodkich potraw.



05.08.2013

Forum tlustezycie.pl rusza w wersji beta

Na blogu od dawna panował chaos w komentarzach. Często pod danym artykułem można było doszukać się pytań oraz dyskusji na zupełnie inne tematy. Wiele osób sugerowało założenie forum, i mimo że uważałam to za świetny pomysł, nie miałam kiedy się tym zając. Wybawiła mnie ANIA. To dzięki niej powstało forum, i od początku do końca jest wynikiem jej bezinteresownej pracy i zaangażowania. Jestem bardzo wdzięczna za ten poświęcony czas i efekt końcowy.

01.08.2013

Mózg na glutenie, czyli czemu nietoelrancja może dotyczyć nasz wszystkich

O glutenie pisałam wielokrotnie, ale wciąż mam wrażenie, że zbyt mało uwagi poświęcane jest temu tematowi.Jeśli mowa o nietolerancji na gluten, przeciętna osoba stwierdzi, że ten problem jej nie dotyczy. I to tylko dlatego, że ogólne przekonanie o tym jak problematyczny jest gluten sprowadza się do wyobrażenia sobie osoby chorej na celiakię, która cierpi na szereg dolegliwości przewodu pokarmowego po zjedzeniu np. chleba czy makaronu.