Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

27.09.2013

Jesienne słodkości (dynia a la ryż i żelki czekoladowe)

Sezon dyniowy został już jakiś czas temu rozpoczęty na Tłustym Życiu, ale ponieważ naliczyłam ostatnio 15 rodzajów dyni dostępnych w naszych warzywniakach, trzeba korzystać z darów natury i oczywiście przyrządzać pyszne dyniowe potrawy. U mnie dziś słodkości: dyniowe i żelatynowe.





25.09.2013

Co słychać w świecie paleo? (by Victor)

Victor przygotował dla Was kolejną porcję newsów ze świata paleo :) Jest po polsku, jest przepis i dużo świetnej roboty :) Dziękuję!

Newsletter można pobrać tutaj.

24.09.2013

Jak ważne są zdrowe jelita - moja ostatnia praca naukowa (ang)

Parę osób było ciekawych jak wygląda przykładowa praca naukowa, które regularnie piszę. Niektórzy pytali bezpośrednio o ten temat. Poniżej można poczytać jak ważne są jelita dla naszego ogólnego zdrowia.
Niestety praca jest po angielsku, ale z powodu braku czasu nie jestem obecnie w stanie jej przetłumaczyć :(
Wszelkie prawa oczywiście zastrzeżone :)


20.09.2013

Wiesz co łykasz?

Przeraża mnie ilość stosowanych leków w dzisiejszych czasach. Wcześniej nigdy nie zastanawiałam się nad tym czy powszechne leki mogą zaszkodzić, każdy coś bierze od czasu do czasu, gdy mu coś dolega, prawda?. Większość tradycyjnych leków nie jest dla nas obojętna, i tak naprawdę nie polepsza zdrowia. I niewiele osób zdaje sobie sprawę z konsekwencji ich stosowania. Być może dlatego po jakimś czasie gdy wystąpi inny symptom nie łączymy tego z przyjmowaniem jakiegoś leku.

18.09.2013

Co słychać w paleo świecie? (by Victor)



Poniżej pierwszy paleo newsletter na Tłustym Życiu! W całości został przygotowany przez Victora.
Niestety wszelkie odnośniki są tylko w języku angielskim, ale mimo wszystko mam nadzieję, że Wam się spodoba. Dajcie znać co myślicie o takiej cyklicznej kolumnie. Do Victora można pisać na adres: primalwarsaw@gmail.com

16.09.2013

Węglowodany - więcej dobrego niż złego?

Paleo kojarzy się z dietą niskowęglowodanową, a ta z kolei dla wielu osób jest przede wszystkim obietnicą szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Już za czasów popularności diety Atkinsa tona ludzi polubiła niskowęglowodanową modę. Od kilkudziesięciu lat wiemy, zwłaszcza obserwując środowisko kulturystyczne, że żaden inny składnik diety nie wpływa na kompozycję ciała tak bardzo jak węglowodany. Niemniej jednak wpadliśmy w jakaś koszmarną pułapkę obwiniania węglowodanów i insuliny za całe zło świata i jednoczesnej wiary, że eliminacja węgli jest rozwiązaniem na wszystko. 





12.09.2013

Iluzja zdrowia

Kiedyś, gdy chorowałam wydawało mi się, że każdy ma jakieś problemy ze zdrowiem i nie jest to nic nadzwyczajnego. Nie mogę powiedzieć, abym była poważnie chora, ale zdecydowanie moje problemy były chroniczne. Przeważnie jakieś niezaadresowane kwestie typu rozregulowane hormony, trądzik, przeciążona wątroba czy od czasu do czasu infekcje. Zawsze wszystko było dość szybko tłumione i sprawa była zapominana...do następnego razu. I tak kręciło się chroniczne kółko symptomów i leczenia.

09.09.2013

Ekscytujące wieści i te nieco smutniejsze

Mało mnie ostatnio na blogu, a jeszcze mniej na forum czy mailu. Staram się być aktywniejsza na facebooku i pisać dłuższe, bardziej konkretne posty, ale nawet na to czasem brakuje czasu. Większość osób wie, że ostatnie dwa miesiące spędziłam na pisaniu prac naukowych, aby uzyskać dyplom dietetyka (Nutrition in Diploma), który jest pierwszą częścią edukacji w kierunku Naturopaty. I udało się bezproblemowo! Co prawda upoważnia mnie on do prowadzenia własnej praktyki w oparciu o leczenie dietą, to jednak nie czuję, aby samo uzyskanie go było wyzwaniem. Być może dlatego, że miałam dużą wiedzę teoretyczną. Było ciężko momentami, ale tona prac naukowych na temat witamin, minerałów, i systemów ludzkiego organizmu to coś co lubię. Dużo więcej trudności mam z naturopatycznym podejściem, które bywa dość enigmatyczne dla człowieka zorientowane na naukę. Idee witalizmu, konstytucji, siły życia czy choroby jako rezultatu fluktuacji energii to dla mnie jakby nie patrzeć, inne spojrzenia na człowieka i jego organizm.

06.09.2013

Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta, chroniczne infekcje, brak snu i odpoczynku, problemy z tarczycą, wysiłek fizyczny czy restrykcje dietetyczne mogą powodować ogromne problemy ze skokami i spadkami glukozy. Pisałam kilkakrotnie o konsekwencji diety bogatej w przetworzone węglowodany oraz stresu wszelkiego typu czyli o insulinoopornośi. Równie często występuje inny problem z związany z insuliną, czyli reaktywna hipoglikemia, która jest stanem przed insulinoopornością i może dotyczyć nawet szczupłych osób na zdrowej diecie.

03.09.2013

Kwas fitynowy - dualny charakter roślin

Często gdy mowa o zbożach wspominam składnikach antyodżywczych. Jednym z nich jest kwas fitynowy, który oprócz zbóż występuje również w orzechach, pestkach, roślinach strączkowych. Jego zawartość jest jednak różna w różnych roślinach, małe ilości mogą występować nawet w korzeniach czy bulwach.