Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

11.03.2014

Chroniczny stan zapalny

Często pisząc o różnych dolegliwościach wspominam o stanie zapalnym organizmu. Nie wszyscy wiedzą co tak naprawdę ten termin oznacza, zwłaszcza, że w naszym słowniku nie ma nawet odpowiedniej nazwy na taką reakcję organizmu.


Ostry czy przewlekły?
Generalnie istnieją dwa typy stanu zapalnego: ostry lub przewlekły. Stan ostry jest naturalną reakcją naszego organizmu na stres lub dowolny uraz, która trwając dłuższy okres czasu potrafi przerodzić się w stan chroniczny i spowodować szereg problemów ze zdrowiem.

Stan ostry jest początkową reakcją na patogen lub naruszenie organizmu, która trwa maksymalnie kilka dni. Znamy go wszyscy. Jest to np. skaleczenie, infekcja, nagły jednorazowy stres, reakcja chemiczna czy alergiczna. Objawami ostrego stanu zapalnego jest gorączka, puchnięcie, pieczenie, swędzenie czy ból. Objawy są niezbędne aby rozpocząć proces gojenia/leczenia, który ma kilka etapów:
- wzrasta przepływ krwi, podgrzewając stan zapalny (dlatego obszar na skórze często przyjmuje kolor czerwony)
- leukocyty we krwi usuwają patogeny i zaczyna się proces gojenia
- opuchlizna dodatkowo jest wypełniona osoczem co przyspiesza leczenie
- ból pojawia się jako ostrzeżenie, aby ponownie nie doprowadzić do takiego stanu
- utrata czynności ruchowej przy złamaniu zapobiega używaniu danej części ciała, aby mogła się spokojnie zagoić

Stan zapalny przewlekły pojawia się u niektórych osób, w momencie gdy stan ostry zaczyna być chroniczny. Organizm odbiera taką sytuację jako sygnał stałego zagrożenia zdrowia, co jest logiczne, ale robi się problemem, gdy ma miejsce dzień w dzień przez dłuższy okres czasu.
Nie jest to oczywiście naturalny stan, ponieważ nasze organizmy genetycznie zostały stworzone do radzenia sobie z szybkimi reakcjami na urazy, a ponieważ każdy uraz niszczy tkanki/budulce organizmu, przedłużanie w czasie tego procesu prowadzi do poważnych konsekwencji. Mechanizmy systemu obronnego zaczynają wymykać się spod kontroli, chory nabywa coraz to nowych niespecyficznych symptomów, a chroniczny stan zapalny zachowuje się jak cichy morderca.


Co powoduje chroniczny stan zapalny?


1) Nienaturalna dieta
Dieta bogata w cukier, wysoko-przetworzone węglowodany, tłuszcze przemysłowe, zboża (zwłaszcza gluten), mięsa produkowane masowo.
W konsekwencji doprowadza to do problemów pokarmowych, zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę i leptynę, otyłość, otyłość typu brzusznego, cukrzycę, zmęczenie, utratę odporności itd.

2) Nadmiar kwasów tłuszczowych PUFA
Czyli dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stymulują stan zapalny organizmu. Dlatego tak istotne jest unikanie nadmiernego spożywania Omega6 zawartego w olejach roślinnych, orzechach, pestkach.  Nadmiar PUFA prowadzi do chorób serca, otyłości, miażdżycy.

3) Brak snu
Doprowadza do wzrostu markerów mówiących o stanie zapalnym. Konsekwencją jest wzrost kortyzolu, zmęczenie, otyłość, nadmierny apetyt, zaburzenie gospodarki hormonalnej.

4) Przetrenowanie

Brak odpoczynku między treningami skutkuje brakiem regeneracji, uszkodzone tkanki zamiast budować się na nowo, są po raz kolejny uszkadzane następnym treningiem, co powoduje stan przewlekłego zapalenia.

5) Problemy trawienne
Wpływają na system odpornościowy organizmu. Niepoprawnie funkcjonujący układ pokarmowy ma swój udział w rozwoju nieszczelnego jelita i stanu zapalnego śluzówki jelita.

6) Stres
Niezależnie od rodzaju: emocjonalny, fizyczny czy chemiczny.

7) Niedobory substancji odżywczych
Brak witamin, minerałów czy kwasów tłuszczowych zmniejsza zdolności obronne organizmu.

8) Leki
Zwłaszcza antybiotyki i leki przeciwbólowe działają pro-zapalnie na jelita, oraz zaburzaja naturalna florę bakteryjną.

9) Zmęczone nadnercza
Chroniczny brak kortyzolu będzie promować stan zapalny, a nadmiar zmniejszy funkcje obronne systemu odpornościowego.

10) Chroniczne infekcje
Wirusy, pasożyty, bakterie czy grzyby, które nie są leczone będą zwiększać stan zapalny.

11) Wahania glukozy we krwi
Nadmiar cukru w diecie sprzyja osłabieniu systemu odpornościowego, a skoki i spadki glukozy we krwi są dużym stresorem dla organizmu.

12) Urazy mózgu
Każde uszkodzenie mózgu może doprowadzić do nieszczelnego jelita bardzo szybko i stworzyć podłoże do stanu zapalnego.


Jak objawia się chroniczny stan zapalny?
Chroniczny stan zapalny towarzyszy wielu przewlekłym chorobom, ale wiele osób żyje z taką zapalną reakcja dzień w dzień bez żadnej świadomości. Problemy pokarmowe są jednymi z najczęstszych czynników wywołujących chroniczny stan zapalny.

Powszechnymi symptomami stanu zapalnego są:
  • ból oraz opuchlizna (mięśni lub stawów)
  • zaparcia
  • częste infekcje
  • alergie 
  • astma
  • biegunki
  • suche, przekrwione oczy
  • niestrawność
  • choroby skóry
  • zespół jelita drażliwego
  • zmęczenie
  • wrzody
  • wysokie ciśnienie

Jak diagnozować chroniczny stan zapalny?

W tym celu można przeprowadzić kilka testów z krwi:
  • CRP
  • OB
  • glukoza na czczo
  • homocysteina
  • monocyty
  • ferrytyna
  • HDL

Jakie są skutki chronicznej reakcji zapalnej?

Przyczyną przewlekłego stanu zapalnego jest brak równowagi systemu odpornościowego, a raczej równowagi pomiędzy jego poszczególnymi ramionami. Zaburzenie równowagi jest przyczyną chorób takich jak:alergie, alzheimer, anemia, nowotwory, choroby serca, choroby nerek, łuszczyca, choroby trzustki, osteoporoza, zawały i udary oraz komplikacje pooperacyjne.

Ważne do zapamiętania jest, że jeśli czujemy ból, wieczny dyskomfort lub inne symptomy niemijających procesów zapalnych, nie należy tego lekceważyć. Taki przewlekły stan zapalny wpływa nie tylko na zaatakowane miejsce, ale również zaczyna obejmować narządy całego organizmu. Chroniczny stan zapalny nie rozwija się w kilka dni, może to trwać miesiącami i nawet latami. Jest to zapalenie o niskim poziomie, które nie powoduje żadnych nagłych i gwałtownych objawów, stąd jest trudne do wychwycenia.

Ludzie cierpiący na chroniczny stan zapalny często latami lekceważą objawy lub maskują je lekami przeciwbólowymi, rozkurczowymi, czy też  w zależności od objawów, innymi doraźnymi produktami. W rezultacie chroniczny stan zapalny rozwija się dalej i powoli buduje sobie podstawę dla poważniejszych schorzeń.


Dieta anty-zapalna
Jedzenie zawsze powinno być pierwszą linią obrony i stanowić lekarstwo. Taka anty-zapalna dieta ma na celu stymulację poprawnych reakcji odpornościowych organizmu, przy jednoczesnej eliminacji produktów, które będą zwiększać stan zapalny. Ważne aby dostarczyć dużą ilość składników odżywczych, które będą  nie tylko regulować system odpornościowy i poprawią funkcjonowanie organów.

Podane poniżej zalecenia są uniwersalne, i należy wziąć pod uwagę, że w niektórych przypadkach (np. problemy pokarmowe) konieczna będzie modyfikacja diety.

30 dniowa dieta anty-zapalna:
  • jedz jak najwięcej świeżych produktów
  • wybieraj różnorodne warzywa i staraj się aby 70% diety było opartej na roślinach
  • unikaj produktów drażniących jelita jak zboża oraz rośliny strączkowe
  • wyeliminuj nabiał
  • zmniejsz ilość zwierzęcych kwasów nasyconych (smalec)
  • ogranicz spożywanie orzechów i pestek do jednej porcji dziennie
  • jedz rybę przynajmniej 3 razy w tygodniu
  • jeden dzień w tygodniu nie jedz mięsa
  • wprowadź tłuszcze takie jak oliwa z oliwek i olej kokosowy
  • kupuj mięso z zaufanego źródła
  • unikaj przetworzonych olejów roślinnych i utwardzanych tłuszczy
  • zminimalizuj ilość cukru w diecie
  • unikaj alkoholu i kofeiny
  • unikaj syntetycznych dodatków i konserwantów
  • pij przynajmniej 2l wody dziennie
  • stosuj przyprawy jak kurkuma, imbir, oregano, czosnek
  • jedz codziennie cebulę oraz warzywa krzyżowe
  • stosuj ostropest plamisty każdego dnia
  • pij rumianek, zieloną herbatę, dziką różę 
  • jedz owoce bogate w enzymy i flawonoidy jak wiśnie, ananasy, borówki, maliny, cytrusy
  • gotuj domowy rosół
  • włącz do diety fermentowane produkty (stopniowo)

Przykładowe menu:


Śniadanie: sałatka warzywna (sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, seler naciowy, awokado, oliwa z oliwek), kurczak smażony na oleju kokosowym, zielona herbata, woda
Przekąska: koktajl z owocowej herbaty, buraka, szpinaku i marchwi, woda
Obiad: łosoś pieczony z brokułem, pieczarkami, cukinią i ziemniakami, herbata imbirowa, woda
Deser: świeże owoce zmiksowane z mlekiem kokosowym, woda
Przekąska: kalarepa z jabłkiem
Kolacja: papryka faszerowana mielonym mięsem wołowym,  smażona cebula, frytki z korzenia pietruszki, cykoria, kapusta kiszona, rumianek, woda

Po 30 dniach dieta może być zmodyfikowana w zależności od stanu zdrowia, symptomów i celu  terapii. Jeżeli nie masz problemów pokarmowych, chorób skóry lub autoimmunologicznych możesz spróbować wprowadzić odpowiednio przygotowane rośliny strączkowe, pseudo-zboża lub ryż. Pamiętaj jednak, że te produkty nie są tak gęste odżywczo jak warzywa czy mięso, i nie powinny stanowić ich zamiennika.

41 komentarzy:

  1. Świetny artykuł!!! Dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy np. pojawiające się sporadycznie "bolące podskórne gule", w różnych miejscach, też mogą być objawem stanu zapalnego w organizmie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to nazywałam stanem zapalnym - nie wiem czy miałam rację. Po przejściu na dietę bezglutenową problem zniknął całkowicie. 3 lata regularnie mnie obsypywalo bolacymi grudami na twarzy, plecach, posladkach. Pomaga mi również kąpiel z 2 łyżkami oleju z pestek winogron. Twarz również wyśmienicie na to reaguje.

      Usuń
  3. Wlasnie MS jak to jest - robisz sobie jakis dzien bez mięsa? Jak wtedy wyglada twoje menu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami tak, kiedyś w niedzielę miałam taki zwyczaj, ale ostatnio zaniechałam. Kolacje jem bezmięsne prawie zawsze (albo ryby, albo rosół, jajka kiedyś).

      Usuń
    2. MS, ale wtedy rozumiem, że jesz warzywa i np. jajka? Ja na samych warzywach umieram z głodu. Zwłaszcza ostatnio, czarna dziura w brzuchu, teraz to już nawet nie kompulsy, ale regularny głód, który nie da się zapchać papryczką o_O

      Usuń
    3. Jak zjesz te warzywa z dużą ilością tłuszczu, to zaręczam, że nie będziesz głodna :)

      Usuń
  4. Dobry artykuł. Nawet przykładowy jadłospis jest. Powoli do przodu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie mogę jeść w ogóle surowych warzyw :(( Czemu zalecasz eliminacje smalcu? To przez omega 6?

    + pytanie odnośnie reakcji krzyżowych związanych z glutenem - pojawiają się tam między innymi jajka, chodzi jednak o białka żółtka czy białka białka (:dd)?

    OdpowiedzUsuń
  6. CRP
    OB
    glukoza na czczo
    homocysteina
    monocyty
    ferrytyna
    HDL

    wszystkie te wyniki mialem w normie akurat robilem bo pani lekarz chciala, mimo to mam przewlekle zapalenie blony sluzowej zoladka i dwunastnicy i mam celiakie, wiec jak to jest, że z badań z krwi jest wszystko ok a z gastroskopii wychodzą stany zapanle? :P ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "W normie" nic nie mówi. Napisz jakie to były przedziały.

      Usuń
    2. CRP - moj wynik 1,32 , norma <5
      OB - moj wynik 12, norma <15
      glukoza na czczo mój wynik - 79
      homocysteina mój wynik 8 , norma 5-14
      monocyty - 0,51, norma <0,8
      ferrytna - moj wynik 106, norma 15-200 μg/l
      żelazo - moj wynik 113, norma 59 - 158
      cholesterol całkowity - 108, norma <200 mg/dl
      HDL - mój wynik 22 , norma <35 mg/dl
      LDL - moj wynik 63, norma <100 mg/dl
      trójglicerydy - moj wynik 102, norma <150 mg/dl

      Więc każde jedno badanie mam bardzo dobre, w normie. Mimo to mam stan zapalny błony sluzowej zoladka i dwunastnicy. Prosze mi czasem nie wymyslać, że może OB jest blisko 15 czy coś w tym stylu to cos się dzieje , norma to norma od kilku lat robie te same badania i zawsze wychodzą w najlpeszym porządku. Więc jaki z tego wniosek????????

      Usuń
    3. moim zdaniem niski cholesterol, norma zaczyna się bodajże od 140 czy 160

      Usuń
    4. Ważne są wzajemne stosunki poszczególnych wyników, a o wiele mniej, czy coś jest w normie.

      Usuń
    5. mam pytanie co sie dzieje jesli wszystkie wyniki sa dobre a jednak mamy stan zapany a nie prosze o doszukiwanie sie dziury w calym,. Jak mozna mowic ze cos jest za niskie jak wszystko jest ok. I wzgledem siebie wyniki sa jak najbardziej prawidlowe. Bo jak mozna stan prawildowy porownywac z drugim stanem prawidlowym i wymyslac jaki jest ich stosunek. Polecam podstawy logiki...

      Stan zapalny juz jest bardziej interesuje sie czemu wyniki tego nie ukazuja a moze po prostu wszystko jest ok ?

      Usuń
    6. Takie pytanie było na fb:
      "Zdarza, ale może być to też kwestia chronicznego zmęczenia czy też po prostu stresu. Taki stan zapalny to zazwyczaj kilkanaście lat lub kilkadziesiąt chronicznej reakcji zapalnej."

      Usuń
    7. Cholesterol jest za niski, MS na blogu pisze "Cholesterol poniżej 160 jest sygnałem ostrzegawczym". Polecam tez badania Uffe Ravnskov - zajmuje się badaniem cholesterolu - i z tych prac już dowiesz się dlaczego jest za niski. I że cholesterol organizmu zdrowo funkcjonującego to około 250. Są to bardzo ciekawe prace.
      A czy nie uważasz, że to może być coś nie tak z badaniami? Skoro masz celiakie to sam wiesz, że w wielu przypadkach badania nic nie pokazują a osoba dalej cierpi z powodu glutenu i ma niskopoziomowy stan zapalny jelit? Bo między innymi gluten tak działa, że wywołuje niskopoziomowe stany zapalne całego organizmu, których nie wykrywają badania.
      I tu nie chodzi o to, żeby w sobie czegoś doszukiwać, zwłaszcza choroby ale żeby nie dopuścić do jej rozwoju, bo stan zapalny żołądka sam nie zniknie, a już z własnego doświadczenia powiem, że może się zmienić w stan zapalny całego przewodu pokarmowego, każdy przełykany kęs będzie powodował ból a wykonywane badania dalej będą w normie.

      Usuń
    8. Dodam jeszcze, że w przypadku celiakii aby wyleczyć jelita to sama dieta bezglutenowa to za mało. Potwierdzają to też prace, np.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19302264

      Usuń
  7. MS, a ja muszę brać SSRI :( z rok na pewno. Na co szkodzi najbardziej, jak się chronić osłonowo. No bo dieta i modyfikacja stylu życia nie pomogła. Jak interakcje - planuję się odrobaczać i biorę żelazo bo mam anemię. I kawka uzależnieniowo 1-2 x. Wcześniej byłam na paleo parę miesięcy (nadal mniej więcej jestem) i rozwaliło mi żołądek, który bez HCl się nie naprawi chyba. Więc zawłaszcza: HCl, albendazole, gorzkie zioła, kofeina, dużo cytryny mnie interesuje w kontekście mieszania... pozdrawiam, cały blog przeczytałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ms bardzo proszę Cię o radę bo sama nie wiem co mam począć. Od września biorę tabletki antykoncepcyjne,wpierw były to Qlaira,ktore stosowalam od wrzesnia do stycznia,lecz musalam z nich zrezygnowac z powodu cialych krwawien śródcyklicznych i złego samopoczucia. Moja pani Ginekolog przepisala mi w zamian Jeanine. Juz po pierwszym tygodniu poczulam strasnzy wzrost apetytu nie mam nadwagi,ani jakis duzych skłonności do tycia,ale bardzo dużą wagę przywiązuje do wyglądu i staram się utrzymać figurę,zdrowo się odzywiam, ćwiczę(niestety tutaj mam ograniczone mozliwosci bo mam uraz lędźwi i stawów kolanowych). Jem caly czas tak samo,calkiem sporo,ale zdrowo,staram się unikac slodyczy,fast foodów i rzadko jadam makarony,pieczywo,generalnie raczej unikam zbóż. I widzę wyraźne zwiększenie apetytu juz na godzinę po sporym posilku gdyby to jeszcze byl sam apetyt,ale do tego dochodzi rozdrażnienie,jest mi bardzo słabo,pare razy ledwo dojechalam do domu,a zaznaczam,ze naprawdę się nie głodzę. Ginekolog powiedziala mi,ze nie ma znaczenia czy zmienię tabletki,bo przy moich sklonnosciach do problemow z okresem(ktore mam od zawsze),kazde tabletki tego typu beda wywolywac u mnie podobne skutki uboczne. Dodatkowo ciagle mam wzdęty brzuch,czuję się ociężala,a akurat brzuszek zawsze mialam płaściutki bez zbędnych cwiczen,dlatego czuje straszną różnicę. Zaczyna mnie to wszystko strasznie dołować,czuje się źle sama ze sobą,stąd doszlo znaczne pogorszenie nastroju, humorki. Szczerze przyznam,ze zaczynam nienawidzic sama siebie,bo nei potrafię zaspokoic ani zrozumiec wlasnego organizmu. Co do odstawienia,obawiam sie,że wtedy juz w ogole nie bede miala regularnego okresu,ktory teraz zapewniaja mi tabletki. Starac się zawalczyc na rozne sposoby z apetytem i poszukac jakis rozwiazan,czy rzucic tabletki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie MS, ale piszesz że apetyt jest największym problemem (dla mnie to brzmi jak wahania poziomu glukozy - reaktywna hipoglikemia), a potem wymieniasz inne niepokojące symptomy: pogorszenie nastroju, humorki, wzdęty brzuch.
      Ciekawe to w kontekście kultury w jakiej żyjemy, że tylko apetyt ci przeszkadza ;) (taki żarcik, nie obrażaj się).
      Nie napisałaś nic o najważniejszej kwestii: z czego wynikają problemy z okresem :)

      Usuń
    2. Ja też nie MS, ale nie napisałaś ważnej informacji: dlaczego masz problemy z okresem, co to za problemy? Brałam kiedyś tabsy i miałam jak Ty, nigdy więcej nie wezmę, uważam je aktualnie za totalny szit i wkurza mnie to "leczenie" hormonami. Ja rozumiem, że ktoś bierze jako anty, ale leczenie? U mnie nim odstawiłam byłam na skraju psychicznego wyczerpania, ale wtedy nie sądziłam, że to tabsy. Odstawiłam, bo cera mi się pogarszała i przy okazji odkryłam jakie inne "przyjemności" miałąm dzięki temu. Brrr...

      Usuń
    3. z okresem problem mam od samego poczatku- zawsze byl nieregularny i nigdy do konca nie stwierdzono u mnie konkretnej przyczyny.Pierwsze badania hormonalne zostaly mi zlecone dopiero(!) po 5 latach walki z miesiaczka. Mialam podwyzszony poziom kortyzolu, resztę w normie. U mnie glownym problemem jest nieumiejętnosc radzenia sobie ze stresem,depresje,przejmowanie sie,duzo obowiazkow,ciagle latanie. Zaczlam chodzic na spotkania do psychologa,wiec moze uda mi się wyjść na prostą.Poza tym do 19 roku zycia tanczylam w balecie,mialam ogromna ilosc aktywnosci fizycznej tygodniowo(przez 12 lat)bylam b szczupla,wiec to moze tez w jakims stopniu wplynelo na kiepska gospodarke hormonalna. Teraz juz dawno przytylam,moje bmi jest ciut ponizej normy wiec to nie jest chyab przyczyna:) podejrzewalabym raczej nerwowosc. Jeden egzamin,ciezszy miesiac i juz brak miesiaczki ;)

      Usuń
    4. Czytałam kiedyś,że podwyższone markery stanów zapalnych ,CRP,OB mogą wystepowac powiedzmy raz w przeszłości i nigdy więcej się niepowtarzaja (tak było w moim przypadku i w ten sposób wykluczono ch.reumatyczne).
      Następna informacja:istnieją doniesienia potwierdzające,że u pacjentów z infekcja Salmonella
      lub Yersinia ekspresja HLA B 27 dramatycznie spada i pozostaje na niskim poziomie nawet przez kilka miesięcy.Stwarza to ryzyko uzyskania fałszywie negatywnych wyników.

      Usuń
  9. Nie wiem czy celowo czy nie, ale pominęłaś kwestię jajek, jak się na nie zapatrujesz?

    Ponadto jestem ciekawa Twojej opinii nt. witarianizmu (raw food diet), mam nadzieję, że napiszesz o tym kiedyś parę słów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moglabys napisac post dot. Linka ktory wystawilas na face ? To z tyciem a "przejedzeniem w święta, wyjazdem) niestety moj angielski nie jest zbyt dobry, a twoja wiedza stanowiłoby dobre uzupełnienie ww tekstu.

    Pozdrawiam, J

    OdpowiedzUsuń
  11. MS prosze napisz posta o srebrze koloidalnym, sa rozne rodzaje, jak uzywasz i czy mozna brac jezeli jest sie przeziebionym i karmi sie piersia i czy mozna podawac malym dzieciom

    OdpowiedzUsuń
  12. MS napisz coś o paznokciach. Kwitną mi ( są marmurkowe) od dłuższego czasu i są dość kruche. Nie mogą być dłuższe niż 2mm. Słyszałam, że po paznokciach można poznać stan organizmu, prawda to? Plizzz?!? Dzięki za Twoje posty, które czytam co wieczór. Zazdroszczę Ci talentu i wiedzy i życzę satysfakcji z podjętego trudu, Anna

    OdpowiedzUsuń
  13. Haha gdyby MS miała pisać wszystkie posty , o które jest proszona to nie miałaby życia poza blogiem, a i tak by pewnie nie zdążyła wszystkich zadowolić :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej, do artykułu wkradł się błąd, PUFA to nie jednonienasycone kt! To wielonienasycone kt.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czyżby smalec znów był tym złym, który to sprzyja miażdżycy, otyłości i chorobom serca.
    Przecież oliwa z oliwek również zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych bo aż 70%. Smalec 45%.

    OdpowiedzUsuń
  16. Szukając informacji o kefirze wodnym, trafiłam tutaj i utknęłam...
    Od wielu lat zmagam się z katarem, który zdiagnozowano jako eozynofilowe zapalenie błony śluzowej nosa, dostałam steryd do nosa, któremu udaje się stłumić katar, ale nie czuję na przykład zapachów. Trzy lata temu okazało się że przyplątała mi się niedoczynność tarczycy i dostałam Euthyrox 50. Niedawno dotarło do mnie, że ja mam tylko tłumione objawy, a nie jestem tak naprawdę leczona...Myślę, że w moim przypadku, jedną z przyczyn na pewno był niedobór składników odżywczych, długo nie jem mięsa, jem sporo nabiału, no i niestety kawa i czekolada, jedyne dobre to to, że prawie rok temu odstawiłam gluten. Postanowiłam coś z tymi moimi dolegliwościami zrobić, poczytałam tutaj troszkę o diecie przy autoimmunologicznych chorobach, teraz jeszcze ten powyższy artykuł. I zastanawiam się do której diety się skłonić , czy jakoś przejściowo, czy od razu. Zastanawiałam się nawet nad odrobaczeniem, czy masz może jakieś obserwacje na ten temat?
    Pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. A dlaczego należy wyeliminować nabiał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazeina, uczula tak jak gluten (bardzo często idą w parze), a objawy są mało widoczne.

      Usuń
  19. Chciałem zapytać o cukier, wymieniony na pierwszej pozycji pkt. Nienaturalna dieta.
    Rozumiem, że chodzi tutaj o sacharozę, cukier glukozowo-fruktozowy i temu podobne wynalazki ?
    W zasadzie nie jem cukru wcale, a węgle w ogóle ograniczam w dni nietrenigowe, natomiast okołotreningowo wpada dekstroza, jako szybkie źródło glikogenu, nastepnie banany, ryż, bataty itd. - coś na modłe Kifefer'owego CBL.
    No i własnie, co z glukozą/dekstrozą w ramach shake'ów potreningowych ? To też cukier, bardzo szybki zresztą szybki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie jest także Interleukina-6. Można powiedzieć, że nawet ważniejszym niż CRP, ponieważ to ona stymuluje wątrobę do jego wytwarzania.

    OdpowiedzUsuń
  21. To jest i moze wszystko ok co zalecasz w diecie przeciwzapalnej ale inaczej to wyglada jak sie ma jeszcze np. alergie i nie mozne jesc jakis owocow lub warzyw

    OdpowiedzUsuń