Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

27.03.2014

Idealny duet do osłabienia: tarczyca & nadnercza

Nasze ciało potrzebuje energii w formie ATP, która jest produkowana w mitochondrium komórki. Prawie każda komórka naszego ciała potrzebuje ATP, więc gdy produkcja energii spada, osoba zaczyna odczuwać różne symptomy. To mogą być skurcze mięśni, problemu z pamięcią i koncentracją, kiepski nastrój, brak odporności czy alergie. A co najgorsze, niski status energii będzie przeszkodą w dojściu do zdrowia.



Niski status energii
Przyczyn tego stanu może być wiele oczywiście, ale najczęstszą jaką się obserwuje jest niska energia metaboliczna na skutek zaburzenia pracy duetu tarczyca-nadnercza. Tarczyca i nadnercza idą w parze. Moim zdaniem ich symbiotyczna relacja zwraca uwagę, że gdy mamy problem z jednym, drugie również musi być wzięte pod uwagę. Zwłaszcza gdy narzekasz na brak energii, zmęczenie i wolny metabolizm.

I ten post dziś ma na celu podkreślenie, że gdy jeden z tych organów ma problem, drugi ratując go również będzie narażony na zmniejszoną wydajność.

Najczęstszymi przyczynami zmniejszonej metabolicznej energii są:
  • zmniejsozna wydajność pracy tarczycy - organizm próbuje zmagazynować energię
  • nadnercza są za słabe aby poradzić sobie ze zwiększoną aktywnością metaboliczną, co wymusza zmniejszenie produkcji energii
  • produkcja ATP jest zakłócona przez toksyny, niedobory składników odżywczych, infekcje, atak autoimmunologiczny
  • dieta niskokaloryczna
  • nierównowaga pomiędzy hormonem wzrostu, estrogen, progesteronem i testosteronem

Jak poznać, że masz niski status energii?
Organizm, którego produkcja energii jest zmniejszona daje wiele znaków, takich jak:
  • niska temperatura ciała
  • uczucie zimna
  • zmęczenie/brak energii
  • trudno gojące się rany
  • problem z przytyciem/redukcją
  • depresja/niepokój
  • problemy z pamięcią
  • wysokie/niskie ciśnienie
  • bezsenność
  • drętwienie kończyn
  • zaparcia
  • wzdęcia/gazy
  • sucha skóra
  • trądzik
  • słabe paznokcie
  • problemy z zajściem w ciążę
  • niskie libido
  • zaburzenia menstruacji
  • słabe mięśnie
  • bóle i sztywność mięśni

Jak rozpoznać czy jest to kwestia tarczycy czy nadnerczy?
Powyższa lista to symptomy zarówno osłabionych nadnerczy, jak i tarczycy. Najważniejsze jest zobaczyć, które przeważają, bo często gdy oba organy są nadwyrężone nie sposób dojść, który był pierwszy. Czasami osłabiony zostaje tylko jeden z nich. Podczas takiej analizy brane są pod uwagę: kolor skóry, skłonność do alergii/infekcji, poziom glukozy we krwi, zachcianki, problemy trawienne, ciśnienie krwi i na tej podstawie ocenia dalsze kroki w leczeniu. Dla przykładu, gdy masz skłonności w stronę depresji prawdopodobnie winna jest tarczyca, gdy w stronę niepokoju nadnercza. 


Kiedy wspierać tarczycę i nadnercza?
Zarówno nadnercza jak i tarczyca są problemami wtórnymi do innych, czyli coś innego spowodowało zmniejszoną pracę tych organów. Ale zawsze na końcu powstaje pytanie czy jest potrzeba wzmacniania jednego lub drugiego. I właśnie w tym celu przeprowadzana jest taka analiza symptomów. Jeżeli widać, że tendencja jest w stronę osłabionych nadnerczy to aby uporać się z problemami zdrowotnymi trzeba je będzie często "podnieść". Np. masz problemy pokarmowe, na skutek których zmniejszona jest konwersja hormonów tarczycy, plus same te problemy są stresorem dla ciała, który obciąża nadnercza. I w momencie gdy nadnercza są już mocno nadwyrężone, nie będzie można podjąć odpowiedniej kuracji na Twoje problemy pokarmowe (która przeważnie jest agresywna lub mocno restrykcyjna), bo organizm ma za niski status energetyczny i ani tarczyca, ani nadnercza nie będą w stanie tego udźwignąć.
Z tych powodów gdy istnieje chroniczna choroba, na skutek której tarczyca i nadnercza zostały osłabione, lub wystąpiły inne okoliczności zmniejszające wydajność tych organów (diety redukcyjne, stres wszelkiego rodzaju, niedobory, tabletki antykoncepcyjne itd.) należy rozważyć ukierunkowane wsparcie, zwłaszcza nadnerczy.

33 komentarze:

  1. jak się wspiera nadnercza? jak można zdiagnozować ich "niedomaganie" (poza objawami)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardem jest 4 pkt krzywa kortyzolu i dhea ze śliny. U nas można tylko pobrać krew standardowo w 1 punkcie. Ja sprawdziłabym pregnenolon, cholesterol i hormony płciowe dodatkowo.

      Usuń
  2. ok to ja z innej beczki: z czego w ogóle zacząć diagnozę czy jakiekolwiek badania żeby sprawdzić jaki jest stan organizmu czy organów??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas? Średnio, bo nie mamy funkcjonalnej diagnostyki. A z tego co jest to zależy co chcesz sprawdzić, bo jednak mamy duży wybór badań, nie zawsze metody są optymalne lub mamy braki w pewnych obszarach, ale nie zawsze potrzeba więcej :)

      Usuń
  3. A co w sytuacji gdy osoba ma objawy jak w niedoczynnosci a TSH wynosi 1,57 (norma 0,27-4,20) czyli ogolne oslabienie, brak energii, ogromne problemy z snem, stres w pracy, ciagle zmeczenie, brak libido, bole miesni nog. Po zaprzestaniu regularnych treningow po ok 30dniach zauwazalna utrata masy (mezczyzna,osoba szczupla) za wyjatkiem z okolic brzucha (warstwa tluszczu).
    Pozostale wyniki to:
    FT3 3,58 norma 2,00-4,40
    FT4 1,27 norma 0,93-1,70
    T3 1,23 norma 0,80-2,00
    T4 7,20 norma 4,80-12,70
    anty TPO 9 max 34
    anty Tg 10,09 max 115

    Progesteron 0,44 norma 0,20-1,40
    Testosteron 672,80 norma 280,00-800,00
    Kortyzol 16,50 norma 6,2-19,4 dla godz. 7:00-10:00 a badanie bylo wykonwane rano.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TSH poniżej 1.8 czasem wygląda na zahamowaną przysadkę. Z tych badań niewiele wynika, a ten testosteron wolny?
      U mężczyzny stres najczęściej daje: zmęczenie, brak libido i kiepski nastrój :)

      Usuń
    2. a co mozna czynic w chwili gdy przysadka jest zahamowana? jakie badania nalezaloby zrobic? testosteron nie-wolny.

      Usuń
    3. przeczytalam dzis wszytskie Twoje wpisy, w ktorych pojawilo sie slowo przysadka i rozjasnilo mi to troche temat :) ma to duzy zwiazek z stresem, stanem zapalnym, wysilkiem fizycznym czyli komplet! Doczytalam,ze powinno sie takze spr poziom wit.D i uwzglednic trawienie, wydzielanie kwasu solnego i ewentualna infekcje pasozytnicza/wirusowa..
      Swoja droga - czy uwazasz,ze osoba bedaca do okolic 18 r.ż. chuda jak patyk tj. przy 2 metrach wzrostu wazaca ok 75kg moze miec problemy trawienne? W tej chwili ma lat 30, unika glutenu i nabialu lecz nie w 100% i ostatnio doszlismy do tego,ze moze sa jakies nietolerancje i to jest stresem dla organizmu? Nie ma zaparc, biegunek, bolesci brzucha. Pozdrawiam i dziekuje za kazdy wpis!

      Usuń
  4. A mnie już od dawna, w zasadzie odkąd zaczęłam czytać Tłuste Zycie, nurtuje pytanie, jak wspomóc swe nadnercza? CHyba mam wszystkie wymieniona objawy i ukierunkowanie w stronę niepokoju…. NIedoczynność tarczycy niewielka jest, wyszła niedawno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez się podłączam pod pytanie: jak wspierać nadnercza przy niedoczynności a właściwie Hashimoto?

      Usuń
    2. I będziecie krzyczeć jak powiem, że indywidualnie :)
      To wszystko zależy w jakim stadium jest dana osoba, czy np ciągle jest kortyzol wysoki i mamy fazę adaptacyjną czy wszystko jest już nisko?
      Taką ogólną radę mogę dać: witamina C min. 3 g dziennie, 1000 mg witaminy B5, 50 mg B6, B-complex, 400 mg magnezu i adaptogeny gdy nie ma choroby autoimmunologicznej lub aminokwasy. Opcji jest trochę, ale jak chce się bezpośrednio wpływac na kortyzol np. to trzeba wiedzieć w jakim się jest miejscu.

      Usuń
  5. A czy moj wynik jest ok?
    DHEA (Saliva) Morgenwert 562 pg/ml norma 150 - 620
    DHEA (Saliva) nach 12 h 141 pg/ml 150-620
    Cortisol (Saliva) Morgenwert 5377 pg/ml norma 1800 - 14500
    Cortisol (Saliva) nach 2 h 4289 pg/ml norma 1300 - 10300
    Cortisol (Saliva) nach 5 h 2710 pg/ml norma 700 - 5700
    Cortisol (Saliva) nach 8 h 4280 pg/ml norma 600 - 4700
    Cortisol (Saliva) nach 12 h 510 pg/ml norma 300-3300
    Cortisol/DHEA-Ratio (Morgenwert) 9,6 Ratio 3-100
    Cortisol/DHEA-Ratio (nach 12 h) 3,6 Ratio 1-30
    DHEA (Saliva)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O fajnie :)

      Kortyzol jest niski rano, potem w normie ale ma w pewnym punkcie zmieniony dobowy rytm. To po 5h - spadek i po 8h wysoki znów a potem znów spadek. Dhea rano wysokie, potem pod koniec dnia niskie i kortyzol też bardzo niski.
      Sprawdziłabym testosteron, wykluczyła PCOS i sprawdziła czy glukoza jest stabilna w ciągu dnia. Wygląda na zmęczone nadnercza plus problemy z glukozą/insuliną.

      Usuń
  6. dawno temu wpadła mi w "ręce" medytacja i ćwiczenia oddechowe wspierające nadnercza. Całość jest po angielsku, ale jest możliwość wyboru polskich napisów. Do ćwiczeń nie trzeba czytać. Czy działa? Działa! przy okazji zobaczycie jaka jest moc oddychania. Proszę poświęćcie chwilę by zapoznać się z ta techniką . Może komuś z Czytelników tego niezwykłego bloga przyda się. Pozdrawiam MS i Czytelników. Zosia
    http://eiriu-eolas.org/online-version/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zosia, ja się piszę :)

      Usuń
  7. A co mogę zrobić aby unormować hormon DHEA-S i DHEA (robione z krwi) są na wysokim poziomie, natomiast pozostałe badania typu: kortyzol, TSH, cukier, LH, testosteron, wszystko w normie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi pomogla bardzo na DHEA-S polecona przez Pania ginekolog MACA, po 3 miesiacach poziom spadl do 126 a przez 3 lata mialam wynik duzo za duzy po 400-460

      Usuń
    2. Co to znaczy w normie? Konkrety :)
      Progesteron, estrogen i wolne hormony tarczycy by się przydały. Inaczej to ciężko ocenić co się dzieje i jak wygląda synteza tych hormonów. Taka sytuacja: wysokie DHEA i niski/normalny kortyzol to faza B czyli predysponowana genetycznie :) I jak jest DHEAS też wysoko to pomyślałąbym czy czasem insulina tego nie napędza.

      Usuń
    3. Jak cudownie MS, że chwilę poświęciłaś, te konkrety to:
      glukoza - 89 mg/dl [70-105]
      DHEA-S - 4,74 ml [0,4 - 4] to drugie badanie, natomiast pierwsze sprzed pół roku to 428,6 dl [98,8 - 340]
      kortyzol - 15,39 dl - [6,2 - 19,4]
      FSH - 9,1 ml [3,5 - 12,5]
      LH - 8,2 [2,4 - 12,6]
      estriadol - 61,6 [46,0 - 607,0]
      TSH - 1,50 [0,66 - 5,45]
      DHEA nie skserowałam jakoś pominęłam a lekarz zabrał oryginały ale w tygodniu pójdę zrobić jeszcze raz, bo endokrynolog stwierdził, że raz to za mało, bo różnie może się wahać w cyklu. A co do tej insuliny to zbadanie jednorazowo cukru nic nie da?? Co powinnam w tym kierunku zrobić??

      Usuń
  8. MS jestem pod wrażeniem Twojej ogromnej wiedzy....
    Od kilku dni czytam Twoje posty i wszystko układa mi się w jedna całość, a mianowicie:
    ja - 26 lat i Hashimoto, PCOS, trądzik, problemy z jelitami "zdiagnozowane" jako Zespół jelita drażliwego
    moja mama - 52 lata - hashimoto, helicobakter p, to samo z jelitami, od roku stwardnienie rozsiane pierwotnie postępujące:( pierwsze objawy SM zaraz po bardzo silnym stresie... okropne problemy z jelitami.... dodam, że moja mama żywiła się głównie chlebem, potrafiła zamiast obiadu zjeść kanapkę... po przeczytaniu paru Twoich postów udało mi się ja namówić na odstawienie glutenu. Wcześniej to wszystko były dla mnie osobne choroby, teraz widzę jak bardzo powiązane.
    Mam 9 miesięczną córkę, lekarze zalecają podawanie kaszek glutenowych niemowlętom od 5 miesiąca co ma je rzekomo uodpornić na celiakię. Oczywiście podawałam córce. Teraz przerażona odstawiłam, daje tylko kaszę jaglaną, ale nie wiem czy dobrze robię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może znajdziesz tutaj odpowiedź na swoje wątpliwości:
      http://www.thepaleomom.com/category/paleo-for-kids/for-babies

      Usuń
  9. Kiedys, gdy podalam swoje wyniki badan tarczycy wspomnialas,ze wyglada to na niedoczynnosc pierwotna czy w zwiazku z tym ja powinnam cos z tym zrobic? Bo wlasnie doczytalam przed chwila w Twoim komentarzu dla innej osoby,ze 'pierwotna niedoczynnosc jest naprawde rzadka' i teraz zdalam sobie sprawe,ze Ty mi napsialas,ze wyglada to na pierwotna,a ja nic z tym nie zrobilam(skupilam sie na rzuceniu glutenu, nabialu, tabletek anty) a nie zrobilam nic z niedoczynnoscia. Czytalam o objawach przy niedoczynnosci pierwotnej i to co sie zgadza to bardzo blada skora mimo ogolnie ciemnej karnacji (brzmi to dziwinie,ale tak jest zima jestem blada jak sciana,latem murzyn), popuchniete powieki i obrzek pod oczami (siostra ma dokladnie to samo,a byla leczona na niedoczynnosc), rogowacenia na lokciach, kolanach.. no i sucha skora-swego czasu wior!! w czasach licealnych oliwke wcieralam 2 x dziennie i nie bylo efektu.. prosze o jakas wskazowke. /karla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodam jeszcze,ze NIGDY nie bylam leczona w tym kierunku, NIGDY nikt mi nie praponowal badan w tym zakresie i zrobilam je tylko dlatego,ze zalecasz wykonywac pelny pakiet w kierunku oceny pracy tarczycy i to bylo moje pierwsze badanie. Przeciwciala wyszly na bardzo niskim poziomie (niestety badanie robilam po odstawieniu glutenu wiec bede chciala je powtorzyc). /karla

      Usuń
  10. Od kilku miesięcy mam problem skórny w jednym miejscu na brodzie, podskórne zapalenie, zaczerwienione bolące i podchodzące ropą. Kiedy już pękną i oczyszczę je z ropy, krosty się goją i za kilka dni znowu zaczynają boleć, powiększają się itd. Robią się za każdym razem w tym samym miejscu, tak jakby był tam jakiś kanał, przez który wyrzucana jest ta wydzielina. Nie wiem czy to sprawa hormonów czy diety, a może jedno i drugie bo mam hashimoto, problemy z insuliną i od kilku miesięcy jestem na paleo ze względu na podwyższony cukier. MS jakie radziłabyś wykonać badania, poza TSH, FT3, FT4, prolaktyną, cholesterolem, krzywą cukrową i CRP, żeby znaleźć przyczynę tych wyprysków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie chcialabym ci nic sugerowac ale jak mialam takie bomby na brodzie -okazalo sie ze mam celiakie

      Usuń
    2. Sugeruj, niech się zbada. Też miałam taki start, też Hashimoto i Celiakia. Na diecie i lekach jest poprawa :)

      Usuń
  11. Podziekowania za wszystko co piszesz.Czytam od kilku dni Twoje artykuly i ciesze sie ,ze Cie znalazlam.Wiele zawdzieczam temu blogowi i Twojej wiedzy.Pozwolilo mi to ukierunkowac badania i spojrzec inaczej na przyczyny choroby mojej corki.Prosze o mozliwosc konsultacji obojetnie gdzieby to nie bylo to dojade.Jak dluga jest kolejka i jaki to moze byc czs w przyblizeniu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj!
    Mam pytanie - czy można podejrzewać coś z nadnerczami, gdy wynik 17ohp jest w środku normy, a dheas lekko podwyżone - 350 przy normie 340 (1 faza cyklu) ? Lekarze dają mi wyrok - deksametazon, a ja mam 22 lata i wzbraniam się jak mogę :( Dodam jeszcze że od dwóch lat mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i wywołaną przez nią hiperprolaktynemię. Testosteron w normie, skaczący androstendion. Objawy - wypadanie włosów, ogólne zmęczenie. Jestem szczupła, miesiączki w normie, nie mam problemów z trądzikiem.
    Martwię się, że wmawiają mi choroby, które mają się nijak do stanu rzeczywistego :(
    Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pisałam do Ciebie meila, niestety mi nie odpisałaś, chcialam umówić się na konsultację :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam :) MS A możesz zerknąć na moje wyniki? Byłam u endrokrynologa I stwierdził mi w 5 min Hashimoto, przepisal euthyrox I do widzenia.. A ja wg się źle nie czuje mam teraz trochę stresów, zrobiłam sobie badania dla siebie ponieważ odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i chciałam zobaczyć po prostu jak wyniki:
    Leukocyty 5, 7
    Erytrocyty 4, 72
    Hemoglobina 12, 6
    Hematokryt 40, 1
    MCV 85, 0
    MCH 26, 7
    MCHC 31, 4
    Płytki krwi 194
    Cholesterol całkowity 195
    HDL 45
    LDL 114
    Triglicerydy 179
    Glukoza 80
    TSH 8, 50
    FT3 2, 86
    FT4 1, 14
    T3 2, 0
    LH- luteotropina 4, 6
    Estradiol 36, 82
    Korryzol 24, 5

    Z góry dziękuję za odpowiedź bo naprawdę nie wiem co robić.. narazie nie biorę tych tabletek

    OdpowiedzUsuń