Czerwiec 11, 2014

Kamica pęcherzyka żółciowego

Problemy z wątrobą czy pęcherzykiem rzadko są wykrywane dopóki stan chorego nie zaczyna być poważny. Głównie dlatego, że konwencjonalna medycyna szuka chorób, a nie zwraca uwagi na nieprawidłowe procesy jakie mają miejsce w naszym organizmie. Tymczasem już u młodych osób, zarówno wątroba jak i pęcherzyk żółciowy potrafią sabotować zdrowie.

Ważny duet
Wątroba jest, w mojej opinii, najważniejszym organem jaki mamy, który nie tylko odpowiada za detoks organizmu, spalanie tłuszczu, syntezę protein i produkcję żółci, ale również zadaniem wątroby jest filtrowanie i magazynowanie krwi oraz pośrednio metabolizm i regulacja hormonalna (chociażby tarczyca). Pęcherzyk żółciowy wygląda jak malutka gruszka i jest organem znajdującym się pod wątrobą. Jego główną funkcją jest wsparcie trawienia tłuszczów poprzez produkcję i magazynowanie żółci. Pęcherzyk żółciowy przetwarza cholesterol, pełni rolę oczyszczającą, trawi tłuszcz i pomaga w pracy mózgu. Wydzielanie i magazynowanie żółci jest zależne od pracy wątroby. Gdy żółć staje się mega skoncentrowana pojawiają się kamienie w pęcherzyku.


Kamica pęcherzyka żółciowego

Kamienie w pęcherzyku nie są problemem samego pęcherzyka tylko pracy wątroby, zwłaszcza nieoptymalnej produkcji żółci. Kamienie są również schorzeniem ogólnosystemowym i ich wystąpienie nie powinno być sprowadzane tylko do jednego organu.

Przyczyny kamicy:

1) Gęsta, zalegająca żółć
Im bardziej żółć jest nasycona cholesterolem tym trudniej będzie stymulować jej przepływ. W praktyce oznacza to, że więcej żółci zostanie w pęcherzyku niż wydostanie się na zewnątrz. Z czasem woda z żółci zostanie wchłonięta, a z cholesterolu powstaną kamienie.

2) Nieprawidłowy skład żółci
Gdy żółć zawiera więcej cholesterolu niż kwasów żółciowych kamienie łatwiej będą formowane. Najczęściej jest to konsekwencja nieprawidłowego metabolizmy węglowodanów i lipidów w wątrobie. Konwersja cholesterolu do kwasów żółciowych wymaga ponadto podaży witaminy C, B3 oraz tauryny i glicyny.

Czynniki sprzyjające powstawaniu kamicy żółciowej:

  • przetworzone węglowodany
  • utwardzane tłuszcze roślinne i tłuszcze trans
  • nadmiar Omega6
  • nadmiar fruktozy (głównie wyizolowanej)
  • nierównowaga hormonalna (tarczyca, jajniki)
  • nadwaga
  • konwencjonalny nabiał
  • niskie wydzielanie kwasu solnego i enzymów
  • brak błonnika w diecie
  • niedobory kwasu foliowego i witaminy B12
  • nietolerancje pokarmowe
  • cukrzyca i insulinooporność

Typowe symptomy problemów z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym:
  • ból nad oczami, bóle głowy
  • mdłości
  • wzdęcia i gazy
  • gorzki posmak w ustach
  • nietolerancja tłustych potraw
  • nerwowość, złość
  • ból pomiędzy łopatkami
  • problemy z widzeniem
  • ból pasma biodrowo-piszczelowego
  • przewaga estrogenowa (również u mężczyzn)
  • nietolerancje pokarmowe
  • wrażliwość na chemikalia
  • cienie pod oczami
  • brązowe plamy na skórze, wysypki
  • nadwaga
  • zaparcia
  • chroniczne zmęczenie
  • bezsenność
  • cellulit
  • wysoki poziom lipidów we krwi
  • PMS
  • problemy z podejmowaniem decyzji
Uwaga! Cieknący nos może być oznaką niedoboru soli kwasów żółciowych.

Usunięcie pęcherzyka żółciowego jest standardem konwencjonalnego
leczenia kamicy żółciowej. Nigdy w życiu nie należy pochopnie podejmować
takiej decyzji (jaką ja sama podjęłam kilka lat temu), ponieważ brak tego ważnego organu
stwarza idealną bazę do przyszłych problemów z trawieniem i otyłością. Prawie
połowa pacjentów bez pęcherzyka żółciowego do końca życia ma symptomy takie jak ból,
mdłości, gazy, wzdęcia czy nietolerancje pokarmowe.

Gdy nie mamy
pęcherzyka nie sposób gromadzić żółci, więc żółć swobodnie przepływa
pomiędzy przewodami żółciowymi i jelitem cienkim. Co więcej, zmniejsza
się zdolność trawienia i przyswajania tłuszczu, co powoduje niedobory, więcej
stresu na wątrobie i dożywotni obowiązek dbania o ten organ.

Cholesterol a żółć
Cholesterol jest niezbędny dla produkcji żółci, ale to działa również w drogą stronę, bo usunięcie nadmiaru cholesterolu (głównie LDL) jest zależne do produkcji i wydzielania żółci.
Wiele osób po diecie wegetariańskiej (to ja) jak i redukcyjnej (też ja), próbując wprowadzić do diety z powrotem tłuszcze zaczyna mieć problem z ich trawieniem. Pojawiają się mdłości, jasne stolce czy tłuszczowe biegunki. Nie jest to reguła, osobiście nigdy takich objawów nie miałam, ale nie oznacza to, że ten sam proces nie ma miejsca. Gdy w diecie nie było jakiś czas podaży cholesterolu to wątroba nie miała surowego budulca do pracy. Oczywiście sporo cholesterolu organizm sam produkuje, ale gdy dieta nie stymuluje pracy wątroby to żółć nie przepływa swobodnie przez pęcherzyk, jest gęsta i zalega w nim tworząc kamienie.
Gdy masz wysoki poziom cholesterolu zawsze pomyśl o pęcherzyku żółciowym. To głównie od niego i od wątroby zależy poziom cholesterolu (chyba, że stan zapalny organizmu jest wysoki lub masz problemy np. z tarczycą).


Żółć nie tylko dla trawienia

Wiemy, że bez żółci procesy trawienne tłuszczu nie zajdą poprawnie, ale żółć jest również ważna dla naszego systemu odpornościowego i zdrowego serca. Mała produkcja żółci najczęściej daje o sobie znać w postaci jasnych stolców. Osoby z zaparciami mogą jednak mieć ciemne stolce, mimo niedoborów żółci.
Niedobory żółci mogą powodować biegunki gdy zjesz za dużo tłuszczu, który nie zostanie rozłożony i dostanie się w takiej postaci do jelita. Ale brak żółci może też być powiązany z zaparciami, ponieważ żółć nadaje poślizg stolcowi.
Ponadto żółć jest niezbędna dla detoksu limfatycznego, pozwala zabrać do usunięcia to co wątroba oczyściła.

Brak cholesterolu
Nadmiar cholesterolu jak wspomniałam budzi podejrzenia co do zmniejszonej produkcji żółci, ale gdy masz niski poziom cholesterolu również możesz przymuszać, że żółć nie jest poprawnie wydzielana, i nie ma swobodnego jej przepływu przez pęcherzyk. Co za tym idzie nie przyswoisz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Kamica może być spowodowana zbyt małą ilością tłuszczu lub gwałtownym jego włączeniem do diety. Gdy nie jesz tłuszczu żółć zamiast zostać wydzielona do trawienia tłuszczu zalega w pęcherzyku, który nie jest regularnie opróżniany. Bóle najczęściej pojawiają się wtedy gdy włączymy tłuszcz do diety – pęcherzyk będzie się kurczył aby wydzielić żółć, a kamienie będą drażnić jego ściany. Tłuszcz faktycznie pogarsza symptomy kamicy, ale nie jest jej pierwotną przyczyną.

A, D, E i K
ADEK czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczu tak naprawdę potrzebują zarówno cholesterolu jak i żółci do wchłonięcia. Gdy widzimy niski poziom D i zmieniony wyniki cholesterolu to możemy się martwić o produkcję żółci i niedobory innych witamin „tłuszczolubnych”. Typowe niedobory będą się objawiać: problemami z widzeniem w ciemności, rogowaceniem przymieszkowym (a la gęsia skórka na ramionach), suchą skórą i błonami, suchymi oczami, łuszczącymi się piętami, zakrzepami, bólem głowy po wyjściu na słońce, świądem skóry czy słabymi mięśniami.

Niska produkcja żółci
Gdy wątrobą nie produkuje odpowiedniej ilości żółci zawsze należy spojrzeć na typowe przyczyny tego stanu. Zdarza się, że proces zapalny wątroby powoduje spuchnięcie przewodów żółciowych i zablokowanie wydzielania żółci. Również nietolerancje pokarmowe mogą doprowadzić do podobnego stanu. Wiele osób z powodu niedoborów składników odżywczych nie jest w stanie wyprodukować żółci. Ale najczęstszym czynnikiem predysponującym do kamicy jest nadmiar przetworzonych węglowodanów które sprawiają, że żółć jest gęsta i nasycona cholesterolem.

Pęcherzyk a celiakia
Istnieją dowody, że kamica żółciowa jest powiązana z celiakią (1,2). Co gorsza, usunięcie pęcherzyka stwarza ryzyko rozwoju choroby autoimmunologicznej – najczęściej Hashimoto.

Wątroba czy pęcherzyk
Wątroba decyduje jaką ilość cholesterolu wyprodukować i wydzielić. Do tego potrzebna jest żółć. Gdy zazwyczaj po spożyciu tłuszczu stolec jest jasnego koloru możesz podejrzewać, że wątroba nie produkuje wystarczającej ilości żółci. Żółć zawiera bilirubinę, która nadaje stolcowi kolor. Natomiast gdy stolce są raczej brązowe, a tylko czasami zdarzają się jasne, warto popatrzeć czy pęcherzyk wydziela odpowiednią ilość żółci.
Według TCM (tradycyjnej medycyny chińskiej) meridianą pęcherzyka żółciowego jest czas pomiędzy 11 wieczorem a 1 w nocy, a wątroby pomiędzy 1 a 3 w nocy. W tym czasie te organy są najbardziej aktywne. Gdy wybudzasz się o tych godzinach, może to być właśnie oznaka dysfunkcji pęcherzyka żółciowego lub wątroby.

Gdy nie ma pęcherzyka
To moja osobista kategoria. Na wstępie muszę zaznaczyć: usunięcie pęcherzyka nie usuwa przyczyny kamicy i w żaden sposób nie poprawia przepływu żółci. Najczęściej powoduje jeszcze większą nieregularność tego procesu i stwarza idealną bazę dla przyszłych problemów, które będą trwały już całe życie.
Gdy nie masz pęcherzyka być może nie będziesz w stanie efektywnie trawić tłuszczu, co może doprowadzić do niedoborów niezbędnych kwasów żółciowych. Pojawią się wtedy problemy z układem nerwowym drażliwość, problemy z koncentracją, uczeniem się, choroby serca czy niestabilny poziom glukozy we krwi.
Lekarze zalecają dietę niskotłuszczową w takiej sytuacji, co  jest
ogromnym błędem! Tłuszcz jest kluczowym makroskładnikiem dla optymalnego
zdrowia. Brakuje jednak miejsca gdzie można zmagazynować żółć i to może
być problem.

Jak uniknąć problemów z pęcherzykiem żółciowym?

  • po diecie niskotłuszczowej wprowadzaj tłuszcz powoli i stopniowo
  • jedz produkty bogate w witaminę C – sprawią, że cholesterol będzie łatwiej wydzielany
  • zacznij dzień od wody z łyżka octu lub sokiem z połówki cytryny
  • pij zioła mniszka, dymnicy oraz drapacza lekarskiego
  • unikaj przetworzonych węglowodanów (cukru, fruktozy)
  • unikaj dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega6
  • zadbaj o sen, co pomoże zmniejszyć stres oksydacyjny i poprawić wrażliwość insulinową
  • nie przeciążaj wątroby nieodpowiednią dietą, alkoholem czy lekami
  • dbaj o podaż składników odżywczych niezbędnych dla obu faz detoksu wątroby
  • jedz więcej: buraków, jabłek, zieleniny, warzyw krzyżowych, szparagów, jaj, cebuli czy oliwy

Jeżeli nie masz już pęcherzyka:
  • jedz tłuszcz kokosowy, który trawi się bez udziału żółci
  • stosuj suplementacyjne kwasy żółciowe/ żółć gdy spożywasz tłusty posiłek
  • badaj regularnie poziom witaminy D
  • stymuluj pracę wątroby poprzez gorzkie produkty oraz suplementy
  • pij zioła mniszka, dymnicy oraz drapacza lekarskiego
  • nie stosuj diet ketogenicznych
  • jedz tylko zdrowe naturalne tłuszcze
  • sprawdzaj regularnie pracę tarczycy
  • zadbaj o detoks wątroby: suplementy, okłady z oleju rycynowego, lewatywy

Terapia naturalna kamicy pęcherzyka żółciowego obejmuje:
  • unormowanie kompozycji żółci w wątrobie
  • rozpuszczenie istniejących kamieni w pęcherzyku
  • zapobieganie wchłonięciu żółci w jelicie cienkim 

Każda terapia jest dobierana indywidualnie w zależności od stanu zdrowia danej osoby, jej reaktywności i historii dietetycznej.


Ponieważ zdaję sobie sprawę jak wielkim problemem jest usunięcie tak ważnego organu jakim jest pęcherzyk żółciowy i jakie ma to ogromne konsekwencje dla ogólnego zdrowia, chętnie pomogę osobom w podobnej sytuacji. Jeżeli masz kamicę, a kamienie nie są duże, masz szansę uratować pęcherzyk. Gdy jak ja jesteś już bez pęcherzyka, całe życie musisz dbać bardziej o trawienie, wątrobę i prawidłowy detoks organizmu, aby zminimalizować szansę na wystąpienie innych schorzeń zdrowotnych.

Posty powiązane:
Wątroba i detoks
Codzienny detoks
Pułapki detoksu 

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.