Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

03.07.2014

Sens diagnozy (zwłaszcza w chorobach autoimmunologicznych)

Konwencjonalna medycyna lubi przyklejać etykietę chorobową do człowieka. Pacjent z drugiej strony lubi takową mieć i często sam domaga się diagnozy. Niestety rzadko kto zdaje sobie sprawę czym jest diagnoza i czemu posiadanie jej bywa zgubne, zwłaszcza gdy mowa o chorobach autoimmunologicznych, ale również w przypadku każdej innej chronicznej choroby.

Czym jest diagnoza?
Diagnoza to tak naprawdę tylko zestaw symptomów. Co ciekawe, dwie osoby z tą samą diagnozą mogą mieć różne symptomy, co oczywiście przyczynia się do wielu błędnych diagnoz. Konwencjonalny model medycyny lubi diagnozy, ponieważ oparty jest o farmakologię, czyli symptom-> diagnoza->lek, i nawet jak symptomy nie są chorobą, to ortodoksyjna medycyna będzie je nazywać chorobą, aby łatwiej było leczyć pacjenta.

Gdy patrzysz na symptomy i nadajesz im nazwy, to jednocześnie ograniczasz ilość potencjalnych terapii. Np. powiedzmy, że masz wysokie ciśnienie lub cholesterol, co w konwencjonalnym spojrzeniu na problem oznacza, że lekarstwem musi być obniżenie jednego lub drugiego lekami. Podobnie w autoagresji rozwiązaniem będzie zazwyczaj lek hamujący funkcje systemu odpornościowego, lub w przypadku Hashimoto hormon tarczycy. Pomijam ile osób otrzymuje syntetyczne hormony nawet gdy ich tarczyca wciąż wykazuje prawidłowe funkcje! W innych przypadkach zahamowanie systemu odpornościowego jest równoznaczne dla lekarza z leczeniem autoagresji. W końcu definicja choroby to symptomy, ale to że są spowodowane nieprawidłową pracą systemu odpornościowego sugeruje im tylko aby podać np. sterydy. Z kolei alternatywni praktykanci  pryzmują odwrotny kierunek. Ich leczenie chorób autoimmunologicznych polega na stymulacji systemu odpornościowego. I tego mnie nauczono w szkole naturopatycznej: podawać echinacee, koci pazur czy inny suplement mający "pobudzić" system odpornościowy. Dwa przeciwstawne podejścia:  konwencjonalne hamowanie i naturalne stymulowanie, będą zawsze destrukcyjne. Czy tak ciężko jest zrozumieć, że mówimy o systemie, który cechuje się nieregularnością i nie jest pod kontrolą? Ani stymulacja, ani hamowanie nie powinny być celem terapii. Jedyna opcja jaką dziś mamy to modulacja systemu odpornościowego i o tym już pisałam nie raz. Dlatego medycvyna funkcjonalna będzie nadrzędna do konwencjonalnych czy naturalnych terapii chorób autoimmunologicznych.


Autoagresja to nie choroba
Choroba autoimmunologiczna w powszechnym przekonaniu to choroba, która powoduje odpowiedź ze strony układu odpornościowego przeciw własnym tkankom czy organom. Autoagresja to jednak nie choroba, która powoduje atak i trochę czasu zajęło mi aby pojąć, że to tylko nazwa, którą nadano diagnozie systemu odpornościowego, który jest w nierównowadze. I nikt nie zastanawia się co powoduje, że system odpornościowy skupia się na własnych organach. Zamiast tego tendencja jest do skupiania się na danym organie jaki został zaatakowany. I nieważne, że endokrynolog do którego sumiennie chodzisz nie ma pojęcia na temat systemu odpornościowego i jedyne opcje jakie może Ci zaoferować to hormony tarczycy lub więcej hormonów.

Dwie osoby z tą samą chorobą autoimmunologiczną będą miały zupełnie inne podłoże choroby, nawet jak symptomy będą podobne. U jednej osoby może to być aktywacja Th2 i Th17, a u drugiej zahamowana reakcja Th2. A u trzeciej będzie stymulacja i Th1, i Th2 i nawet Th17. W normalnych warunkach sprawdza się poszczególne aktywności systemu odpornościowego. W przypadku każdej osoby reakcja ze strony cytokin, chemokin czy neuroprzekaźników będzie inna. Często chorujesz lub nie chorujesz w ogóle? Lekarz to przeoczył lecząc Twoją chorobę autoimmunologiczną...a Ty będziesz się czuć coraz gorzej. I wciąż nie jesteśmy jeszcze na etapie rozpoznawania co stymuluje system odpornościowy lub co doprowadziło do jego zahamowania. To może być multum czynników, z których dieta i dysfunkcje organów takich jak jelita czy wątroba są najczęściej lekceważone.


Nazwa choroby zmniejsza szansę na efektywne leczenie
Gdy skupiasz się na nazwie swojej choroby automatycznie ograniczasz sobie i leczenie, i dojście do tego, co tak naprawdę jest przyczyną tego stanu. Co gorsza, nie tylko nie patrzysz na podłoże choroby, ale również nie widzisz, jakie inne systemy Twojego organizmu są dotknięte, poza oczywiście organem czy tkanką, które zostały bezpośrednio zaatakowane.

A co mnie najbardziej przeraża, to ile osób nie zdaje sobie sprawy czym jest autoagresja tak naprawdę. Choroby autoimmunologiczne nie występują samodzielnie i mając jedną, masz przeciwciała na inne tkanki czy organy. I piszę to z pełną świadomością. Jednak dopóki uszkodzenie tkanki czy organu nie będzie wystarczające, nie będzie szans na wykrycie tego stanu przez konwencjonalnego lekarza. Czytelnicy Tłustego z USA mogą wykonać skan przeciwciał przeciw 22 różnym tkankom.

I wiele osób dzień w dzień funkcjonuje z kilkoma chorobami autoimmunologicznymi, przez to że ktoś lekceważąco powiedział, że to np. tylko tarczyca i nic poważnego. A tymczasem w ich organizmie ma miejsce poważna nierównowaga systemu odpornościowego, która wpływa na pracę innych organów i jednocześnie inne czynniki, przed którymi lekarz nie ostrzegł, powodują coraz większe rozregulowanie systemu odpornościowego. Ci, którzy czują się gorzej pomimo konwencjonalnego leczenia zaczynają sami szukać rozwiązania, co często kończy się przyjmowaniem suplementów lub stosowaniem diety, która po jakimś czasie pogorszy ich stan.


Zrozumieć autoagresję
Podsumowując, choroba autoimmunologiczna jest dysfunkcją systemu odpornościowego, która nie znika po podaniu hormonów tarczycy czy też zahamowaniu systemu odpornościowego. Nie nadawajmy jej na siłę imion, i nie ograniczajmy się do nazwy jaką już mamy. Jeżeli musisz ją nazwać to będzie miało ona Twoje imię i nazwisko, bo każdy organizm jest inny.

Autoagresja to problem całego systemu, na który w ciągu życia będzie wpływać wiele czynników, stymulując ataki na inne tkanki. Wiele osób będzie mieć symptomy autoagresji (jak ja od operacji pęcherzyka kilka lat temu), mimo że różne przeciwciała będą negatywne. Niestety jeszcze nie potrafimy badać wszystkich przeciwciał, nawet w przypadku tarczycy bada się 3, a organizm produkuje 18. I patrząc ile obecnie jest przypadków autoagresji, i nawet ile mi udaje się miesięcznie wyłapać, nie liczyłabym na tendencję spadkową. Ważne aby być czujnym, a gdy etykieta chorobowa została już przypięta nie polegać na idiotycznym farmakologicznym modelu leczenia tylko wziąć sprawy w swoje ręce. Niestety tutaj nie ma innych opcji, albo jesteś biernym pacjentem, albo robisz doktorat z medycyny ;)

32 komentarze:

  1. MS jaki polecasz przedział węglowodanów dla 20 letniego aktywnego fizycznie chłopaka? 150g , 200g ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z każdym postem nt. chorób autoimmunologicznych jestem coraz bardziej załamana moim Gravesem i Hashimoto :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wychodzi na to, że moja endo to skarb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę - a możesz zdradzić co to za endokrynolog i w jakim mieście przyjmuje?

      Usuń
  4. A mój endo to konował :(
    Monia pisz dalej, bo tylko Ty nam zostałaś Iskierko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, czytam z dużym zainteresowaniem wszystkie posty bo niedawno odkryłam ten portal i jeszcze dużo czytania przede mną
    mam pytanie: mając usuniętą tarczycę i Gravesa mogę mieć jeszcze Hashimoto?
    jestem na etapie poszukiwań dojścia do własnego zdrowia.... (jelito drażliwe, nerwica (obecnie w leczeniu), zespół policystycznych jajników, lamblioza, helikobakter, ostatnio borykam się z alergiami, no i ogromne problemy z kręgosłupem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można nie mieć tarczycy i pzreciwciała na TG lub TPO lub inne, jakich się nie bada.
      Jelita - od tego bym zaczęła ;) Ogólnie trawienie, bo jest tu wspólnym mianownikiem. Plus wątroba i niedobory.

      Usuń
  6. podoba mi się takie podejście do autoagresji
    indywidualne, kompleksowe i wnikliwe= logiczne. spatka

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle dajesz do myślenia, ale zastanawiam się jak rozumieć ten post. Z jednej strony piszesz, że w przypadku chorób autoimmunologicznych nie można liczyć na konwencjonalną medycynę i trzeba wziąć sprawy w swoje ręce - z drugiej, że osoby, które szukają rozwiązań na własną rękę i np. zmieniają swoją dietę, też ryzykują, bo ta dieta może pogorszyć ich stan. Przydałoby się do tego trochę konkretnych przykładów + wskazówki jak się zabrać za terapię, od czego zacząć (od badań na własną rękę? od konsultacji z konwencjonalnym lekarzem? od konsultacji z naturopatą?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie same odczucia miałam czytając ten artykuł
      pare psotów dalej trąbisz MS o diecie a dzisiaj piszesz Ci, którzy czują się gorzej pomimo konwencjonalnego leczenia zaczynają sami szukać rozwiązania, co często kończy się przyjmowaniem suplementów lub stosowaniem diety, która po jakimś czasie pogorszy ich stan.
      to w końcu jak to jest??
      Heeeeelp ;)

      Usuń
    2. Dieta i suplementacją są konieczne w każdej terapii, ale u jednej osoby może to być zupełnie inny zestaw niż u drugiej. Trzeba sporo wiedzieć o systemie odpornościowym i chorobach auto aby móc dobrać sobie leczenie. Przypadkowe suplementy mogą pogrążyć, jak i błędy dietetyczne. Nie podam konkretnych terapii, bo to zawsze kwestia indywidualna. Każdy ma inne manifestacje choroby auto, inne podłoże, inne systemy są zaangażowane. Trzeba to wszystko rozpatrzyć. Choroby autoimmunologiczne moim zdaniem nie powinny być nigdy "leczone" na własną rękę, a to że u nas nie ma funkcjonalnej medycyny i większość osób nie ma wyjścia to inny problem ;(
      Na szczęście nawet bez specjalistycznej diagnostyki wiemy dziś jak zająć się kompleksowo system autoimmunologicznym o czym pisałam odnośnie glutationu i tlenku azotu. Tylko nie każdy potrzebuje aż takich działań, sporo przypadków reaguje super na dietę, zmianę stylu życia i modulację Th1/Th2.

      Usuń
    3. Ok, to zapytam jeszcze raz: podejrzewam u siebie Hashimoto - od czego mam zaczac?

      Usuń
  8. Ok, to zapytam jeszcze raz: podejrzewam u siebie Hashimoto - od czego mam zaczac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem dokładnie w tej samej sytuacji ;)
      Czy jedyne wyjście to znaleźć kogoś, kto zna się na medycynie funkcjonalnej i współpracować z tą osobą? Ja znam tylko MS ;/ a najbliższe gabinety z Wrocławia to Jastrzębie Zdrój i Katowice

      Przejście diety eliminacyjnej może komuś zaszkodzić? Wykluczenie glutenu może komuś zaszkodzić? Nie wydaje mi się to możliwe, ale lepiej zapytać :)

      Usuń
    2. Zacząć od typowej ścieżki: hormony tarczycy, przeciwciała, USG.
      Niedoborów glutenu nie mamy :)

      Usuń
  9. ja mam hashimoto, mam 25 lat, biore euthyrox, unikam glutenu ale juz naprawde nie wiem co mam jesc, mam zmiany nastrojow, zle samopoczucie, chcialabym uzyskac stan rownowagi o ktorym tutaj czytalam ale poprostu nie wiem juz co mam jesc. Czy masz jakis zbior przepisow albo spisan produkty ktore moge jesc ? moja endo jak jej powiedzialam ze nie jem glutenu i troche mi sie nastroj poprawil to zapytala mnie : ale jak to to tak Pani zyje bez chlebka? no ale jak Pani tak jest lepiej to juz Pani sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak można jeść chleb? Przecież to monotonne a dookoła tyle smakołyków zwłaszcza teraz o tej porze roku:-) Endokrynologiem się nie przejmuj, mój stwierdził, że nie miał świadomości że gluten może tak wpływać na dorosłego. Kto chce ten dostrzeże. Na stronie zdrowiejzscd.blog.pl/ masz przepisy bez glutenu i bez skrobi i bez laktozy - jeść i smakować:-) Jest jeszcze www.barbellkitchen.pl/ i MS podaje też czasem linki/przepisy - trzeba przejrzeć facebook i blog:-)

      Usuń
    2. http://cookitlean.pl/ tez bardzo dobre

      Usuń
    3. Z mojego doświadczenia powiem, że dopiero ścisła dieta daje jakieś efekty a "unikanie" to ew. można wprowadzić później, jak się już przyuważy co szkodzi, a co mniej. I ogólnie wbrew pozorom jest łatwiej jeśli się najpierw zacznie od restrykcyjnej diety, a potem wprowadza ponownie niektóre grupy.

      Usuń
  10. A mogę zapytać jaki gabinet w Katowicach....mam blisko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. google wypluło takie coś http://arkadiamed.com/ nie zagłębiałem się
      w Bielsku jest jakiś http://www.medycynafunkcjonalna.pl/

      Usuń
  11. Witam Pania. Jestem tutaj nowa :) Chcialabym nawiazac kontakt odnosnie leczenia badz ewentualnych porad droga mailowa. Czy mozna uzyskac jakies namiary do Pani gabinetu? Zdaje sobie sprawe, ze nie bedzie latwo z terminem... Odrzucilam calkowicie konwencje na rzecz niekonwencjonalnych metod i nie wiem czy ide w dobrym kierunku. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. "Magnez neutralizuje kwas solny, więc branie dużych jego dawek po posiłku nie jest dobrym pomysłem. Ogólnie branie dłuższy czas wyizolowanych minerałów może być problematyczne ze względu na synergistyczny i antagonistyczny charakter składników odżywczych, ale jak musisz łykać magnez, najlepszą porą będzie tuż przed snem."

    Chlorek magnezu nie neutralizuje kwasu solnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet podnosi, bo chlorki są potrzebne do produkcji Hcl, ale to nei jest zbyt biodostępna forma, i osobiście jej nie używam nigdy.

      Usuń
    2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20364677

      Moje osobiste doświadczenia oraz wielu innych także to potwierdzają. Chlorek magnezu jest bardzo skuteczny w uzupełnianiu niedoborów - zarówno doustnie jak i przez skórę.
      Magnez z chlorku w przeciwieństwie do innych form nie musi się trawić - jest całkowicie zjonizowany w roztworze. Imho jest to najlepsza forma - nie tylko ze względu na śmiesznie niską cenę.

      Usuń
  13. Cieszę się, że znalazłam Twojego bloga. Mam Hashimoto wykryte rok temu. Brałam początkowo eurthyrox, teraz biorę letrox. Szczerze to nigdy nie przywiązywałam większej wagi do mojej choroby. Nie mam jakiś większych problemów ze zdrowiem przez to. Ale teraz poczytałam trochę u Ciebie na ten temat i jest to bardzo ciekawe. Wychodzi na to, że moja pani endokrynolog nie bardzo zna się na swojej pracy :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Droga MS,
    Czy moglabys rzucic okiem na moje wyniki? Otrzymalam dwie sprzeczne diagnozy od lekarzy w Polsce sama nie wiem, co myslec... Jeden lekarz mowi, ze jestem w normie, inny ze z takim wynikiem nie bede mogla zajsc w ciaze. Nie planuje macierzynstwa na najblizszy czas, ale mimo to bardzo zaniepokoila mnie ta informacja. Nie mieszkam od jakiegos czasu w Polsce, ale w UK tez nie zadomowilam sie na tyle by szukac wsparcia u tutejszych lekarzy. Mam 29 lat, 170 cm wzrostu i waze 58 kg. Mam regularne miesiaczki, ale dosc dlugie cykle, problemy z cera (gin mowi ze to przez progesteron) i od 21 roku zycia gubie wlosy (dieta, wcierki, leki itp nie przyniosly efektow). Wyniki prezentuja sie tak:
    TSH 3,97 (norma 0,27-4,20)
    Ft3 4,04 (norma 3,10-6,80)
    Ft4 14,75 (norma 12,00-22,00)

    Rok temu przy innej okazji robilam tez te hormony. Moze te wyniki tez cos powiedza:
    Krew pobrano w 3 dniu cyklu:
    prolaktyna 458,8 mlU/l (norma laboratoryjna 71-511)
    prolaktyna po obciążeniu 335 mlU/l
    testosteron 0,26 ng/ml (norma 0,06-26)

    Bede bardzo wdzieczna za komentarz.
    Pozdrawiam!
    Weronika

    OdpowiedzUsuń
  15. MS, mogłabyś podać nazwę testu , o którym wspominasz ("" w USA można wykonać skan przeciwciał przeciw 22 różnym tkankom" ). Albo jakieś linki z info. Pozdrawiam i gratuluję Bloga...super ciekawy i pomocny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cyrex Array #5 :)

      Sprawdzają:
      Parietal Cell + ATPase IgG + IgA Combined
      Intrinsic Factor IgG + IgA Combined
      ASCA + ANCA IgG + IgA Combined
      Tropomyosin IgG + IgA Combined
      Thyroglobulin IgG + IgA Combined
      Thyroid Peroxidase (TPO) IgG + IgA Combined
      21 Hydroxylase (Adrenal Cortex)
      IgG + IgA Combined
      Myocardial Peptide IgG + IgA Combined
      Alpha-Myosin IgG + IgA Combined
      Phospholipid IgG + IgA Combined
      Platelet Glycoprotein IgG + IgA Combined
      Ovary/Testis* IgG + IgA Combined
      Fibulin IgG + IgA Combined
      Collagen Complex IgG + IgA Combined
      Arthritic Peptide IgG + IgA Combined
      Osteocyte IgG + IgA Combined
      Cytochrome P450 (Hepatocyte)
      IgG + IgA Combined
      Insulin + Islet Cell Antigen
      IgG + IgA Combined
      Glutamic Acid Decarboxylase 65 (GAD 65)
      IgG + IgA Combined
      Myelin Basic Protein IgG + IgA Combined
      Asialoganglioside IgG + IgA Combined
      Alpha + Beta Tubulin IgG + IgA Combined
      Cerebellar IgG + IgA Combined
      Synapsin IgG + IgA Combined

      Usuń
  16. Witam, dziękuję za post, mam pytanie w związku z suplementacją - za sugestią z Twojego artykułu o witaminie D zaczęłam ją suplementować - mam poziom 30 D(OH), a od dziesięciu lat choruję na Hashimoto). Do tego postanowiłam brać witaminę K2, kupiłam Swansona Natural Vitamin K2 menaquinone-7 - ale okazuje się, że jest to witamina K pozyskiwana z natto.
    Czy osoby z Hashi mogą ją zażywać - bo to przecież fermentowana soja - czy też mam szukać jakiejś innej K2?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź...
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Panią. Uprzejmie proszę o pomoc. Leczę się na niedoczynność tarczycy od 4 lat (Nie mam przeciwciał TPO). Od dziecka mam problem z aftami. Pojawiają się u mnie głównie po kwaśnych owocach. Od kilku lat pieką mnie błony śluzowe, a probiotyki dodatkowo pogłębiają ten stan (uczucie palenia). Byłam już u kilkudziesięciu lekarzy i nikt nie potrafi mi pomóc. Robiłam tysiące badań , z których nic nie wynika. Odstawiłam gluten i jest odrobinę lepiej, ale pieczenie nadal dokucza. Mam stymulować Th1 czy Th2? Będę wdzięczna za odpowiedź. Anna K-ce

    OdpowiedzUsuń
  18. a czy akupunktura i ziołolecznictwo (medycyna chińska) może byc stosowane w chorobach z autoagresji?

    OdpowiedzUsuń