26 maja, 2012

Dlaczego unikać masła orzechowego?

Orzechy ziemne dla wielu z nas oznaczają coś dobrego. Potocznie mówi się, że orzechy są źródłem dobrych tłuszczy i warto je jeść. Warto, z tym że orzeszki ziemne nie mają nic wspólnego z orzechami. Tak naprawdę są to rośliny strączkowe.
Masło orzechowe również kojarzy nam się ze zdrowym, przepysznym produktem. I rzeczywiście ma świetny smak, jest bogate w niacynę, kwas foliowy i magnez. Jest też dobrym źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. I to tyle z dobrych aspektów.

Kolej na złe. I pomijam kwestie dodawania olejów roślinnych czy cukru do masła orzechowego, zakładam że nasz produkt jest 100% arachidowy 🙂
Przede wszystkim co złego w maśle orzechowym to aflatoksyny. Są to naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Wykazują działanie mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Badania wskazują na alfatoksyny jako przyczynę pierwotnego raka wątroby (są metabolizowane wątrobie) i zostały uznane jako substancje rakotwórcze (w Polsce w latach 90 tych). Warto jednak dodać, że wartość alfatoksyn w orzeszkach zmienia się pod wpływem przetwarzania i różnych procesów chemicznych, więc masło orzechowe ma ich mniejszą zawartość niż orzeszki.
Ponadto masło orzechowe zawiera aglutyniny, czyli przeciwciała występujące w osoczu krwi, mające zdolność zlepiania (aglutynacji) cząsteczek rozpoznawanych jako obce. Jest to szczególnie potencjalnie groźne w przypadku nowotworów (zwłaszcza jelita). Pisze potencjalnie ponieważ wszystkie badania dotyczące powiązania orzeszków z nowotworami jelit przeprowadzane były metodą in vitro.
Orzechy ziemne są w prawie połowie pełne jednonasyconcyh kwasów tłuszczowych, co pozwala sądzić, że są zdrowe dla serca. Niestety zawierają też ok 1/3 wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Inne orzechy podobnie i nie byłoby to takie straszne w umiarkowanej konsumpcji, jednak to co jest niepokojące to fakt, że olej arachidowy mimo pozytywnego wpływu na poziom lipidów (LDL spada, a HDL rośnie) wykazuje działanie miażdżycowe. Przez wiele lata używany był do wywoływania miażdżycy u badanych szczurów i królików. Badania dowodzą, że to lektyny (zawarte też w zbożach) są przyczyną takiego efektu.
Warto też dodać, że masło orzechowe jest uzależniające. Jest coś bardzo komfortowego w jedzeniu ze słoika pełnymi łyżkami, co nie jest pozytywne anie dla zdrowia ani dla utraty tkanki tłuszczowej. Osobiście uwielbiałam masło orzechowe, później przerzuciłam się na masła migdałowe lub z nerkowca, które robiłam często sama w domu.
Do arachidowego nigdy nie wróciłam i z powyższych powodów nie zamierzam. Warto jeszcze dodać, że orzeszki ziemne to jedne z silniejszych alergenów 🙂

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.