Maj 26, 2012

Dlaczego unikać masła orzechowego?

Orzechy ziemne dla wielu z nas oznaczają coś dobrego. Potocznie mówi się, że orzechy są źródłem dobrych tłuszczy i warto je jeść. Warto, z tym że orzeszki ziemne nie mają nic wspólnego z orzechami. Tak naprawdę są to rośliny strączkowe.
Masło orzechowe również kojarzy nam się ze zdrowym, przepysznym produktem. I rzeczywiście ma świetny smak, jest bogate w niacynę, kwas foliowy i magnez. Jest też dobrym źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. I to tyle z dobrych aspektów.

Kolej na złe. I pomijam kwestie dodawania olejów roślinnych czy cukru do masła orzechowego, zakładam że nasz produkt jest 100% arachidowy 🙂
Przede wszystkim co złego w maśle orzechowym to aflatoksyny. Są to naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Wykazują działanie mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Badania wskazują na alfatoksyny jako przyczynę pierwotnego raka wątroby (są metabolizowane wątrobie) i zostały uznane jako substancje rakotwórcze (w Polsce w latach 90 tych). Warto jednak dodać, że wartość alfatoksyn w orzeszkach zmienia się pod wpływem przetwarzania i różnych procesów chemicznych, więc masło orzechowe ma ich mniejszą zawartość niż orzeszki.
Ponadto masło orzechowe zawiera aglutyniny, czyli przeciwciała występujące w osoczu krwi, mające zdolność zlepiania (aglutynacji) cząsteczek rozpoznawanych jako obce. Jest to szczególnie potencjalnie groźne w przypadku nowotworów (zwłaszcza jelita). Pisze potencjalnie ponieważ wszystkie badania dotyczące powiązania orzeszków z nowotworami jelit przeprowadzane były metodą in vitro.
Orzechy ziemne są w prawie połowie pełne jednonasyconcyh kwasów tłuszczowych, co pozwala sądzić, że są zdrowe dla serca. Niestety zawierają też ok 1/3 wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Inne orzechy podobnie i nie byłoby to takie straszne w umiarkowanej konsumpcji, jednak to co jest niepokojące to fakt, że olej arachidowy mimo pozytywnego wpływu na poziom lipidów (LDL spada, a HDL rośnie) wykazuje działanie miażdżycowe. Przez wiele lata używany był do wywoływania miażdżycy u badanych szczurów i królików. Badania dowodzą, że to lektyny (zawarte też w zbożach) są przyczyną takiego efektu.
Warto też dodać, że masło orzechowe jest uzależniające. Jest coś bardzo komfortowego w jedzeniu ze słoika pełnymi łyżkami, co nie jest pozytywne anie dla zdrowia ani dla utraty tkanki tłuszczowej. Osobiście uwielbiałam masło orzechowe, później przerzuciłam się na masła migdałowe lub z nerkowca, które robiłam często sama w domu.
Do arachidowego nigdy nie wróciłam i z powyższych powodów nie zamierzam. Warto jeszcze dodać, że orzeszki ziemne to jedne z silniejszych alergenów 🙂

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Co słychać w paleo świecie? (by Victor)

Poniżej pierwszy paleo newsletter na Tłustym Życiu! W całości został przygotowany przez Victora.Niestety wszelkie odnośniki są tylko w języku angielskim, ale mimo... Zobacz więcej


Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.