29 listopada, 2020
29 listopada, 2020
Pacjenci rzadko podejrzewają problemy z pęcherzykiem żółciowym nawet gdy symptomy pokarmowe nie pozwalają im na normalne funkcjonowanie. Wyjątkiem są oczywiście kamienie żółciowe, przy których ból jest najczęściej ostry i specyficzny. Nie można jednak zapominać, że pęcherzyk żółciowy może powodować mniej bolesne problemy z jelitami lub przewlekłe stany zapalne, i często to on jest winowajcą zaburzonego trawienia.
W praktyce problemy z pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi są jednymi z najczęstszych powodów, chronicznych problemów żołądkowo-jelitowych, które są oporne na leczenie. Jeżeli pacjent ma chroniczne zaparcia to pierwsza myśl powinna dotyczyć pracy pęcherzyka.
Żółć to płynny środek wspomagający trawienie wytwarzany przez wątrobę. Składa się z kwasów i soli żółciowych, cholesterolu, fosfolipidów, bilirubiny i innych barwników, elektrolitów oraz wody.
Z wątroby żółć trafia do pęcherzyka żółciowego, który bezpiecznie schowany pod wątrobą, gromadzi żółć i czeka na odpowiedni czas, aby ją uwolnić. Podczas posiłku, w obecności tłuszczów (i odpowiedniej ilości kwasu żołądkowego), pęcherzyk żółciowy kurczy się, a wydzielona żółć wędruje do samego początku jelita cienkiego.
Przyczyną wielu przypadków złego stanu woreczka żółciowego nie są kamienie pęcherzyka żółciowego, ale zastój żółci. Jest to stan, w którym żółć staje się zbyt gęsta i nie jest dobrze wydzielana, aby pomóc w trawieniu tłuszczów.
Kamienie żółciowe są oczywiste i łatwe do zdiagnozowania. Objawy kamieni żółciowych obejmują:
Często kamienie lub piasek wykrywane są podczas rutynowego badania USG. Gdy nie są duże lub nie blokują odpływu żółci pacjent może nie mieć ostrych i bolesnych ataków. W przypadku gęstej czy zalegającej żółci objawy nie są specyficzne i obejmują:
Takie objawy zawsze można wytłumaczyć innym procesem trawiennym, dlatego są najczęściej zrzucane na karb pracy żołądka lub jelit. Zalegająca żółć jest szczególnie częsta u kobiet po 40. roku życia z nadwagą, które urodziły dzieci (pęcherzyk żółciowy reaguje na zmiany hormonalne).
Niewystarczający przepływ żółci jest niezbędny do trawienia tłuszczów. Kiedy jemy produkty zawierające tłuszcz, pęcherzyk żółciowy uwalnia sole żółciowe do jelita cienkiego. Sole żółci wychwytują tłuszcze i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E i K oraz niezbędne kwasy tłuszczowe i sprawiają, że są rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu mogą być wchłaniane i transportowane do krwi. Sole żółci wiążą się również z receptorami w jelitach i regulują mikrobiom. Nieodpowiedni skład kwasów żółciowych będzie powodował zaburzenia flory jelitowej jelit. Niestrawione tłuszcze mogą ułatwić transport bakterii z jelita grubego do jelita cienkiego, powodując SIBO, czyli rozrost baterii w jelicie cienkim. .Kwasy żółciowe wiążą FXR na komórkach nabłonka jelit, dzięki czemu regulują integralność bariery i florę bakteryjną.
Całkiem nowe badania, opublikowane w lipcu 2019 roku pokazują, że pęcherzyk żółciowy ma swój ekosystem. Stwierdzono, że osoby ze stagnacją żółci i kamieniami mają inny skład bakterii w woreczku żółciowym niż osoby zdrowe.
Zastój dróg żółciowych zaburza również szlaki detoksykacyjne wątroby. W rezultacie wątroba nie może skutecznie przetwarzać hormonów, toksyn i innych metabolitów. Zwiększa to toksyczność całego organizmu, co z kolei zwiększa stan zapalny.
Wiele osób ze słabą funkcją pęcherzyka żółciowego i zastojem żółci w naturalny sposób zaczyna unikać tłuszczów, nawet tych zdrowych, takich jak oliwa z oliwek i olej z awokado. Mogą również unikać ryb lub olejów rybnych, ponieważ mają po nich odbijanie. Jest to szczególnie ważne dla mózgu i hormonów, ponieważ do optymalnego funkcjonowania potrzebujemy sporo zdrowych tłuszczów. U takich pacjentów z czasem dochodzi do niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K.
Niektóre leki zwiększają ryzyko zaburzeń opróżniania pęcherzyka żółciowego i rozwoju kamieni żółciowych. Wśród nich można wymienić: pigułki antykoncepcyjne, leki obniżające poziom cholesterolu czy antybiotyki (cefalosporyny, erytromycyna, ampicylina i cyklosporyny).
Dodatkowe leki niekorzystnie wpływające na czynność pęcherzyka żółciowego obejmują analogi somatostatyny, donory tlenku azotu, antagoniści kanału wapniowego, loperamid, kalcytonina, trimebutyna, ondansetron i leki antycholinergiczne. Leki antycholinergiczne są stosowane przy wielu różnych schorzeniach. Jednym z działań niepożądanych jest niekorzystny wpływ na spowolnienie motoryki jelit. Leki te wpływają na sygnały autonomicznego układu nerwowego w przewodzie pokarmowym, i mogą zaburzać wydzielanie hormonów niezbędnych do uwolnienia żółci z woreczka żółciowego.
Przykładem tego typu leków są trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, fenotiazyny, niektóre leki przeciw chorobie Parkinsona i loperamid.
Cholina i acetylocholina to neuroprzekaźniki, które mają kluczowe znaczenie dla połączenia mózg-jelita, perystaltyki, jak również są potrzebne do uwalniania żółci z pęcherzyka żółciowego.
Na szczęście różne składniki odżywcze wspomagają zdrowie woreczka żółciowego, trawienie tłuszczów i detoksykację wątroby, w tym korzeń mniszka lekarskiego, ekstrakt z nasion ostropestu plamistego, korzeń imbiru, fosfatydylocholina i tauryna. Wsparcie trawienia tłuszczów jest szczególnie ważne dla osób, które już tego pęcherzyka nie mają, jednak rodzaj suplementacji jest ustalany indywidualnie. Bardzo dużo pacjentów po cholecystostomii ma dodatkowo dyskinezę dróg żółciowych i refluks żółciowy. Refluks żółciowy może powodować zapalenie chemiczne żołądka (w gastroskopii opisywane często jako gastropatia rumieniowa). Tacy pacjenci mają też ostre bóle na wysokości mostka lub po lewej/prawej stronie, na zmianę z mdłościami i uczuciem palenia.
Dla zdrowia pęcherzyka żółciowego: