Nie ma diet idealnych z pewnością, jak również nie istnieje dieta uniwersalna dla wszystkich i na całe życie. To co jemy powinno być dostosowywane do naszego stanu zdrowia, preferencji, aktywności, historii medycznej i dietetycznej, a nawet konstytucji z która się urodziliśmy i klimatu w jakim żyjemy.
Dobrze dobrana dieta jest też wypadkową tego co wiemy i tego co nam mówi organizm. Zawsze powinniśmy dobierać ja w bardzo indywidualny sposób. Czasami słyszę argumenty, że to wymaga więcej wysiłku, bo np. trzeba modyfikować posiłki, które wcześniej jadało się wspólnie. Ale łatwo sobie uświadomić, że np. kobieta i mężczyzna, których fizjologia jest różna i potrzeby także powinni również mieć inne diety. Nawet gdyby (co się nie zdarza raczej) ta para miała taki sam styl życia (aktywność, sen, poziom stresu) to wciąż pozostaje kwestia odmiennej fizjologi i skłonności genetycznych. Z tego powodu jedzenie tego samego, ale mniejszej/większej porcji nie jest najlepszym wyjściem.
Niemniej jednak którykolwiek sposób odżywiania wybierzemy powinien być dla nas optymalny. Moim zdaniem dobrze dobrana dieta ma wiele wspólnych cech niezależnie od rodzaju diety i osoby ją stosującej.
Dobrze dobrana dieta:
- pozwala uzyskać i utrzymać odpowiednią masę ciała
- nie powoduje zachcianek, ataków głody czy napadów kompulsywnego jedzenia
- poprawia pracę mózgu, nastrój i samopoczucie
- nie powoduje spadków lub braku energii
- poprawia stan skóry, wzmacnia włosy i paznokcie
- nie powoduje niedoborów witamin, minerałów oraz innych substancji odżywczych
- optymalizuje reakcje hormonalne
- stabilizuje poziom glukozy we krwi
- sprzyja regeneracji, poprawia jakość snu
- wzmacnia system odpornościowy
- zapobiega chorobom i dolegliwościom zdrowotnym
- podnosi odporność na stres
- nie powoduje problemów trawiennych
- nie wymaga obsługi kalkulatora, Excela oraz korzystania z tabel kalorycznych
- ma działanie przeciwzapalne
- nie wymaga godzinnych przygotowań
- składa się w większości z jedzenia, a nie gotowych produktów
- nie powoduje zbyt małej podaży energii
- poprawia ogólny stan zdrowia
- pozytywnie wpływa na detoks i eliminację organizmu
- uwzględnia słuchanie sygnałów ciała
- jest elastyczna i zmienna w zależności od różnych czynników
- jest ciągła, nie ma przerw ani daty końcowej (nie rozpoczyna się wraz z wakacjami i nie kończy w święta)
Kiedyś zajmowałam się układanie jadłospisów, od kilku lat tego nie robię. Dla zasady. Moim celem jest edukacja ludzi jak mają jeść dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia, a nie robienie tabelek i rozpisek z wyliczeniami. Oczywiście gotowe i dobrze zbilansowane diety dla zdrowej osoby mnogą być świetną pomocą, w nauce jak komponować posiłki i na co zwracać uwagę odnośnie swoich potrzeb. Pod warunkiem, że będą wykorzystywane jako narzędzie, nie jako gotowiec, który jest realizowany krok po kroku.
Teoretycznie dieta ułożona indywidualnie od osoby, która zna się na rzeczy może być zbawienna i myślę, że w pracy z człowiekiem 1:1 taka pomoc ma sens. A kolorowe diety z gazet czy Internetu niestety mnie nie przekonują.