10 maja, 2012

Je co chce i nie tyje….

Często to o czym pisze spotyka się z kontrą w postaci pytań i stwierdzeń. Np.:
– skoro ziarna są złe to czemu niektórzy jedzą je cały dzień i nie tyją?
– weganie jedzą tonę owoców i nic im nie jest
– koleżanka je same słodycze i jest chuda
itd.
Oczywiście to wszystko jest prawda. Wierzę głęboko, że nie jest to nawet
rzadko spotykane. Jednak nauka na podstawie ewolucji oraz tego co wiemy
na dzień dzisiejszy skłania mnie do innych wyborów żywieniowych i
innego sposobu na zapewnienie sobie zdrowia i szczupłej sylwetki.
 


Prawda jest taka, że jedząc średnio zdrowo jesteśmy w stanie mieć w miarę komfortowe życie i zdrowie przez jakiś czas. Być może lekką nadwagę, jakieś problemy jelitowe czy skórne lub kiepską odporność. Da się przeżyć. Jak dodatkowo mamy dobre geny to już w zupełności wystarczy. Będziemy wyglądać dobrze. Ale to nie oznacza, że będziemy zdrowi. Na wszystko jest jakieś wytłumaczenie, nasze procesy biologiczne są takie same niezależnie od genów. Wszyscy potrzebujemy podobnych składników odżywczych aby przetrwać.
Ludzie mają niezwykła skłonność do adaptacji, dlatego niektórzy żyją na fast foodach czy słodyczach i nie tyją. Warunkiem jest, że nie dostarczają odpowiedniej ilości kalorii aby tyć. Podobnie wegetarianie. Są też grubi wegetarianie….to wszystko jest bardzo relatywne i zależy od wielu czynników. Niektórzy jedząc fast foody czy słodycze wpływają (niszczą) procesy odpowiedzialne za odkładanie tkanki tłuszczowej, inni uaktywniają system autoimmunologiczny lub naruszają układ pokarmowy. Tycie i chudnięcie nie jest tu żadnym wyznacznikiem zdrowia ani samopoczucia. Nawet powiedziałabym, że tycie jest takim samym negatywnym skutkiem jak alergia czy problemy z jelitami. Kwestia naszych genów i innych czynników jak nasz organizm zareaguje.


I nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaką cenę zapłacimy za odżywianie w taki czy inny sposób za kilkanaście lat. Czy ktoś się dziś zastanawia nad chorobami wieku starczego? Wydają nam się naturalne, podczas gdy są konsekwencją całego naszego stylu życia. I można tu wymienić demencję, choroby alzheimera, parkinsona, udary, wylewy czy inne. Dopóki nasza dieta nie będzie prosta, naturalna ani optymalna dla naszego zdrowia mamy sporą szansę na stare lata zostać przykutymi do łóżka, pieluch czy uzależnić się do pomocy innych ludzi.
Ponadto wiele wynalazków, które jemy obecnie jest tak naprawdę dostępne od niedawna. Kilka lat życia danego składnika, to za mało wciąż, aby ocenić jego długofalowe działanie na nasz organizm. Stosujemy dietę, której tak naprawdę jako gatunek nie znamy – 73% naszego obecnego jedzenia nie było obecne przez 99,7% czasu naszej egzystencji. Do tego należy dodać, że mimo zaawansowanych badań nad każdym potencjalnym niebezpiecznym czynnikiem, nie nadążamy z szybkością z jaką producenci wymyślają coraz to nowe składniki, które mają ulepszyć nasze jedzenie i ich zyski.
I choćby z tych powodów warto zainwestować w zdrowie. Czemu nie jeść prawdziwego jedzenia zamiast liczyć na dobre geny, szczęście czy kolejną dietę cud?

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.