22 lipca, 2013

Jedzenie zamiast filtra przeciwsłonecznego

Lato w pełni, półki sklepowe uginają się pod różnego typu kosmetykami przeciwsłonecznymi pełnymi chemii. Wielokrotnie pisałam o szkodliwości filtrów i dziś nie będę do tego wracać. W sieci jest sporo przepisów na naturalne domowe preparaty z filtrem, które naprawdę są skuteczne. Moim zdaniem ważniejsza jest jednak ochrona, która pochodzi od środka, czyli jak poprzez odżywianie można chronić ciało przed promieniowaniem UV.

Istnieje wiele produktów, które pomogą zyskać odporność skóry (i ogólnie organizmu) na działanie słońca. Oczywiście słońce jest niezbędne dla zdrowia i nie należy go unikać, ale jak ze wszystkim…trucizna tkwi w dawce. Odpowiednia dieta również ma znaczenie:

zielona herbata – dobre źródło polifenoli, które co prawda wchodzą w interakcje z minerałami blokując ich przyswajalność, ale również są potężnymi antyoksydantami, działającymi przeciw wolnym rodnikom, wystarczy 1-2 filiżanki herbat dziennie aby zmniejszyć ryzyko raka skóry o 30%, polifenole są zawarte również w czarnej herbacie

kakaowiec – zawiera nawet 4 razy więcej polifenoli i katechiny niż herbata, gorzka czekolada bez zbędnych dodatków będzie odpowiednia (bez mleka, które blokuje absorpcję antyoksydantów)

witamina C – zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, antyoksydant o potężnym działaniu, cytrusy, czerwona papryka, kiwi, acerola i przede wszystkim kamu kamu są dobrymi źródłami naturalnej witaminy C, nauka nie rozróżnia efektów wynikających z suplementacji syntetycznymi i naturalnymi formami wit. C, więc tani i przystępny kwas askorbinowy w dawce 1-2g będzie korzystny zarówno dla ogólnego zdrowia, jak i ochrony przeciwsłonecznej

karotenoidy – redukują negatywny wpływ promieni UV, zawarte są w zielonych liściastych warzywach, karoten z kolei, który jest kojarzony z przygotowywaniem skóry na ekspozycję słoneczną i jest pozbawionym tlenu pigmentem, który rośliny wykorzystują jako ochronę, bogate źródła to marchew, morele, słodkie ziemniaki czy buraki

likopen – karotenoid (kojarzony z pomidorami), który jest dużo bardziej efektywnym antyoksydantem niż beta karoten, zwarty jest w pomidorach, arbuzie (najwięcej), czerwonej papryce

witamina E – niezwykły antyoksydant rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i tłuszczach, dobrym źródłem są awokado i orzechy

sulforafan – antyoksydant zawarty w brokułach, który ma właściwości antynowotworowe

Omega3 – działają przeciwzapalnie, chronią skórę przed poparzeniem, bogatym źródłem są tłuste ryby jak łosoś czy sardynki

histydyna – wspomaga produkcję kwasu urokanowego, który jest naturalną ochroną przeciwsłoneczną, dobrym źródłem są produkty zwierzęce

witamina D – optymalny poziom witaminy D skutecznie chroni przed oparzeniami i rakiem skóry

astaksantyna – niezwykle skuteczny antyoksydant, który zachowuje się jak wewnętrzny filtr i chroni przed przedwczesnym starzeniem, znajduje się w łososiu, krewetkach

nasycone kwasy tłuszczowe – według badań nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest np. mięso czy masło mogą chronić przed rakiem skóry

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.