22 lipca, 2013
22 lipca, 2013
Lato w pełni, półki sklepowe uginają się pod różnego typu kosmetykami przeciwsłonecznymi pełnymi chemii. Wielokrotnie pisałam o szkodliwości filtrów i dziś nie będę do tego wracać. W sieci jest sporo przepisów na naturalne domowe preparaty z filtrem, które naprawdę są skuteczne. Moim zdaniem ważniejsza jest jednak ochrona, która pochodzi od środka, czyli jak poprzez odżywianie można chronić ciało przed promieniowaniem UV.
Istnieje wiele produktów, które pomogą zyskać odporność skóry (i ogólnie organizmu) na działanie słońca. Oczywiście słońce jest niezbędne dla zdrowia i nie należy go unikać, ale jak ze wszystkim…trucizna tkwi w dawce. Odpowiednia dieta również ma znaczenie:
zielona herbata – dobre źródło polifenoli, które co prawda wchodzą w interakcje z minerałami blokując ich przyswajalność, ale również są potężnymi antyoksydantami, działającymi przeciw wolnym rodnikom, wystarczy 1-2 filiżanki herbat dziennie aby zmniejszyć ryzyko raka skóry o 30%, polifenole są zawarte również w czarnej herbacie
kakaowiec – zawiera nawet 4 razy więcej polifenoli i katechiny niż herbata, gorzka czekolada bez zbędnych dodatków będzie odpowiednia (bez mleka, które blokuje absorpcję antyoksydantów)
witamina C – zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, antyoksydant o potężnym działaniu, cytrusy, czerwona papryka, kiwi, acerola i przede wszystkim kamu kamu są dobrymi źródłami naturalnej witaminy C, nauka nie rozróżnia efektów wynikających z suplementacji syntetycznymi i naturalnymi formami wit. C, więc tani i przystępny kwas askorbinowy w dawce 1-2g będzie korzystny zarówno dla ogólnego zdrowia, jak i ochrony przeciwsłonecznej
karotenoidy – redukują negatywny wpływ promieni UV, zawarte są w zielonych liściastych warzywach, karoten z kolei, który jest kojarzony z przygotowywaniem skóry na ekspozycję słoneczną i jest pozbawionym tlenu pigmentem, który rośliny wykorzystują jako ochronę, bogate źródła to marchew, morele, słodkie ziemniaki czy buraki
likopen – karotenoid (kojarzony z pomidorami), który jest dużo bardziej efektywnym antyoksydantem niż beta karoten, zwarty jest w pomidorach, arbuzie (najwięcej), czerwonej papryce
witamina E – niezwykły antyoksydant rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i tłuszczach, dobrym źródłem są awokado i orzechy
sulforafan – antyoksydant zawarty w brokułach, który ma właściwości antynowotworowe
Omega3 – działają przeciwzapalnie, chronią skórę przed poparzeniem, bogatym źródłem są tłuste ryby jak łosoś czy sardynki
histydyna – wspomaga produkcję kwasu urokanowego, który jest naturalną ochroną przeciwsłoneczną, dobrym źródłem są produkty zwierzęce
witamina D – optymalny poziom witaminy D skutecznie chroni przed oparzeniami i rakiem skóry
astaksantyna – niezwykle skuteczny antyoksydant, który zachowuje się jak wewnętrzny filtr i chroni przed przedwczesnym starzeniem, znajduje się w łososiu, krewetkach
nasycone kwasy tłuszczowe – według badań nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest np. mięso czy masło mogą chronić przed rakiem skóry