30 stycznia, 2013

Mity solne

Sól przez kilka ostatnich dekad nie cieszy się dobrą sławą. Stereotypowo mówi się, że dobrze jej unikać, bo sól zatrzymuje wodę w organizmie czy też podnosi ciśnienie krwi i przyczynia się do rozwoju chorób serca. A sól jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Niewiele osób wie, że to właśnie sól (sole mineralne) pozwala nam na równowagę między wodą w komórce, a płynami znajdującymi się poza komórką.

Kilka obliczy soli
Ale sól soli nie równa. Najczęściej rozróżniamy dwa jej rodzaje: zwykła kuchenną i morską. Sól stołowa czy też kuchenna jest produktem mocno przetworzonym i często sposób jej pozyskiwania jest problematyczny. W skrócie: wysadza się skałę solną, wysusza przy użyciu kosmicznie wysokiej temperatury, co powoduje istotną zmianę w strukturze chemicznej. W efekcie powstaje chlorek sodu, który jest nienaturalnym związkiem chemicznym. I jak każdy taki twór nie jest pożądany w naszym organizmie, więc molekuły wody muszą go zneutralizować przez rozbicie do postaci sodu i jonów chlorkowych. Odbywa się to przy pomocy wody pozyskanej z naszej komórki, która może następnie obumrzeć z odwodnienia. Cały ten proces mocno przeciąża organy wydalnicze.
Problemem oczywiście nie jest sama sól w sobie, ale jej sposób produkcji. Do całego obrazka należy dodać, że wielu producentów używa substancji takich jak fluor, jodek potasu, pochodne aluminium czy też substancje wybielające. Taka sól jest już potencjalnie wysoko toksyczna.
Dobra sól nie jest zła
Prawdziwa sól powinna być pozyskana w naturalny sposób i suszona na słońcu, tak aby zachować korzystne minerały i elektrolity. Dobrej jakości może mieć nawet 80 różnych minerałów, które odgrywają ważną rolę w produkcji enzymów, odporności organizmu czy wpływają na układ endokrynologiczny.
Według ekspertów sód (sól zawiera jakieś 40% sodu i jest jego największym źródłem) pozwala na stabilizację pulsu, pozbycie się nadmiaru kwasu z organizmu, regulację poziomu cukru, absorpcję jedzenia w przewodzie pokarmowym, leczenie kataru, regulację snu, reakcje antyhistaminowe, dobre libido i wiele innych. Sól naprawdę jest kluczowa dla naszego zdrowia. Na szczęście mity na temat powiązania nadmiaru soli z podwyższonym ciśnieniem krwi możemy już obalić. Wystarczy popatrzeć na 17 różnych badań na ten temat. Dodatkowo od dawna wiemy, że unikanie soli nie zmniejsza ciśnienia krwi i wiemy to również z doświadczenia pacjentów.
Bez soli zaburzamy istotnie równowagę elektrolitową miedzy sodem, potasem i magnezem. Ponadto narażamy się na schorzenia takie dna moczowa, skurcze mięśni czy zatrzymywanie wody. Niedobory mogą również negatywnie wpłynąć na pracę naszego organizmu gdy na skutek stresu mamy zaburzoną pracę nadnerczy. Sól ponadto wpływa na produkcję kwasu solnego w żołądku, pomaga w leczeniu astmy, pomaga kontrolować napięcie mięśni organów wewnętrznych (np. jelit czy pęcherza) oraz poprawia pracę nerek. Zewnętrznie jest używana do leczenia artretyzmu czy osteoporozy.
Jaką sól wybrać?
Stołowa z założenia jest bezwartościowa. Co prawda nasze polskie produkty często nie mają bardzo dużo szkodliwych dodatków, ale nie mają też większej wartości odżywczej. Plus nigdy nie wiemy jak ta sól została wyprodukowana. Najskąpszą opcją jest dobrej jakości sól morska lub himalajska…moim zdaniem ta druga ma subtelniejszy i fajniejszy smak 🙂 Niektórzy z kolei obawiają się o jakość soli morskiej ze względu na coraz to większe zanieczyszczenie oceanów.

Ile soli jeść?
Ilość zalecanego dziennego spożycia soli jest różna i wpływa na nią wiek, płeć, aktywność fizyczna i stan zdrowia. Badania wskazują na przedział od 3000 do 7000 miligramów sodu, co jest równowartością 1,5 do 3,5 łyżeczki. Im większa aktywność tym więcej soli można spożyć. Warto też pamiętać, że wiele naturalnych produktów jest dobrym źródłem sodu np.: owoce morza, ryby, algi, mięso, buraki, szpinak, se czy nawet marchew. I oczywiście nie dla każdego sól jest wskazana, a niektórzy powinni nawet bardzo uważać na ilość sodu w diecie (osoby z chorobami nerek np.).
W standardowej diecie niedobory soli są raczej niemożliwe, ponieważ prawie każdy przetworzony produkt ma w składzie sól, nawet rzeczy które nie kojarzą się ze słonym smakiem (słodycze, napoje). Sól jest też naturalnym konserwantem. Co zaskakujące Japończycy jedzą 1,5 razy więcej soli niż Europejczycy i Amerykanie.
Niedobory mogą się natomiast pojawić na zdrowej diecie, ponieważ sól naturalnie nie występuje w dużej ilości w mięsie czy warzywach. Aby uniknąć zbyt małej podaży sodu warto po prostu solić jedzenie dobrej jakości solą, co jak pokazują badania jest nie tylko bezpieczne, ale również może być konieczne ze względu na ryzyko jakie niesie za sobą za mała ilość sodu w diecie.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.