Wiosna jest dobrym czasem na przeprowadzenie porządków nie tylko w naszych domach i ogródkach, ale również w organizmie. Można wspomóc te procesy poprzez redukcję przyjmowanych i zwiększenie wydalanych toksyn. Wątroba jest naszym głównym organem oczyszczającym, który przeprowadza ponad 500 różnych chemicznych funkcji w naszym organizmie. W każdej minucie filtruje ponad litr krwi. Warto zadbać aby była sprawna i zdrowa.
Funkcje wątroby:
- pomaga w walce z infekcjami
- reguluje krzepnięcie krwi
- produkuje i wydziela żółć
- wydala bilirubinę, cholesterol, hormony, leki
- metabolizuje białka, tłuszcze oraz węglowodany
- magazynuje glikogen, witaminy i minerały
- aktywuje enzymy
- odtruwa i oczyszcza krew
Symptomy zaburzonej pracy wątroby:
- bóle głowy
- ciemny mocz
- utrata apetytu
- zaparcia
- biegunka i jasne stolce
- niepokój i depresja
- nierównowaga hormonalna
- zmęczenie
- alergie (w tym pokarmowe)
Co jeść dla zdrowej wątrobę?
- unikać pestycydów, konserwantów i innej chemii w jedzeniu
- warzywa krzyżowe (zwiększają enzymy, niewskazane przy chorobach tarczycy)
- beta karoten w postaci buraków i marchwi oraz retinol ze źródeł zwierzęcych
- zdrowe tłuszcze (olej kokosowy, masło, oliwa), które chronią przed kamieniami w pęcherzyku żółciowym
- czosnek oraz cebula aktywują enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn
- gorzka czekolada z min. 85% kakao zapewnia antyoksydanty chroniące przed marskością wątroby
- awokado,pomidory, szpinak, brokuł są doskonałymi źródłami glutationu, który jest nadrzędnym antyoksydantem
- owoce (np. jabłka) poprzez dużą zawartość pektyny pomagają usuwać toksyny i chronić wątrobę
- cytryna alkalizuje krew i oczyszcza
- gorzka zielenina (rukola, endywia, cykoria) stymuluje przepływ krwi
Prawidłową pracę wątroby wspomaga przede wszystkim jedzenie wątroby!
Co niszczy wątrobę?
- tłuszcze trans oraz utwardzane oleje roślinne
- żywność modyfikowana genetycznie
- syrop fruktozowy
- sztuczne słodziki
- glutaminian sodu
- alkohol
- przetworzone produkty
- niesfermentowana soja
- nadmiar leków
- dym nikotynowy
- stres
Co jeszcze może pomóc?
- regularne ćwiczenia
- dobre przeżuwanie
- pozbywanie się toksyn poprzez skórę (pocenie, kąpiele oczyszczające)
- zdrowe jelita
- unikanie toksyn środowiskowych
Suplementy
- ostropest
- korzeń łopianu
- zielona herbata
- mniszek lekarski
- kurkuma
- cynamon
- aloes
- ALA
- węgiel aktywny
- wyciąg z karczocha
- koper włoski
- NAC
Mój protokół
Polecam rozpoczęcie dnia od ciepłej wody z sokiem z cytryny i imbirem.
Włączenie naparów z korzenia łopianu, dmuchawca lekarskiego, mięty,
rumianku, kopru włoskiego oraz soku z buraków lub selera. Pomogą też
ostropest, kurkuma czy wyciąg z karczocha. Przed każdym posiłkiem 5ml
naturalnego (niepasteryzowanego) octu jabłkowego pomoże w dobrym
trawieniu. Przez te 2 dni warto zastosować lekki post i zmniejszyć
konsumpcję mięsa i tłuszczy na rzecz warzyw. Pomocne mogą się okazać
naturalne probiotyki jak kiszonki czy inne sfermentowane produkty. Do
tego sporo wody, dużo snu i relaksu. Sauna i masaże limfatyczne ciała są
również dobrym pomysłem.
I nie zdziwcie się jak odczujecie skutki
wydalania toksyn takie jak zmęczenie, bóle głowy, wysypki czy wypryski
lub objawy grypopodobne
PS1. Przeczytaj o detoksie i co naprawdę oznacza detoks w kontekście codziennie zachodzących procesów
PS2. Niebawem przepis na pyszną pastę z wątróbki drobiowej 🙂