30 marca, 2013

Naturalne barwienie jajek

Nasze babcie używały w tym celu przeważnie łupin cebuli  a ja do dziś pamiętam smutne jednakowe czerwone jajka. Być może dlatego wraz z pojawieniem się sztucznych barwników, naklejek i innych możliwości ozdabiania jajek wszelkie naturalne metody zostały zapomniane. Dlatego dziś o naturalnym barwieniu jajek 🙂

Czego użyć do barwienia?

Co jeszcze będzie potrzebne?

Składniki (na 1 litr  wody):
– 4 szklanki warzyw
lub
– 3 szklanki rozdrobnionych owoców
lub
– 4 łyżki przypraw
– jajka
– garnek
– 2 łyżki białego octu
– rękawiczki
– łyżka
– wytłoczka do jaj (do suszenia)
– olej kokosowy/masło/smalec

Jak to zrobić?

Metoda na ciepło:
Surowe czyste jajka wkładamy do wody wraz z wybranymi barwnikami. Woda powinna przykrywać wszystko całkowicie. Dodajemy ocet (pomoże 'wyciągnąć’ kolor i zabarwić skorupki). Następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20-30 minut. Im bardziej nasycony kolor chcemy uzyskać tym dłuższy czas gotowania. 

Metoda na zimno:
Gotujemy wywar z barwników przez ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ściągamy garnek z ognia i czekamy aż ostygnie. Dodajemy ocet. Następnie zanurzamy w wywarze ugotowane na twardo jajkae. I czekamy aż pojawi się pożądany kolor.

Jajka po wyciągnięciu z roztworu suszymy na wytłoczce. W trakcie suszenia można pędzelkiem czy płaskim narzędziem wykonać zdobienie. Drugim sposobem jest np. obwiązanie gumką jajek przed kolorowaniem (metoda na zimno). Gdy jajka wyschną można je dla połysku potraktować dowolnym tłuszczem.


Jakich efektów się spodziewać?

źródło: http://www.mudpiemamas.com/
źródło: http://4.bp.blogspot.com//natural_eggs.jpg
źródło: www.17apart.com

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.