23 sierpnia, 2012

Słodkie zachcianki

Dostałam w ostatnim czasie kilka wiadomości dotyczących zachcianek na słodkości. Wiele osób zastanawia się czy ich silne pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego jest powodem do martwienia się, czy też może taka już nasza (zwłaszcza kobieca) natura. Pisałam już kilka razy na ten temat, ale postaram się w jednym poście zebrać wszystkie informacje.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi dlaczego mamy zachcianki. Jedno dla mnie jest pewne, możemy lubić słodki smak najbardziej na świecie, ale mocne i nagłe potrzeby i myśli krążące koło słodyczy nie powinny wpływać na nasze życie i decyzje dietetyczne. Dlatego warto poszukać przyczyny, dla której tak bardzo pragniemy cukru.

Jest wiele powodów, dla których możemy odczuwać zachcianki na słodkie:
1. nieuregulowany poziom cukru (spadki, wzrosty)
2. insulinooporność
3. problemy z przekształcaniem tłuszczu w energię
4. nieprawidłowa dieta
a) niskokaloryczna
b) niskotłuszczowa
c) niepełnowartościowa
5. uzależnienie od cukru
6. niski poziom tzw. hormonów szczęścia (serotoniny, endorfin)
7. styl życia

Co można zrobić?

  • Zastanowić się nad przyczyną naszych zachcianek. Podstawą jest analiza dotychczasowej diety. Określenie czy jemy odpowiednią ilość kalorii, białka, czy unikamy tłuszczu, jakie źródła węglowodanów mamy w diecie. Ile przetworzonego jedzenia i sztucznych słodzików jemy. Dieta jest podstawą. Zaczynamy od eliminacji przetworzonych węglowodanów (zboża przede wszystkim) oraz nabiału (zwłaszcza tego z dodawanym cukrem, ale nabiał ogólnie wykazuje działanie insulinogenne). Unikamy też nadmiaru fruktozy, ponieważ naturalny cukier zawarty w owocach bywa groźniejszy niż glukoza i objadanie się owocami doprowadza do zaburzeń poziomu cukru we krwi. Naszym celem jest regulacja tego poziomu. Dlatego należy wyeliminować wszystkie źródła cukru, nawet takiego naturalnego jak miód czy sztucznych słodzików bez kalorii. Nasze ciało nie rozpoznaje źródła cukru, więc za każdym razem gdy czuje słodki smak wydziela insulinę. W tym miejscu szczególną uwagę należy zwrócić na słodkie napoje.
  • Gdy nasza dieta jest 'czysta 'możemy pomyśleć czy jednak nie brakuje nam jakiego składnika mikroodżywczego lub makroodżywczego. Najczęściej zachcianki na słodkie są powiązane z niedoborem magnezu, chromu, siarki. Warto włączyć do diety brokuły, drób, podroby, rybę, jajka, sałatę, kapistę, szpinak, orzechy. Jeśli mowa o proporcjach makro dieta uboga w tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce) oraz zwierzęce białka propaguje zachcianki. Z kolei nadmiar węglowodanów sprawia, że nasze ciało staje się zależne od glukozy i nie potrafi przekształcać odpowiednio tłuszczu w celach energii, stąd gdy tylko potrzeba kalorii pojawia się silna potrzeba zjedzenia czegoś bogatego w węglowodany. Podobnie gdy nasza dieta jest niskokaloryczna napady głodu będą się pojawiać.Dlatego nie należy bać się kalorii i unikać tłuszczu w diecie.
  • Często jemy nie tylko z głodu, ale dla poprawy nastroju i zapewnienia sobie komfortu. Niestety cukier wywołuje określone chemiczne reakcje w naszym mózgu, w rezultacie których wydzielane są substancje wywołujące uczucie szczęścia i relaksu. Do tego cukier jest silnie uzależniający. Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego po posiłku (nazywamy to deserem) może sygnalizować, że nasza potrzeba osładzania sobie życia nie jest tylko natury fizjologicznej. Warto w takich chwilach zająć myśli czymś innym, ewentualnie pozwolić sobie na mały kawałek czegoś słodkiego, ale dozwolonego. Może to być kawałek mocno gorzkiej czekolady, czekoladka kokosowa czy galaretka domowa. Pomocna jest suplementacja l-glutaminą, która redukuje zachcianki na słodkie.
  • Również styl życia ma znaczenie. Brak snu, dużo stresu, kofeina, nietolerancje pokarmowe, problemy trawienne oraz zero aktywności fizycznej rodzą potrzebę doładowania się energią i to taką, którą organizm szybko będzie w stanie wykorzystać. Cukier jest wtedy bardzo pożądaną opcją. Często takie osoby sięgają po produkty bogate zarówno w cukier jak i kofeinę, np. napoje energetyczne, colę. Jeśli dotyczy nas ten problem powinniśmy skupić się przede wszystkim na odpowiedniej ilości snu oraz relaksu. Pomocna jest też lekka forma aktywności fizycznej, aby wydzielić w naturalny sposób hormony szczęścia.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.