2 maja, 2012

A może jajko?

Wciąż boimy się jajek. Kojarzą nam się z wysokim poziomem cholesterolu i Wielkanocą. I wciąż jemy ich za mało. Dlaczego warto jeść jaja?

1) Są doskonałym źródłem białka. Zawierają 9 niezbędnych aminokwasów i 6g białka (w dużym jajku)


2) Dobre źródło witamin. Jajka zawierają witaminę K,D, biotynę, tianinę oraz witaminę B12

3) Dobre źródło tłuszczu i cholesterolu. Duże jajko posiada 5 gram tłuszczu i 212g cholesterolu

4) Zawierają kwasy tłuszczowe Omega3. Pod warunkiem, że pochodzą z wolnego wybiegu ekologicznej fermy, a nie hodowli przemysłowej

5) Wpływają na zdrowie oczu. Karotenoidy, luteina oraz zeaksatyna znajdujące się w żółtkach jaj zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej siatkówki, chronią oczy przed promieniowanie ultrafioletowym, zmniejszają ryzyko katarakty.

7) Są doskonałym źródłem betainy, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca

8) Są doskonałym źródłem choliny, która stanowi powszechny niedobór w diecie. Cholina wspomaga pracę mózgu oraz systemu nerwowego i wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, poprawia pamięć, zapobiega chorobom serca oraz wadom płodu

A jeśli mam wysoki cholesterol lub boje się, że będę mieć?
Dietetyczny cholesterol nie podnosi poziomu cholesterolu w organizmie. Tak naprawdę najwięcej cholesterolu powstaje z glukozy, i jest to o wiele więcej niż jesteśmy w stanie zjeść.
Udowodniono naukowo, że cholesterol z jedzenia wpływa tylko w niewielkim stopniu na osocze cholesterolu i nie jest przyczyną występowania chorób serca. Niektóre badania negują nawet ten mały wpływ cholesterolu na osocze.

Nie ma żadnego powodu aby unikać jaj lub ograniczać ich ilość. Biorąc pod uwagę ich zawartość odżywczą oraz to jak łatwo i w różny sposób można je przygotowywać powinny być niezbędnym elementem zdrowej diety. Idealnie nadają się na lekką przekąskę. Ugotowane można zabrać z sobą do pracy, dodać do sałatki czy zupy. Zjedzone na śniadanie dostarczają nie tylko białka, ale i zdrowego tłuszczu oraz zapewniają wysoki poziom energii.

Osobiście uwielbiam jajka w różnej postaci: od omletów po ugotowane na twardo. Jem min. 8 tygodniowo i zawsze mam jakiś zapas w lodówce 🙂

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.