23 października, 2012
23 października, 2012
Kilka argumentów przeciw krowiemu mleku:
– jest numerem 1 jeśli chodzi o produkty powodujące alergię i nietolerancje pokarmowe
– badania dowodzą, że spożywanie mleka przez malutkie dzieci (1-2 letnie) zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1
– poza cukrzycą mleko jest powiązane z występowaniem chorób takich jak zapalenia jelit czy stwardnienie rozsiane
– często powoduje nasilenie zmian trądzikowych i alergie skórne
– u dzieci wywołuje kolki
– jest bogate w hormony (lista poniżej, w tym bardzo istotne są estrogeny, które zachowują się podobnie do ludzkich i zwiększają szanse u kobiet na rozwój nowotworów piersi czy jajników)
Hormony wzrostu
Insulin, Insulin like growth factor 1 (IGF-1), Insulin like growth factor 2 (IGF-2)
Insulin like growth factor binding proteins, 1 to 6 (IGFBP-1, 2, 3, 4, 5, 6),
Betacellulin (BTC), Growth hormone (GH), Growth hormone releasing factor (GHRF), Transforming growth factor alpha (TGF ?), Transforming growth factor beta 1 (TGF-?1), (TGF-?2), Platelet derived growth factor (PDGF)Hormony steroidowe
Estrogens (Estrone, Estradiol-17?, Estriol and Estrone sulfate), Progesterone, 20 alpha-dihydropregnenolone, 5? androstanedione, 5 ? pregnanedione, 20?- and 20?-dihydroprogesterone, 5?-pregnan-3?-ol-20-one, 5?-androstene-3?17?-diol, 5?-androstan-3?-ol-17-one, androstenedione, testosterone, and DHEA acyl ester
Bioactive Proteins and Peptides
Relaxin, Thyrotropin releasing hormone (TRH), Luteinizing hormone releasing hormone (LHRH), Somatostatin (SIH), Gastrin releasing peptide (GRP), Calcitonin, Adrenocorticotropic hormone (ACTH), Prolactin, Thyroid stimulating hormone (TSH), Lysozyme, Lactoperoxidase, Lactoferrin, Transferrin, Immunoglobulins (IgA, IgM, IgG), Proteose-peptone, Glycomacropeptide, Plasmin, ? Casein, ? Casein, ? Casein, ? Lactoglobulin, ? Lactoglobulin, Bovine serum albumen (BSA), Gastric inhibitory polypeptide (GIP), Glucagon-like peptide-1 (GLP-1), Antitrypsin, Plasminogen activator inhibitor-1, ?(2) antiplasmin , Butyrophilin, Xanthine oxidase, Mucin-1, Mucin-15, Adipohilin, Fatty acid binding protein, CD36, Periodic acid Schiff 6/7
Bioactive Peptides formed in gut from Milk Proteins
Casomorphins, ? Lactorphin, ? Lactorphin, Lactoferroxins, Casoxins, Casokinins, Casoplatelins, Immunopeptides, Phosphopeptides.
– obecność krowiej insuliny przyczynia się do rozwoju insulinooporności u człowieka, stąd mówi się, że nabiał jest insulinogenny
– badania dowodzą na wzrost hormonu IG-1 na skutek spożywania mleka, a IG-1 zwiększa ryzyko wielu nowotworów
– laktoza obecna w mleku powoduje wiele objawów nietolerancji ponieważ większość dorosłych osób nie ma enzymu niezbędnego do jej strawienia – laktazy
– glukoza i galaktoza mogą pomóc w formowaniu się katarakty oka
– nadmierne spożycie mleka powoduje też nadmierne spożycie wapnia, co oznacza, że wapń zaczyna być w mniejszym procencie przyswajalny i blokuje wchłanianie cynku i żelaza
– niektóre badania wskazują na nadprodukcję śluzu przy spożyciu mleka
– pasteryzacja i homogenizacja powodują utworzenie produktów ubocznych, które zwiększają ryzyko chorób serca
– krowy są karmione hormonami wzrostu aby zwiększyć produkcję mleka, co podwyższa również te hormony u człowieka
– chude mleko podaje się świniom w celu utuczenia 🙂
– odtłuszczone mleko nie ma wartości większych odżywczych, ponieważ obecne w mleko witaminy A,D i E są rozpuszczalne w tłuszczu
– odtłuszczanie mleka pozbawia go witaminy K
– krowy są karmione paszami zbożowymi, co oznacza wszelkie konsekwencje jedzenia zbóż gdy pijemy mleko…ponadto krowa jest ewolucyjnie przystosowana do karmienia trawą, dając jej coś innego powoduje się, że zwierzęta częściej chorują, na co rozwiązaniem są antybiotyki
– mleko często jest produktem ubocznym podczas produkcji serków czy masła, i oznacza zwiększenie zysku firmy przy redukcji strat, co jest równoznaczne, że nie jest produkowane aby pomóc naszemu zdrowiu