11 kwietnia, 2012

Słodko, bardziej słodko….toksycznie?

Nie ma już dziś wątpliwości, że cukier nie jest pożądany w naszej diecie. Z kilkudziesięciu lat badań i doświadczeń wiemy, że nadmiar cukru powoduje:
– nadwagę/otyłość
– stymulację wytwarzania insuliny (o roli insuliny i konsekwencji jej nadmiernej obecności w organizmie pisałam tutaj)
– podwyższa poziom cholesterolu (HDL) oraz trójglicerydów zwiększając ryzyko rozwinięcia chorób serca
– zwiększa ryzyko niedożywienia
– obniża odporność

Ponadto szereg badań wykazał duża korelację pomiędzy nadmiernym spożyciem cukru, a występowaniem chorób zespołu metabolicznego (zwłaszcza cukrzycy). Obecny niemal w każdym przetworzonym produkcie, cukier często po prostu jest nieświadomie spożywany jest w nadmiernych ilościach.
Jakiś czas temu blogosfera rozpisała się na temat innej negatywnej właściwości cukru. Za sprawą artykułu wywiązała się dyskusja odnośnie toksyczności cukru. Czy naprawdę cukier jest toksyczny?
Przeprowadzono szereg badań, w wyniku których stwierdzono,że:
1) tak, cukier jest toksyczny
2) kalorie pochodzące z cukru nie są równe kaloriom z innego źródła
3) cukier odżywia komórki nowotworowe
4) cukier wpływa na pracę mózgu powodując efekt uzależnienia
Jednak problem nie tkwi tylko w samym cukrze. Podstawową kwestią jest ilość, którą spożywamy. Oczywiście w rzeczywistości gdzie firmy produkujące żywność zastępują tłuszcz cukrem (odłtluszczenie produktu zabija smak, stąd konieczność dosładzania), i gdzie cukier dodawany jest do wyrobów, w których się go nie spodziewamy, ciężko uniknąć nadmiernego jego spożywania. Normą dla osoby spożywającej 1500-2000 kalorii dziennie jest do 36 g cukru (wg brytyjskiego systemu do 50g). Dużo? Nie bardzo, mała puszka coca-coli ma ok 65g (co daje 13 łyżeczek!). Wśród produktów,  których skład nie kojarzy nam się z cukrem, można wymienić: chleb, musztardę, ketchup, warzywa konserwowe, płatki musli i śniadaniowe, fast foody, sosy do makaronów, owoce suszone, mleko, jogurty, multiwitaminy, kaszki i herbatki dla dzieci, pikantne konserwy.
Dla tych dociekliwych , którzy sprawdzając składy na opakowaniach producenci postanowili ukryć cukier pod innymi nazwami: melasa, syrop kukurydziany, fruktoza, glukoza, laktoza, dekstroza, galaktoza, maltoza, miód. Ale, co istotne, nie zapomnieli na opakowaniu umieścić:  'bez dodatku cukru’ 🙂
Polecam dwa filmiki odnoszące się do tematu:

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.