18 czerwca, 2013

Bezpieczna strefa jedzenia

Dieta eliminacyjna to przede wszystkim emocjonalny proces, który wymaga od chorego dużej odporności psychicznej. Jedzenie dziś jest nie tylko kwestią zdrowia czy konieczną dla przetrwania czynnością. To też ogromy aspekt społeczny, który pełni dużą rolę w relacjach międzyludzkich. Tymczasem osoby na diecie SCD zmuszone są do wielkiej moderacji, która jest problematyczna podczas spotkań, świąt, wakacji czy innych okazji, w których jedzenie też bierze udział.


Pomocne może się okazać stworzenie bezpiecznej strefy jedzenia, czyli znalezienie takiej grupy produktów, co do których mamy pewność, że nie wywołają symptomów chorobowych. To też komfort psychiczny, w przypadku gdy wprowadzenie nowego jedzenia spowoduje pogorszenie się stanu zdrowia, ponieważ wiemy, że znamy bezpieczną bazę, do której możemy wrócić i znów poczuć się dobrze. Bezpieczna strefa może dotyczyć każdego etapu diety SCD.

Jak zbudować bezpieczną strefę jedzenia?

  • nie uwzględniamy żadnych powszechnych nietolerancji (nabiał, jajka, orzechy, dużej ilości fruktozy)
  • zaczynamy od jednego bezpiecznego warzywa i jednego owocu
  • warzywa i owoce muszą być dobrze ugotowane
  • dodajemy nowe warzywo lub owoc po min. 4 dniach
  • na jeden owoc muszą przypadać min. dwa warzywa
  • dążymy do 5-8 różnych warzyw i 1-3 różnych owoców
  • mięso, rosół i galaretka są bezpieczne dla wszystkich

Oczywiście bezpieczna strefa może być powiększona o produkty, co do których czujemy się pewnie, ale trzeba pamiętać, że sporo nietolerancji pokarmowych daje o sobek znać dopiero po jakimś okresie czasu, dlatego nie polecam uwzględniania jajek czy orzechów w kreowaniu takiej strefy.
Zawsze mniej znaczy bezpieczniej, zwłaszcza że osoby z problemami jelitowymi mają problem z obiektywną oceną co tak naprawdę im szkodzi. I równie często skupiają się tylko na jedzeniu, co nie zawsze jest przyczyną, ponieważ czynniki takie jak styl życia, aktywność, stres, sen czy nawet nasz stan emocjonalny odgrywają równie ważną rolę w pojawianiu się symptomów.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.