7 maja, 2012

Mleczna kraina

Nabiał to wszystko to co pochodzi z mleka zwierzęcego. Na przykład: mleko krowie, ser, masło, jogurt, twarożek, śmietanka. lody itd.

Nietolerancja laktozy w mniejszym lub większym stopniu dotyka ponad 70% dorosłych na całym świecie. Wszystko przez brak enzymu rozkładającego cukier znajdujący się w mleku czyli laktozę, który po okresie niemowlęcym zanika. W konsekwencji niestrawione białko powoduje takie problemy jak przybieranie na wadze, alergie, astmę, nadprodukcję śluzu, trądzik czy wysypki.

Są ludzie, którzy wykazują dobrą tolerancję na produkty mleczne. Nie zmienia to jednak faktu, że człowiek jest jedynym ssakiem, który:
a) pije mleko po okresie niemowlęcym
b) pije mleko innej matki

Jeśli jednak lubimy nabiał warto zadbać aby był niepasteryzowany, niehomogeniozwany. Tylko, że ciężko takowemu ufać w czasach gdy nabiał zawiera dużą ilość ropy z wymion krów. Z tego powodu jest mocno pasteryzowany, co pozbawia go wartości odżywczych i sprawia, że jest ciężej trawiony. Ponadto mleko krowie zawiera sporą ilość antybiotyków i hormonów takich jak estrogen. Stąd też alergie, egzemy czy zaburzenia cyklu, płodności czy trądzik. 

Krowy są karmione ziarnami i z tego powodu ich mleko bogate jest w kwasy tłuszczowe Omega6.
Ponadto nabiał często zawiera sporą ilość węglowodanów, które podnoszą poziom insuliny. I dotyczy to nawet produktów o obniżonej zawartości laktozy. 
Dobrą opcją dla miłośników nabiału mogą być sfermentowane produkty, takie jak kefir czy twarde sery, ponieważ mają niewiele laktozy. Teoretycznie z tego samego powodu niegroźne jest masło.
Alternatywą dla samego mleka krowiego może być mleko kokosowe lub migdałowe. Melko sojowe ze względu na problematyczność samej soi nie jest polecane.

A co z wapniem? Zielone sałaty, brokuły, kapusta zawierają więcej wapnia niż nabiał! Dobrym źródłem są też glony i algi orz orzechy i pestki.

Wszyscy cierpiący na alergie, problemy z trawieniem po spożyciu mleka czy choroby skóry powinni odstawić nabiał całkowicie i sprawdzić jak zmieni się ich samopoczucie. Dotyczy to zwłaszcza osób, które kupują przetworzone produkty mleczne z nieznanego źródła (czyli większość z nas).

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.