16 czerwca, 2013

Fazy diety eliminacyjnej SCD

Dieta SCD jest niezwykle indywidualną dietą i każdy z Was musi sam eksperymentować i próbować znaleźć własne bezpieczne menu w każdej fazie diety. Oficjalnie nie istnieją żadne zdefiniowane okresy diety, których należy przestrzegać. Po fazie intro można zacząć próbować nowych potraw skupiających się na najbardziej bezpiecznych opcjach. Aby było łatwiej opiszę przykładowe fazy, które mogą posłużyć jak wzór i bazę do modyfikacji.

To jak każda faza w praktyce będzie wyglądać pod kątem wprowadzanego jedzenia i suplementów zależy głównie od pierwotnych problemów z jakimi mamy do czynienia. W tym worku znajdują się również takie czynniki jak: nasilenie stanu zapalnego, alergie i nietolerancje pokarmowe, styl życia czy osobiste preferencje.

Indywidualne zalecenia będą się różnić w zależności od tego co tak naprawdę jest naszym głównym problemem. Inne będą wskazania dla osoby z ZJD o postaci biegunkowej czy zaparciowej, inne dla zapalnych chorób jelit i jeszcze inne dla osób cierpiących na SIBO czy też kiepskie trawienie spowodowane niedostatecznym wydzielaniem kwasu solnego/enzymów. Poniższe fazy należy więc traktować tylko jako narzędzie pomocnicze, a nie sztywne wytyczne do rygorystycznego przestrzegania.

Pośpiech jest niewskazany. Najczęstszym błędem osób na SCD jest zbyt pochopne wdrażanie nowych produktów i przejście szybko przez wszystkie fazy. Dla przykładu faza 3 to realnie ok. trzech miesięcy do pół roku diety. Tak naprawdę, każdy sam musi ocenić w jakim tempie i w jaki sposób powinien modyfikować menu. Poznanie reakcji własnego organizmu jest nieodzownym elementem procesu leczenia.

Problemy mogą zdarzyć się podczas każdej z fazy diety. Nawet po dłuższym okresie bez objawów i bez wyraźnej przyczyny możliwe jest wystąpienie dolegliwości i należy to zaakceptować. Optymalnie w takich przypadkach należy powrócić do bezpiecznej strefy jedzenia, o której napiszę w kolejnym poście.

Oprócz rodzaju jedzenia, które może być wdrożone w zależności od etapu diety, ważny jest sposób przygotowania produktów. Surowizna nie powinna być wprowadzana dopóki gotowane jedzenie nie będzie dobrze tolerowane. Skórka i pestki podobnie.

Faza 1 diety może trwać nawet kilka tygodni, jednak gdy po 9 tygodniach wciąż nie czujemy poprawy w stanie zdrowia to znak, że należy zmienić podejście. Co prawda SCD działa w większości przypadków, jednak nie jest to uniwersalne i skuteczne rozwiązanie dla każdego. Kwestie jakie mogą być wciąż problematyczne obejmują salicylany, fenole oraz FODMAPS. 
Fazy SCD:



Kilka najważniejszych zasad po fazie intro:

1. Nowy produkt może być wdrażany tylko gdy chory nie skarży się na aktywną biegunkę, zaparcia czy bóle brzucha

2. Jednorazowo można wprowadzić tylko jeden produkt, po czym należy odczekać minimum 4 dni. Jeśli symptomy chorobowe nie pojawią się można wprowadzić kolejny.

3. Zasada nr 2 dotyczy również suplementów

4. Bezpieczniej jest wprowadzać warzywa w pierwszej kolejności, a owoce dopiero po jakimś czasie.

5. Fazy są oparte ma procesie leczenia, nie na czasie, który upłynął.

6. W początkowych fazach diety tłuszcze powinny być używane bardzo oszczędnie.

7. Mleko migdałowe oraz orzechy powinny być wprowadzone po min. 3 mc bez objawów chorobowych. Warto pamiętać, że orzechy bywają kiepsko trawione nawet u osób zdrowych.

8. Miód należy ograniczyć do łyżki dziennie gdy objawy chorobowe trwają.

9. Jajka, surowe warzywa i owoce oraz warzywa krzyżowe są zakazane podczas aktywnej biegunki.

10. Wprowadzane owoce w pierwszej kolejności muszą być obrane, pozbawione pestek, dobrze ugotowane i w formie puree. Pierwszym surowym owocem może być bardzo dojrzały banan.

11. Często po włączeniu gotowanych warzyw pojawia się biegunka – należy ostrożnie wprowadzać nowe warzywa i nie przesadzić z ich ilością.

12. Rosół należy spożywać bez ograniczeń.

13. Świeżo wyciskane soki mogą być wprowadzone w późniejszych etapach diety po przefiltrowaniu i rozcieńczeniu pół na pół z wodą.

14. Słaba kawa oraz herbata są dozwolone, a poza tym herbata miętowa. Inne zioła nie są obojętne dla organizmu i mogą nasilić objawy chorobowe.

15. Suplementy w postaci multiwitaminy, B-complex, wit. A, C, E i D mogą być stosowane przez wszystkich, co bywa zbawienne ponieważ osoby z chorobami jelit często cierpią na zaburzone wchłanianie.

16. Probiotyk w formie  L. Acidophilus lub S. Boulardii jest wskazany przy biegunce (dawka min. 10 bilionów CFU). Osoby z SIBO powinny zachować ostrożność przed zastosowaniem probiotyku – najpierw należy pozbyć się infekcji.

17. Każdy suplement musi być sprawdzony pod kątem występowania zakazanych składników w składzie (skrobia, laktoza, gluten itd.).

18. Enzymy trawienne, kwas solny, preparaty przeciw grzybom i mikrobom powinny być wprowadzone po redukcji stanu zapalnego.

19. Naturalne antybiotyki należy przyjmować na zmianę z probiotykami.

20. Ocet jabłkowy oraz herbatę imbirową można stosować w celu poprawy trawienia.

21. L-glutamina może być bezpiecznie stosowana w celu regeneracji jelit.

22. W pierwszych fazach diety najbezpieczniej jest miksować wszelkie produkty do postaci puree lub bardzo dokładnie przeżuwać jedzenie.

23. Galaretka winogronowa może być spożywana bez ograniczeń.

24. Pierwszym fermentowanym produktem do wprowadzenia powinien być sok z kiszonej kapusty małej ilości.


25. W przypadku biegunkowej postaci ZJD należy zachować szczególną uwagę przy suplementacji, ponieważ wiele preparatów może stymulować system odpornościowy, co pogorszy symptomy.

26. Osoby z przerostem Candidy powinny zminimalizować spożycie miodu oraz owoców, a zwiększyć produkty bogate w substancje antygrzybiczne jak czosnek, chrzan, imbir, olej kokosowy.

27. Gotowe produkty powinny być unikane i dokładnie weryfikowane pod kątem składu. Zwłaszcza dotyczy to wszelkiego rodzaju wędlin, puszkowanych ryb oraz przetworów warzywnych.

28. Relaks i dużo snu są niezbędne w procesie leczenia.

29. Stres (fizyczny i psychiczny) mogą nasilić symptomy chorobowe.

30. Należy pamiętać, że nasz organizm to kompleksowy system i wszelkie istniejące zaburzenia również muszą zostać zaadresowane, np. nierównowaga hormonalna.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.