16 czerwca, 2013
16 czerwca, 2013
To jak każda faza w praktyce będzie wyglądać pod kątem wprowadzanego jedzenia i suplementów zależy głównie od pierwotnych problemów z jakimi mamy do czynienia. W tym worku znajdują się również takie czynniki jak: nasilenie stanu zapalnego, alergie i nietolerancje pokarmowe, styl życia czy osobiste preferencje.
Indywidualne zalecenia będą się różnić w zależności od tego co tak naprawdę jest naszym głównym problemem. Inne będą wskazania dla osoby z ZJD o postaci biegunkowej czy zaparciowej, inne dla zapalnych chorób jelit i jeszcze inne dla osób cierpiących na SIBO czy też kiepskie trawienie spowodowane niedostatecznym wydzielaniem kwasu solnego/enzymów. Poniższe fazy należy więc traktować tylko jako narzędzie pomocnicze, a nie sztywne wytyczne do rygorystycznego przestrzegania.
Pośpiech jest niewskazany. Najczęstszym błędem osób na SCD jest zbyt pochopne wdrażanie nowych produktów i przejście szybko przez wszystkie fazy. Dla przykładu faza 3 to realnie ok. trzech miesięcy do pół roku diety. Tak naprawdę, każdy sam musi ocenić w jakim tempie i w jaki sposób powinien modyfikować menu. Poznanie reakcji własnego organizmu jest nieodzownym elementem procesu leczenia.
Problemy mogą zdarzyć się podczas każdej z fazy diety. Nawet po dłuższym okresie bez objawów i bez wyraźnej przyczyny możliwe jest wystąpienie dolegliwości i należy to zaakceptować. Optymalnie w takich przypadkach należy powrócić do bezpiecznej strefy jedzenia, o której napiszę w kolejnym poście.
Oprócz rodzaju jedzenia, które może być wdrożone w zależności od etapu diety, ważny jest sposób przygotowania produktów. Surowizna nie powinna być wprowadzana dopóki gotowane jedzenie nie będzie dobrze tolerowane. Skórka i pestki podobnie.
1. Nowy produkt może być wdrażany tylko gdy chory nie skarży się na aktywną biegunkę, zaparcia czy bóle brzucha
2. Jednorazowo można wprowadzić tylko jeden produkt, po czym należy odczekać minimum 4 dni. Jeśli symptomy chorobowe nie pojawią się można wprowadzić kolejny.
3. Zasada nr 2 dotyczy również suplementów
4. Bezpieczniej jest wprowadzać warzywa w pierwszej kolejności, a owoce dopiero po jakimś czasie.
5. Fazy są oparte ma procesie leczenia, nie na czasie, który upłynął.
6. W początkowych fazach diety tłuszcze powinny być używane bardzo oszczędnie.
7. Mleko migdałowe oraz orzechy powinny być wprowadzone po min. 3 mc bez objawów chorobowych. Warto pamiętać, że orzechy bywają kiepsko trawione nawet u osób zdrowych.
8. Miód należy ograniczyć do łyżki dziennie gdy objawy chorobowe trwają.
9. Jajka, surowe warzywa i owoce oraz warzywa krzyżowe są zakazane podczas aktywnej biegunki.
10. Wprowadzane owoce w pierwszej kolejności muszą być obrane, pozbawione pestek, dobrze ugotowane i w formie puree. Pierwszym surowym owocem może być bardzo dojrzały banan.
11. Często po włączeniu gotowanych warzyw pojawia się biegunka – należy ostrożnie wprowadzać nowe warzywa i nie przesadzić z ich ilością.
12. Rosół należy spożywać bez ograniczeń.
13. Świeżo wyciskane soki mogą być wprowadzone w późniejszych etapach diety po przefiltrowaniu i rozcieńczeniu pół na pół z wodą.
14. Słaba kawa oraz herbata są dozwolone, a poza tym herbata miętowa. Inne zioła nie są obojętne dla organizmu i mogą nasilić objawy chorobowe.
15. Suplementy w postaci multiwitaminy, B-complex, wit. A, C, E i D mogą być stosowane przez wszystkich, co bywa zbawienne ponieważ osoby z chorobami jelit często cierpią na zaburzone wchłanianie.
16. Probiotyk w formie L. Acidophilus lub S. Boulardii jest wskazany przy biegunce (dawka min. 10 bilionów CFU). Osoby z SIBO powinny zachować ostrożność przed zastosowaniem probiotyku – najpierw należy pozbyć się infekcji.
17. Każdy suplement musi być sprawdzony pod kątem występowania zakazanych składników w składzie (skrobia, laktoza, gluten itd.).
18. Enzymy trawienne, kwas solny, preparaty przeciw grzybom i mikrobom powinny być wprowadzone po redukcji stanu zapalnego.
19. Naturalne antybiotyki należy przyjmować na zmianę z probiotykami.
20. Ocet jabłkowy oraz herbatę imbirową można stosować w celu poprawy trawienia.
21. L-glutamina może być bezpiecznie stosowana w celu regeneracji jelit.
22. W pierwszych fazach diety najbezpieczniej jest miksować wszelkie produkty do postaci puree lub bardzo dokładnie przeżuwać jedzenie.
23. Galaretka winogronowa może być spożywana bez ograniczeń.
24. Pierwszym fermentowanym produktem do wprowadzenia powinien być sok z kiszonej kapusty małej ilości.