16 stycznia, 2013
16 stycznia, 2013
Do wyciągania wniosków niezbędny jest wiarygodny mechanizm, w którym jedna zmienna powoduje zmianę w innej zmiennej. Ale jeszcze przed wnioskami mamy hipotezę i to od niej zaczyna się przygoda. Następnie potrzebne jest badanie i to najlepiej takie, które wykluczy element przypadku czy też korelacji.
Można wyróżnić kilka typów badań:
– kontrolowane: wykorzystuje grupę kontrolną, która jest porównywana z grupą biorąca udział w eksperymencie (np. jedna z nich testuje nowy lek, inna nie)
– kontrolowane placebo: tez wykorzystuje grupę kontrolną, która jest porównywana z grupą biorąca udział w eksperymencie, ale druga grupa przyjmuje placebo
-ślepa: osoby nie wiedzą do jakiej grupy należą, podobnie jak lekarze nadzorujący badanie
– przypadkowe: ludzie są wybierani losowo do grup
– krzyżowe: wszystkie grupy eksperymentalne poddawane są wszystkim kuracjom
– obserwacyjne: wnioski wyciągane są na podstawie obserwacji dużej ilości osób bez żadnej selekcji
Dla powodzenia badania zawsze ma znaczenie kontekst, czyli cel oraz warunki w jakich jest przeprowadzane. Jakość oraz ilość użytych substancji, leków, aktywności itd. ma tutaj spore znaczenie. Warto zwrócić uwagę na to kto przeprowadza lub jest sponsorem danego badania. Wiele badań ma jedną z najpoważniejszych wad: są przeprowadzane przez krótkie okresy czasu, co uniemożliwia jakiekolwiek wyciągnięcie wniosków w długofalowej perspektywie.
Ale jest też i dobra nauka 🙂 Poniżej kilka ciekawych i wartościowych badań na temat paleo:
2) Białko a ciśnienie krwi, czyli jak proteiny obniżają ciśnienie
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=201882
3) Pełnoziarniste produkty a zdrowie, czyli o wzroście poziomu cukru we krwi, podniesionym LDL i toksyczności zboża
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1954879/
4) Diety niskowęglowodanowe a cholesterol, trójglicerydy, ciśnienie krwi i tkanka tłuszczowa
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12679447
6) Nasycone kwasy tłuszczowe i ich brak wpływu na choroby serca
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1386252
http://www.ajcn.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
7) Cukier a choroby metaboliczne i stłuszczenie wątroby
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/
http://www.nature.com/nrgastro/journal/v7/n5/full/nrgastro.2010.41.html