21 kwietnia, 2012

Chcę ciastko!

Pojawia
się nagle i nie odpuszcza…silna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego!
Bez znaczenia czy nazwiemy to zachcianką czy kaprysem, nie sposób
pozostawić tego uczucia niezaspokojonym. Nie jesteśmy w stanie myśleć o
niczym innym dopóki nie zjemy czegoś dobrego, i tak co jakiś czas…hmmm
to właśnie jest uzależnienie od cukru.

Dlaczego
tak się dzieje? Cukier silnie stymuluje wydzielanie seretoniny i
dopaminy, które odgrywają kluczową rolę w uzależnieniu organizmu.
Zjedzenie czegoś słodkiego najpierw doprowadza do wydzielania
tryptofanu, który jest prekursorem seretoniny. Tryptofan ma właściwości
relaksujące i uspokajające. Dodatkowo wydzielana jest dopamina oraz
substancje uzależniające, podobne do tych znajduujących się w
marihuanie. Badania wskazują, że zwiększone ilość dopaminy obserwowane
są u osób uzależnionych np. od alkoholu lub narkotyków. Z czasem
receptory coraz słabiej reagują na dopaminę, dlatego potrzeba coraz
większych jej ilości, co prowadzi do przejadania i napadów kompulsywnego
jedzenia. Mechanizmy uzależnienia od nałogów oraz zachcianek są więc
bardzo podobne.
Nic więc dziwnego, że pragniemy jeść to co
sprawia, że czujemy się dobrze. A dlaczego najczęściej pragniemy czegoś
słodkiego? Jedna z teorii odnosi się do faktu, że cukier jest pierwszym
smakiem jakiego doświadczamy w życiu. Mowa tutaj o laktozie zawartej w
mleku matki. Ponadto cukier zapewnia szybki zastrzyk energii dla
organizmu, i jest najłatwiejszym źródłem energii. Bez cukru we krwi
człowiek prawdopodobnie zapadł by w śpiączkę.
Uzależnienie od
cukru nie odnosi się tylko do cukru samego w sobie, Ten sam mechanizm
zachodzi w przypadku spożywania sztucznych słodzików, fruktozy zawartej w
owocach oraz węglowodanów prostych (ziemniaki, biały chleb, makaron,
biały ryż).

Warto też zaznaczyć, że wzmożone pragnienie
czegoś słodkiego oznacza, że nie traktujemy naszego organizmu w
poprawny sposób. Przyczyną może być: brak snu, odwodnienie, nadmierne
spożycie kawy oraz dieta stymulująca produkcję insuliny. Często doprowadzamy do uzależnienia nieświadomie nie zdając sobie sprawy ile cukru tak naprawdę zawiera nasza dieta.

Jest
jeszcze kwestia dlaczego mamy ochotę na coś konkretnego? Nie jest to
głód, ponieważ w stanie głodu człowiek zje dosłownie wszystko. Takie
pragnienia najczęściej są spowodowane stresem, nudą, złymi nawykami czy
nierównowagą hormonalną (stąd częste u kobiet przed okresem).

Jak ograniczyć zachcianki:
– jeść regularnie aby poziom cukru we krwi był na stałym poziomie,
– czytać etykiety w poszukiwaniu nadmiernego cukru i soli, którymi producenci uzależniaj nas non stop,
– odwrócić uwagę gdy pojawi się zachcianka, zająć się czymś innym, skupić myśli na innej rzeczy czy czynności,
– zmienić nawyki: nie jeść podczas oglądania tv czy przed komputerem,
– opróżnić dom ze wszystkich słodkości
I przede wszystkim jeść jedzenie – prawdziwe jedzenie!Po
kilkunastu dniach diety opartej o prawdziwą żywność, w której
naturalnie występuje niewielka ilość cukru (uwzględniając kontrolę
ilości spożywanych owoców) nasz organizm przestanie pragnąć cukru!

Zachcianki
nie miną dopóki będziemy żywić nasze ciała przetworzonymi produktami, z
domieszką sztucznych smaków, o wysokiej zawartości węglowodanów, które
powodują skoki cukru we krwi.
I jeszcze coś: ćwiczenia też stymulują wydzielanie hormonów szczęścia 🙂

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.