1 września, 2012

Fermentowanie jedzenia

W ostatnich tygodniach oszalałam na punkcie fermentowanego jedzenia. Edukując się na temat pozytywnego ich wpływu na wszelkie dolegliwości związane z przewodem pokarmowym, chorobami autoimmunologicznymi oraz mając na uwadze, że jest to świetny sposób na konserwowanie jedzenia postanowiłam spróbować. Przyznam, że nigdy nie byłam fanką kiszonej kapusty czy ogórków. Nawet kefir nie był w moim menu obecny zbyt często.

Lakto-fermentacja jest biologicznym procesem, w którym cukry – glukoza, fruktoza, sacharoza sa przekształcane w kwas mlekowy.  Kwaśne środowisko z kolei nie pozwala na przeżycie niepożądanym mikroorganizmom, przez co jedzenie zostaje zabezpieczone.
W przeszłości fermentacja jedzenia była powszechną praktyką. Dziś zamiast kiszonych ogórków jemy konserwowe, zamiast surowego mleka mamy pasteryzowane itd.
To duża strata, bo fermentowane produkty mają szereg właściwości zdrowotnych:
– są pełne enzymów przez co poprawiają przyswajanie wartości odżywczych z jedzenia
– pełnią rolę naturalnego probiotyku, czyli dostarczają dobrcych bakterii do naszego układu trawiennego, przez co poprawiją florę bakteryjną oraz odporność organizmu
– są tanim sposobem na zabezpieczenie jedzenia nawet na kilka miesięcy bez utraty wartości odżywczych
– są bogate w witaminę C oraz K2
– sfermentowany nabiał jest alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy
– pomagają w walce z nowotworem 
Fermentować można niemal wszystkie warzywa. W Polsce najbardziej popularne jest przygotowywanie ogórków małosolnych czy kiszonej kapusty, ale można również fermentować np. buraki czy seler, pomidory, cebulę, ziemniaki. Poza warzywami jogurt, serek wiejski czy herbatę (kombucha).
Osobiście przygotowuję ogórki, kapustę i kefir (z mleka kokosowego).

Fermentowanie jest banalnie proste. Wystarczą tak naprawdę warzywa, sól oraz woda. Na litr wody stosuje się średnio łyżkę soli. Ponieważ bakterie lactobacillus są anaerobiczne, czyli nie potrzebują tlenu – naczynie (najczęściej słoik) można przykryć (zakręcić). Istotne jest aby wody było ponad fermentowane jedzenie. W sieci jest tona przepisów odnośnie kiszenia, więc nie będę tutaj wypisywać żadnych porad 🙂 Mogę tylko napisać, że moją ulubioną mieszanką przypraw jest mix: gorczyca, koper, korzeń chrzanu, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liść laurowy.
Większym problemem może być przygotowanie kefiru, ponieważ wymaga to posiadania startera lub szczepów bakterii. Widziałam jednak sporo przepisów jak uzyskać je ze zwykłego jogurtu naturalnego. Sama używam gotowego startera.

Dla leniwych lub zabieganych polecam gotowe ekologiczne kapusty i ogórki. Okazuje się, że można je kupić w naprawdę przystępnej cenie.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.