14 czerwca, 2012

Ulubiona dziewiątka

Jakbyście mieli wymienić 9 ulubionych rzeczy do jedzenia? Takich, które można ciągle jeść i to w dużej ilości. Moje top jedzenie to:
1) Pomidory
Mogłabym jeść kilogram dziennie i każdy rodzaj. Jem ich za dużo i nigdy mi się nie nudzą.
2) Czerwona papryka
Lubię najbardziej ze wszystkich, kiedyś musiałam się powstrzymywać, bo jadłam klika dziennie )
3) Brokuł
Uwielbiam pod każdą postacią. Na zimno, na ciepło, na surowo. W zupie, sałatce, gotowany czy pieczony.
4) Olej kokosowy, mleko, wiórki, chipsy
Do wszystkiego…jem same i jako dodatek. Z oleju robię czasem czekoladę, a z mleka kokosowego coś a la lody.
5) Kurczak
Koniecznie ze skórą i jak najtłustsze kawałki. Takiego świeżo upieczonego mogę zjeść pół. Uwielbiam też podroby drobiowe takie jak serca czy w wątroby.
6) Jajka
Co prawda ostatnio mi się mocno znudziły, ale okresami jem je codziennie.
7) Krewetki
Mogłabym jeść codziennie, niestety w praktyce (ze względu na dostępność i cenę) jem dużo rzadziej.
8) Sałata i szpinak
Jem codziennie w dużej ilości, tak naprawdę nigdy nie zastanawiałam się czy lubię, po prostu idealnie nadają się do sałatek.
9) Cynamon
Nie do końca jedzenie 🙂 Mam obsesję cynamonową. uwielbiam wszystko z dodatkiem tej przyprawy. Najczęściej dodaję do koktajli, herbaty czy nawet warzyw.
Oprócz wymienionych są produkty, które jem codziennie, ale niekoniecznie lubię jak: cukinia, rzodkiewka, ogórki, kiełki, bakłażan, seler naciowy, oliwę z oliwek czy awokado.  Są też takie, które jem rzadziej ale lubię bardzo jak: sardynki, łosoś, limonki, pieczarki, brukselkę, szparagi, marchewki, cebule czy kapustę kiszoną. 
Nigdy nie jem (głównie dlatego, że nie lubię): szczypiorku, chrzanu, kminku, korzenia selera, korzenia pietruszki, buraków.
Oczywiście piszę w ramach produktów, które mogłabym spożywać, bo jak pewnie już każdy zdążył zauważyć w mojej diecie nie ma przetworzonych produktów, nabiału, zbóż czy warzyw strączkowych. Z własnego wyboru prawie nie jem też owoców i orzechów 🙂

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.