12 września, 2012

Czekoladowe kreacje

Dla tych, którzy jak ja mają słodki ząb dziś będzie kilka przepisów w konwencji paleo. A w sumie bardzo dużo przepisów…niestety w wersji anglojęzycznej, ale zapewniam że są fantastyczne 🙂

Większość z nich jest na bazie czekolady oraz mąki kokosowej. Mąkę możemy zrobić samodzielnie poprzez zmielenie wiórków kokosowych. A co do czekolady…zapomniałam już na ile sposobów można ją wykorzystać. Przeważnie robię tylko czekoladki na bazie oleju kokosowego, ale te przepisy dały mi inspirację. Co musimy wiedzieć o czekoladzie?

Czekolada wytwarzana jest poprzez przetwarzanie i fermentację nasion kakaowca. Do tego dodawany jest cukier, a jego ilość zależy od smaku jaki chcemy uzyskać. Prawdziwa czekolada nie ma więcej dodatków, ewentualnie substancje smakowe czy dodatki takie jak orzechy, rodzynki, suszone owoce. Czekolada mleczna czy biała dodatkowo zawiera najczęściej mleko w proszku, lecytynę sojową oraz inne dodatki, i z punktu widzenia zdrowia jest mało wartościowym produktem. Czekolada nadziewana to już cała filozofia i nie będę o niej nawet wspominać.

Klasyczna gorzka czekolada jest dobrym źródłem żelaza, manganu oraz miedzi.Bez problemu można dostać gorzką czekoladę o niskiej zawartości cukru (90 lub 99% kakao) oraz o dużej zawartości antyoksydantów. Ponadto tłuszcz kakaowy jest bardzo zdrowy – nasycony o niskiej zawartości kwasów wielonienasyconych.

Czekolada ma jednak minusy:
– zawiera sporo kwasy fitynowego, który uniemożliwia wchłanianie minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez
– często zawiera emulgatory (np. lecytynę sojową)
– wiele firm produkujących czekoladę jednocześnie zajmuje się produkcją innych słodyczy z udziałem zbóż, co stwarza ryzyko zanieczyszczenia glutenem
– zawiera szczawiany, które blokują wchłanianie wapnia

Dlatego gdy czekolada to tylko gorzka (powyżej 70% kakao) i bez dodatków. W Polsce są już także dostępne ziarna kakaowca i surowe kakao w proszku. Zawsze jednak należy sprawdzić skład. Gdy nie budzi zastrzeżeń można pozwolić sobie na małą ucztę. Lepiej jeść ją między posiłkami lub z produktami o niskiej zawartości minerałów.

Jak ktoś coś stworzy to dajcie znać 🙂 Wszelkie zdjęcia mile widziane!

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.