6 lipca, 2012

Kiedyś ważyłam mniej….i już nigdy nie będę

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego niektórzy ludzie są w
stanie utrzymać taką samą wagę przez całe życie bez diet i liczenia kalorii?
Jeśli spożywana energia musi być równa energii zużytej, to jakim cudem te osoby
całe życie były w stanie jeść zawsze tyle samo? Nie były. Mamy tu do czynienia z
 teorią ’punktu’ tkanki tłuszczowej,
która zakłada, że człowiek posiada taki procent tłuszczu, który zapewnia mu
optymalne funkcjonalnie i organizm zawsze dąży aby taki punkt osiągnąć. 

Tkanka tłuszczowa jest ważna
W jaki
sposób? Ewolucja pozwoliła nam uzależnić przetrwanie naszego gatunku od ilości
tłuszczu posiadanego. I to właśnie tkanka tłuszczowa decydowała o naszym losie.
Za mało powodowało głód i śmierć, za dużo nie pozwalało na np. polowanie czy
ucieczkę przed drapieżnikiem. Organizm ma więc system, który pozwala na utrzymanie
odpowiedniej ilości tkanki tłuszczowej, który nazywany jest homeostazą energii
i to właśnie on odpowiada za fakt, że np. ciężko nam utrzymać wagę po odchudzaniu.
Dlaczego ta się dzieje? Dlatego że ten system reaguje na każdą zmianę w tkance tłuszczowej. Gdy
chudniemy, system zwiększa nasz apetyt, zmniejsza energię wydzielaną w spoczynku
i stara się zmagazynować jak najwięcej energii z jedzenia, więc tak naprawdę
efektywność metaboliczna rośnie. Wszystko po to aby wrócić do punktu wagowego.
I tak samo w drugą stronę. Jeśli przytyjemy zmniejszy się głód, zwiększy
wydatek energetyczny przez co więcej kalorii będzie spalane podczas np.
siedzenia czy spania.  Ktoś tak ma? Taki
mechanizm jest prawidłowy dla osób zdrowych. U osób otyłych mechanizm w pewnym
momencie został wyłączony, a punkt wagi przesuwa się w górę, z powodu wzrostu
tkanki tłuszczowej. Dlatego taka osoba próbuje schudnąć, a jej organizm
(naturalnie) walczy o utrzymanie punktu wagi, tylko ten punkt jest już dużo
wyższy. Niektórzy z czasem odzyskują swój dawny punkt wagowy po odchudzaniu.
Taki reset punktu jest jednak niezwykle trudny, ponieważ zależy jednak od wielu czynników, np. geny, dieta, ilość
toksyn w organizmie, flora bakteryjna itd.

Jak obniżyć punkt wagowy?

I niestety obniżenie punktu wagowego
jest niezbędne jeśli chcemy utrzymać efekty odchudzania. Jak go obniżyć?
1) Przede wszystkim dieta i to bardzo konsekwentna. Żadnego przetworzonego jedzenia plus umiarkowane spożywanie węglowodanów. Umiarkowane nie znaczy jednak niskie.
2) Po drugie troska o florę bakteryjną układu pokarmowego. Istnieje korelacja między stanem naszej flory bakteryjnej a otyłością. Przede wszystkim należy wykluczyć pokarmy, które powodują rozrost niepożądanych bakterii i włączyć produkty sprzyjające namnażaniu tych właściwych. Negatywne to przede wszystkim cukier i jego przetwory, pozytywne to jedzenie bogate w inulinę (karczochy, cebula, cykoria, por). Ponadto ważne jest wykluczenie produktów podrażniających jelita, które mogą prowadzić do nietolerancji pokarmowych, np. takich jak gluten czy kazeina, ponieważ naruszają bariery ochronne jelit. Pomocne bywają sfermentowane produkty jak kapusta kiszona czy kefir oraz utrzymywanie odpowiedniej równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega3 i Omega 6.
3) Kolejnym krokiem jest dostarczenie maksymalnej ilości składników mikrodżwyczych, czyli witam i minerałów. Ważne aby wybierać produkty o jak największej gęstości odżywczej. Powinny to być świeże, nieprzetworzone, naturalne mięsa, jaja, ryby, warzywa, orzechy.
4) Oprócz diety w odzyskaniu punktu wagowego pomocne są ćwiczenia, mimo że tak naprawdę nie są konieczne do redukcji tkanki tłuszczowej. Preferowane są te treningi, które wpływają na nasze reakcje hormonalne, czyli krótkie i intensywne treningi.
5) Do tego dużo snu, którego brak jest ściśle powiązany z odkładaniem tkanki tłuszczowej i mniej stresu, który sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej.
Z czasem punkt wagowy może powrócić do pierwotnych wartości lub spada do niższej liczby. Im więcej metabolicznych szkód wyrządziło nasze odchudzanie tym jest to trudniejsze i bardziej czasochłonne. Dlatego tak ważne jest aby każda redukcja nie była przeprowadzana w ofensywny sposób. Niektórzy nigdy już nie uzyskają takiego punktu wagowego jak mieli wcześniej, co często dotyczy to kobiet po ciąży lub osób z dużą nadwagą. Problemy mają też osoby, które odchudzały się poprzez drastyczne obniżenie kalorii i nie zwracały uwagi na jakość jedzenia.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.