7 sierpnia, 2014

Testy na alergie i nietolerancje pokarmowe – lepiej schowaj portfel

Testy na nietolerancje pokarmową, kiedyś okropnie drogie, dziś dostępne bez problemu są dla wielu osób obietnicą zakończenia problemów zdrowotnych. Niestety jak większość z Was się przekonała odkrycie jakie produkty są „nietolerowane” niewiele zmienia. Symptomy dalej pozostają, zdrowie się nie polepsza i niestety przychodzi duże rozczarowanie testami.

Pisałam Wam kiedyś, że testy na nietolerancje i alergie nic klinicznie nie wnoszą. To stwierdzenie wywołało oburzenie, a teraz po pół roku i oglądnięciu kilkudziesięciu takich testów mogę tylko potwierdzić. Wszystkie te osoby zastosowały ograniczenia dietetyczne, jak również te dotyczące stylu życia wynikające z testów, ale nie odnotowały zadowalającej poprawy. Część poczuła się lepiej, co biorąc pod uwagę eliminację glutenu i jaj (najczęstsze) w ogóle nie dziwi. Ale większość nadal szuka rozwiązania swoich problemów. Gdyby tego typu testy były wartościowym narzędziem, moją i wielu innych praca byłaby prostsza. Niestety, mimo wielu nadziei wiązanych z badaniem nietolerancji, wciąż efekty nie są zadowalające.
Kilka potencjalnych powodów bezużyteczności testów na alergie i nietolerancję:
  • Nietolerancja to objaw, nie przyczyna
Mając nietolerancję pokarmową i skupiając się tylko na tym, co stymuluje układ odpornościowy nie zajmujesz się w żaden sposób przyczynną tego stanu. Nie patrzysz na trawienie, szczelność jelit, florę bakteryjną czy pracę systemu odpornościowego. Patrzysz tylko na symptomy nierównowagi jaka ma miejsce w organizmie.
  • Brak przeciwciał nie oznacza braku reakcji
Nawet gdy organizm nie produkuje specyficznych przeciwciał, Ty możesz wciąż reagować na dany produkt. Wystarczy, że nie trawisz dobrze jedzenia, nie będzie reakcji na proteiny, ale z powodu wytworzonej reakcji zapalnej będzie mieć symptomy.
  • IgG nie są uniwersalne
Zarówno u osób z nietolerancjami jak i bez może pojawić się produkcja przeiwciał IgG.
  • Produkujemy też inne przeciwciała
Skupienie się na IgG i IGE gdy
mowa o alergiach i nietolerancjach jest standardem, ale przecież nasz
organizm produkuje też inne przeciwciała jak IgA, IgD i IgM.
  • Nie potrafimy jeszcze dobrze badać nietolerancji pokarmowych
Znane
są historie wysyłania dwóch próbek krwi do różnych laboratoriów i
otrzymywanie wykluczających się wyników. NA chwilę obecną nie ma
skutecznej metody badającej alergie i nietolerancje pokarmowe, stąd
złotym standardem jest dieta eliminacyjno-prowokacyjna.
  • Alergie nie zawsze produkują IgE
Nie
każda reakcja alergiczna, która powoduje nagłą reakcję jest powiązana z
produkcją IgE. Chociażby celiakia nie jest związana z produkcją IgE, jak również egzema może być związana z produkcją IgE lub nie.
  • Czynniki poza alergenem wpływają na przeciwciała
Ustąpienie alergii na mleko jest związane ze wzrostem IgG, podobnie jak przejście immunoterapii. Niestety wiele czynników nie jest jeszcze nam znanych.
Kilka oficjalnych stanowisk:
” In conclusion, food-specific IgG4 does not indicate (imminent) food allergy or intolerance, but rather a physiological response of the immune system after exposition to food components. Therefore, testing of IgG4 to foods is considered as irrelevant for the laboratory work-up of food allergy or intolerance and should not be performed in case of food-related complaints.”
“Mainstream allergy diagnosis and treatment is based on classical
allergy testing which involves well-validated diagnostic methods and
proven methods of treatment. By contrast, a number of unproven tests
have been proposed for evaluating allergic patients including cytotoxic
food testing, ALCAT test, bioresonance, electrodermal testing
(electroacupuncture), reflexology, applied kinesiology a.o. There is
little or no scientific rationale for these methods. Results are not
reproducible when subject to rigorous testing and do not correlate with
clinical evidence of allergy. Although some papers suggest a possible
pathogenetic role of IgG, IgG4 antibody, no correlation was found
between the outcome of DBPCFC and the levels of either food-specific IgG
or IgG4, nor was any difference seen between patients and controls. The
levels of these and other food-specific immunoglobulins of non-IgE
isotype reflect the intake of food in the individual and may thus be a
normal and harmless finding. The so-called ‘Food Allergy Profile’ with
simultaneous IgE and IgG determination against more than 100 foodstuffs
is neither economical nor useful for diagnosis. DBPCFC must be the
reference standard for food hypersensitivity and any new test must be
validated by it. As a result, all these unproven techniques may lead to
misleading advice or treatments, and their use is not advised.”
„IgG and IgG subclass antibody tests for food allergy do not have clinical relevance, are not validated, lack sufficient quality control, and should not be performed.”
„There is currently no validated test to confirm delayed or non IgE
mediated food allergy or food intolerance (cell mediated/Type IV
hypersensitivity). There is neither a rational scientific basis nor proven role for
hair analysis, isolated IgG testing, Kinesiology, Vega testing or Enzyme
Potentiated Desensitization for diagnosing or managing food allergy or
intolerance.”
„As a result of these serious and growing concerns, the CSACI has elected to issue
a formal statement supporting the opinions expressed by the American Academy of Allergy
Asthma and Immunology (AAAAI) [1], and by the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) [2]. Both of these organizations warn about the inappropriate measurement of food-specific
IgG or IgG4 to suggest the presence or potential of adverse reactions to food. Recent
guidelines emphasize that such testing plays no role in the diagnosis of food allergy
or intolerance [3]. A recent Canadian publication also elaborates similar concerns from the perspective
of community allergy practice [4].”
„IgG antibodies to food are commonly detectable in healthy adult patients and children, independent of the presence of absence of food-related symptoms. There is no credible evidence that measuring IgG antibodies is useful for diagnosing food allergy or intolerance, nor that IgG antibodies cause symptoms. In fact, IgG antibodies reflect exposure to allergen but not the presence of disease. The exception is that gliadin IgG antibodies are sometimes useful in monitoring adherence to a gluten-free diet patients with histologically confirmed coeliac disease. Otherwise, inappropriate use of food allergy testing  (or misinterpretation of results) in patients with inhalant allergy, for example, may lead to inappropriate and unnecessary dietary restrictions, with particular nutritional implications in children. Despite studies showing the uselessness of this technique, it continues to be promoted in the community, even for diagnosing disorders for which no evidence of immune system involvement exists.”
„IgG antibodies to food are commonly detectable in he althy adult patients and children, independent of the presence or absence of food-related symptoms. There is no credible evidence that measuring IgG antibodies is useful for diagnosing food allergy or intolerance, nor that IgG antibodies cause symptoms.”

Unlike IgE antibodies, which are responsible for
allergies, IgG antibodies are found in both allergic and non-allergic
people. IgG are the normal antibodies made by the body to fight off
infections. The creation of IgG antibodies is thought to be a normal
response to eating food. For example, IgG antibodies actually go up
during successful research studies on food immunotherapy.”
Wnioski
Na chwilę obecną nie ma żadnych dowodów potwierdzających skuteczność testów zwłaszcza na nietolerancje pokarmowe. Szczególnie IgG wydaje się być kiepskim wyznacznikiem alergii czy nietolerancji: ” In conclusion, food-specific IgG4 does not indicate (imminent) food
allergy or intolerance, but rather a physiological response of the
immune system after exposition to food components. Therefore, testing of
IgG4 to foods is considered as irrelevant for the laboratory work-up of
food allergy or intolerance and should not be performed in case of
food-related complaints.”
Używana od lat dieta rotacyjna lub eliminacyno-prowokacyjna jest dużo bezpieczniejszym i skuteczniejszym sposobem na radzenie sobie z objawami nietolerancji lub alergii. Laboratoria szybko podchwyciły ideę badania przeciwciał, ale nie dajcie się nabrać 🙂 To by było zbyt piękne, aby było prawdziwe.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.