Lipiec 30, 2012

Cholesterol – dobry? zły?

Boimy się cholesterolu jak ognia…dlatego tyle osób uważa, że nasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza tłuszcze zwierzęce, są prowadzą do odkładania tłuszczu w tętnicach, co z kolei skutkuje chorobami serca. Nie jemy więc masła, smalcu, tłustych mięs i ograniczamy jajka. I to nasz wielki błąd, ponieważ każda komórka ciała potrzebuje cholesterolu. 

Ponadto:
– 25% całkowitego cholesterolu w ciele znajduje się w mózgu i poprawia naszą pamięć
– cholesterol jest niezbędny do produkcji żółci, która ma kluczowy udział w trawieniu tłuszczu oraz absorpcji witamin w nim rozpuszczalnych
– cholesterol jest prekursorem syntezy witaminy D
– jest też molekułą, od którego rozpoczyna się produkcja progesteronu, estrogenu oraz testosteronu
– cholesterol jest potrzebny do syntezy kortyzolu oraz budowy aldosteronu (kontroluje równowagę minerałów oraz ciśnienie krwi)

Wbrew powszechnym opiniom konsumpcja nasyconych tłuszczy nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, przeważnie dietetyczny cholesterol nawet nie podnosi tego poziomu. Badania wskazują, że u 70% osób nie nastąpiła żadna zmiana przed i po zwiększeniu konsumpcji cholesterolu. Niemniej jednak wzrost HDL jest pozytywny i okazuje się, że skok LDL również może mieć korzyści. HDL tak naprawdę jest transporterem, który przenosi nadmiar cholesterolu z krwi do wątroby. LDL z kolei transportuje cholesterol z wątroby do krwiobiegu. Są dwa rodzaje LDL: mały i duży. Duży jest niegroźny, a mały może powodować choroby serca na skutek utleniania i rozpoczęcia stanu zapalnego.
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi nie jest wyznacznikiem choroby, właśnie dlatego, że badania nie mierzą ilości małego LDL tylko ogólną ilość cholesterolu we krwi.
Można założyć, że skoro całkowitego LDL jest dużo, to małego LDL też. Nie jest to do końca słuszne założenie, ponieważ podwyższony poziom cholesterolu jest objawem, a nie schorzeniem samym w sobie, które należy leczyć. A przyczyna tkwi w stanie zapalanym na poziomie tętnicy, którego leczenie ma wspomóc właśnie cholesterol. Gdy zapalenie nie zostanie uporządkowane, więcej cholesterolu będzie wydzielone i zacznie się on skupiać w okół tętnic, następnie formować i wiadomo co jest na końcu. Ale cholesterol nie jest zły, jest dobrą i niezbędną substancją wydzielaną gdy dzieje się coś złego. To coś złego to stan zapalny, wywołany najczęściej przez nadmiar insuliny spowodowany nadkonsumpcją węglowodanów.

Dlatego sam wysoki wynik badania nie oznacza jeszcze nic złego. Co ważne w interpretacji panelu lipidowego to stosunek HDL i trójglicerydów – należy podzielić trójglicerydy przez HDL, i wynik poniżej 2 sugeruje, że duży LDL przeważa, a wynik poniżej 3 wskazuje na przewagę małego LDL i jest to powód do niepokoju.

Rozwiązaniem jest dieta bogata w nasycony tłuszcz, która zmniejsza ilość trójglicerydów oraz małego LDL oraz zwiększa ilość HDL. Ponadto unikać należy kwasów tłuszczowych Omega6  oraz skupić się na tłuszczach zawartych Omega3 zwłaszcza z ryb. Warto też pamiętać, że stan zapalny jest wynikiem utleniania małego LDL, a ma to miejsce tylko przy pomocy wolnych rodników, więc włączenie antyoksydantów do diety jest dobrą profilaktyką.

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.