Lipiec 4, 2012

FODMAPS

Jeśli jesz zdrowo, a mimo wszystko odczuwasz objawy takie jak: wzdęcia, biegunki, ból podbrzusza, skurcze brzucha, problemy ze stolcem i nic nie wskazuje na problemy zdrowotne, to przyczyną może być FODMAPS czyli Fermentowane Oligo-, Di- i Mono-sacharydy oraz Poliole.

FODMAPS to grupa węglowodanów o krótkim łańcuchu, którą cechuje bardzo uboga absorpcja w jelicie cienkim. Wykazują działanie osmotyczne, czyli poprzez transport wody doprowadzają do biegunki oraz są łatwo fermentujące, co powoduje nadmiar gazów i wzdęcia. Z definicja fermentowane czyli innymi słowami bakterie w naszych narządach mogą się nimi ‚karmić’. Te krótkie łańcuchy węglowodanowe mogą powodować powstawanie różnego rodzaju gazów przez co objawy nie są nigdy jednoznaczne – może to być i zaparcie i biegunka.

Nietolerancja FODMAPS jest kwestią bardzo indywidualną. Niektóre osoby nie mogą spożywać żadnych tego typu węglowodanów, inni nie tolerują tylko jednej grupy.

 A jakie grupy zaliczane są do FODMAPS?
 – fruktoza, czyli monosacharyd znajdujący się w owocach i słodzikach. O nietolerancji fruktozy już pisałam. Dodam tylko, że fruktoza bywa lepiej przyswajana w obecności glukozy. Do grupy jedzenia zawierającego więcej fruktozy niż glukozy zaliczamy: jabłka, wiśnie, winogrona, gruszki, arbuzy, dojrzałe banany i suszone owoce. Ponadto warzywa takie jak szparagi, pomidorowe przetwory. No i oczywiście słodziki, miody, syrop z agawy i wszystkie produkty z syropem fruktozowym.
laktoza – disacharyd znajdujący się w nabiale. Nietolerancja laktozy jest dość powszechną przypadłością. Najczęściej objawy występują po spożyciu mleka lub jego przetworów takich jak sery czy komercyjne jogurty. Lepiej tolerowana jest śmietanka czy masło, ze względu na niską zawartość laktozy.
galaktoza – głównie znajdują się w warzywach strączkowych
fruktany – oligosacharydy złożone z łańcucha fruktozy, łatwo fermentujące. To przede wszystkim warzywa: kapusta, czosnek, por, przetwory pomidorowe, brokuł, brukselka, zielony groszek czy cebula.
poliole – to nazwa grupy, do której zaliczają się przede wszystkim: sorbitol, ksylitol, manitol czt isomalt. Najczęściej wykorzystywane są jako słodziki. Znajdują się też w średniej ilość w awokado, brzoskwiniach, wiśniach, porzeczkach, śliwkach, gruszkach, arbuzie,  kalafiorze, selerze i grzybach.

Identyfikacja nietolerancji FODMAPS jest niezwykle ciężka. Objawy pojawiają się od godziny do 48 godzin po spożyciu i mogą być skojarzone z nietolerancja np. glutenu. Podobne objawy daje również spożywanie zboża, w których występują drażniące lektyny.
Jedynym sensownym wyjściem jest zastosowanie protokołu eliminacji, zaczynając od nabiału, zboża, warzyw strączkowych aż do poszczególnych grup FODMAPS. Jest to jednak zalecenie wymagające dużej cierpliwości, ponieważ objawy mogą nie ustępować nawet przez kilka tygodni.

Zdecydowanie prościej jest gdy jemy zdrowo i unikamy przetworzonych rzeczy. Wtedy lista potencjalnie niewskazanych rzeczy jest dużo krótsza. Sama mam problem z FODMAPS i zawsze myślałam, ze to kwestia fruktozy…jednak po wielu testach stwierdzam, ze u mnie problemem jest brokuł, brukselka, szparag, cebula, kapusta. Na szczęście objawy są średnio nasilone, i niestety wciąż nie umiem zrezygnować z tych warzyw 🙂

Pełna lista FODMAPS.

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.